Σμύρνη. Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900 - 1922

Σμυρνη. Η Καταστροφη μιας Κοσμοπολιτικης Πολης 1900 - 1922

Ντοκιμαντέρ  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού

Κείμενο: Θανάσης Γεντίμης

Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο επιστημονικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ δημιουργούν ένα φόρο τιμής στον κόσμο που χάθηκε το 1922 αλλά και συγχρόνως στην επιστήμη της ιστορίας. Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη ιστορία της καταστροφής, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς, ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της καταστροφής.

Το Αγγλόφωνο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού περιλαμβάνει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, ενώ αποπειράται να φέρει μια νέα ματιά στον τρόπο διήγησης της ιστορίας. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο χωρίς όμως να αποσιωπά τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-09-2012  |  Διανομή: Ανεξάρτητη

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.