Les Infideles

6+1 Απιστίες

Κωμωδία  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 109'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Emmanuelle Bercot , Michel Hazanavicius , Jean Dujardin κ.α.

Πρωταγωνιστούν: Jean Dujardin, Gilles Lellouche, Guillaume Canet, Aina Clotet, Mathilda May

Κριτική: Ιωάννα Αγγελίδου

Εννιά μικρές ιστορίες απιστίας ρίχνουν φως στο μυαλό των ανδρών όταν εκείνοι προτιμούν το εξωσυζυγικό κρεβάτι αντί για τη συζυγική αγκαλιά. Η ανδρική απιστία σε όλες τις εκφάνσεις: κωμική, σατυρική, δραματική, αποτυχημένη, βασανιστική ή λυτρωτική, μέσα από μία σπονδυλωτή ταινία αποτελούμενη από εννέα διαφορετικές ιστορίες, στις οποίες παρελαύνουν άπιστοι άντρες, υστερικές σύζυγοι, αθώα τέκνα, κατοικίδια, ψυχολόγοι και φυσικά διάφοροι πειρασμοί, όπως λολίτες, πόρνες και άλλες γυναίκες πρόθυμες (ή όχι και τόσο πρόθυμες) για σεξ.

Επτά σκηνοθέτες, ανάμεσά τους και ο βραβευμένος με Oscar Michel Hazanavicius, πέντε σεναριογράφοι κι ένα μοναδικό πρωταγωνιστικό δίδυμο, αποτελούμενο από τον επίσης βραβευμένο με Oscar για την ερμηνεία του στο «The Artist» Jean Dujardin και τον εξαιρετικά δημοφιλή στο γαλλικό κοινό Gilles Lellouche, δημιουργούν μία σπουδή πάνω στην απιστία και τους λόγους που οδηγούν τους άντρες στο εξωσυζυγικό σεξ. Οι δύο πρωταγωνιστές πέρα από εμπνευστές του όλου εγχειρήματος, συμμετέχουν τόσο στο σενάριο, όσο και στη σκηνοθεσία, ενώ φαίνεται να καταδιασκεδάζουν τις συνεχείς εναλλαγές ρόλων που τους προσφέρει η σπονδυλωτή δομή της ταινίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, πηγή έμπνευσης -πέρα από την προσωπική εμπειρία- αποτέλεσαν οι παλιές ιταλικές σπονδυλωτές κωμωδίες, όπως το «Les Μonstres» του Dino Risi, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στο ύφος της ταινίας. Όπως είναι αναμενόμενο, οι ιστορίες είναι άνισες μεταξύ τους, τόσο σε διάρκεια, όσο και σε ρυθμό, με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία το έργο να κουράζει το θεατή. Αντίστοιχα, διαφέρει και ο τόνος της κάθε ιστορίας, σε άλλες είναι αστείος, σοβαρός ή ακόμα και διδακτικός, χωρίς ωστόσο να χάνεται η συνοχή του συνόλου.

Οι χαρακτήρες που υποδύονται είναι άλλοτε κωμικοί κι άλλοτε δραματικοί, συχνά αγγίζουν ηθελημένα τα όρια της καρικατούρας, σχεδόν όλοι όμως προβάλλουν το στοιχείο του αιώνιου έφηβου, του άντρα που αρνείται να μεγαλώσει και προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του καταφεύγοντας στο ψέμα ακόμη κι αν γνωρίζει πως δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει πιστευτός. Δεν είναι τυχαίο που το τέλος της ταινίας διαδραματίζεται στο Las Vegas, ένα είδος Λούνα Παρκ ενηλίκων και ιδανικού σκηνικού για κραιπάλη μέχρι τελικής πτώσεως.

Εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο, αξίζει να αναφερθεί ο Guillaume Canet, πραγματικά απολαυστικός σε ρόλο "ζωόφιλου" συζύγου και ανώνυμου άπιστου σε group therapy, στις δύο καλύτερες ίσως μικρές ιστορίες του έργου. Στην ταινία εμφανίζεται και η Alexandra Lamy (πραγματική σύζυγος του Jean Dujardin) σε μία σχεδόν αυτοβιογραφική αν και μάλλον προβλέψιμη ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την ποικιλία αντρικών χαρακτήρων, οι γυναικείοι χαρακτήρες περιορίζονται στους στερεοτυπικούς ρόλους της υστερικής απατημένης συζύγου ή της ωραίας αλλά "χάρτινης" ερωμένης.

Ωστόσο, το «Les infid?les» δεν είναι μία κλασική σεξιστική κωμωδία. Αντιθέτως, ο έντονα αυτοσαρκαστικός χαρακτήρας και το καυστικό, αλλά εύστοχο χιούμορ, την καθιστά ενδιαφέρουσα για οποιονδήποτε θεατή ανεξαρτήτως φύλου, αρκεί να βρεθεί στη σκοτεινή αίθουσα απαλλαγμένος από σεμνότυφη διάθεση και σεξιστικές προκαταλήψεις.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-06-2012  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.