Comme Un Chef

O Σεφ Και Ο Σεφ Του

Κωμωδία  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 84'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Daniel Cohen

Πρωταγωνιστούν: Jean Reno, Michael Youn, Raphaelle Agogue, Julien Boisselier, Salome Stevenin

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο Jacky (Michael Youn) είναι λάτρης της υψηλής κουζίνας. Είναι αυτοδίδακτος, πολύ ταλαντούχος αλλά και εξαιρετικά πεισματάρης. Ο Alexandre Lagarde (Jean Reno) είναι ένας διάσημος σεφ του Παρισιού που δέχεται πόλεμο από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου που δουλεύει. Με διάφορες ανορθόδοξες μεθόδους ο Stanislas Matter στοχεύει να χάσει ο σεφ Lagarde ένα από τα αστέρια του στον επόμενο οδηγό εστιατορίων. Έτσι θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει με κάποιον νέο και πιο "μοντέρνο" σεφ. Το σχέδιο αρχίζει να ξεδιπλώνεται με τις απολύσεις των μελών της ομάδας του σεφ, ενώ ο Lagarde ξεμένει από ιδέες για το νέο του μενού. O Jacky θα βρεθεί στο δρόμο του σεφ Lagarde όταν εκείνος αναζητά απεγνωσμένα ένα βοηθό για να τα βγάλει πέρα στο εστιατόριο...

Οι εκπομπές μαγειρικής πάντα καταλάμβαναν μερίδα του τηλεοπτικού προγράμματος, μερίδα ολοένα διογκούμενη τα τελευταία χρόνια. Η απότομη αύξηση της δημοτικότητας τους είναι σε μεγάλο ποσοστό απόρροια της μητέρας όλων των κακών στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, της αυτού σατανικότητας οικονομικής κρίσης.

Το μαγείρεμα είναι καταρχάς φθηνό. Είναι μια δραστηριότητα που δεν απαιτεί την έξοδο από το σπίτι. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει πολύ διασκεδαστικό. Προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης πρόσκαιρα λυτρωτική, επιτακτικά αναγκαία σε ένα σύστημα συναλλαγών και αξιών πλασμένο, θαρρείς, για να εμφυτεύει την αίσθηση του ανολοκλήρωτου. Και φυσικά κατά την κατανάλωση του αποτελέσματος παρέχει ηδονή συγκρινόμενη με ελάχιστες. Μια αχνιστή μαρινάρα με φρέσκα μύδια και γαρίδες, ένα ζουμερό φιλέτο με γαργαλιστική σως μαδέρα είναι απολαύσεις που ακόμα κι αν εξέλειπε η έννοια της αμαρτίας, θα έπρεπε να επινοηθεί ειδικά για αυτές.

Ο κινηματογράφος έσπευσε να εκμεταλλευτεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τη μαγειρική με μια σειρά ταινιών μαγειρικού ενδιαφέροντος από τις οποίες ξεχωρίζει το (προ κρίσης) pixarικό «Ratatouille» και o ξέφρενος χαβαλές του «Soul Kitchen» - μετά από το οποίο, το "Όταν Πηγαίναμε μαζί Σχολείο" των Olympians δε θα ξανακουστεί ποτέ ξανά το ίδιο-. Το «Comme un Chef» ανήκει σ' αυτή τη φιλμική υποκατηγορία. Με κίνδυνο να χαρακτηριστεί γαστριμαργικό πορνό το φιλμ βρίθει εικόνων από λαχταριστά εδέσματα, που ανεβάζουν την όρεξη και τις εισπράξεις του κυλικείου του κινηματογράφου.

Στο επίκεντρο του «Comme un Chef» βρίσκονται οι προσπάθειες ενός αταίριαστου ζευγαριού, του φτασμένου σεφ που έχει χάσει το μεράκι του με τον θρασύ θαυμαστή του που ξέρει τις εκατοντάδες συνταγές του απέξω κι ανακατωτά, να διατηρήσουν τη βαθμολογία του εστιατορίου που εργάζεται ο πρώτος στη μέγιστη τιμή, αυτή των τριών αστέρων. Το light χιούμορ που στολίζει τα παθήματά τους και η χημεία ανάμεσα στους Jean Reno και Michael Youn εξασφαλίζουν αυτό που λέμε ανώδυνη προβολή. Ο δημιουργός Daniel Cohen προσπαθεί με σχηματικό τρόπο να δώσει ένα τόνο δραματικότητας στα δρώμενα, δεν επιμένει όμως ιδιαίτερα. Πρόκειται για φιλμ ελαφρύ σαν πούπουλο και το δηλώνει περήφανα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-07-2012  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.