Frankenweenie

Frankenweenie

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 87'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tim Burton

Πρωταγωνιστούν: Winona Ryder, Christopher Lee, Atticus Shaffer, Catherine O'Hara, Martin Short

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο πιτσιρικάς Victor αδυνατεί να ξεπεράσει το χαμό του αγαπημένου του σκύλου, Sparky, όταν μία άτυχη στιγμή έφερε το αγαπημένο του τετράποδο στις ρόδες ενός αυτοκινήτου. Έτσι, αποφασίζει με τη βοήθεια της επιστήμης να κάνει το αδιανόητο: να επιχειρήσει να επαναφέρει τον Sparky στη ζωή. Παρότι όμως τα καταφέρνει, σύντομα διαπιστώνει πως η παρουσία του νεκραναστημένου φίλου του αναστατώνει όχι μόνο τους γονείς του αλλά και ολόκληρη στην πόλη. Πλέον, ο Victor καλείται να πείσει τους πάντες - και ίσως τον ίδιο του τον εαυτό - ότι ο Sparky παραμένει ο καλός και πιστός σκύλος που όλοι ήξεραν και όχι κάποιο αποκρουστικό τέρας γεμάτο... ραφές!

Σε μια εποχή που η μάζα απαιτεί μεγαλύτερο ρεαλισμό από το σινεμά "απόδρασης" (πόσο αντιφατικό, αλήθεια), οι παραμυθάδες πρέπει να τεθούν υπό προστασία. Αν εκλείψουν οι δημιουργοί που αφηγούνται ιστορίες εκτυλισσόμενες σε κόσμους φανταστικούς με απίστευτα γεγονότα και απίθανους χαρακτήρες, εκείνοι για τους οποίους ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από το να συναρπάσουν τα πλήθη είναι να βρουν κι άλλους ανθρώπους που να πιστεύουν στα παραμύθια, όπως οι ίδιοι, ο κόσμος μας θα έχει γίνει ένα ακόμα λιγότερο όμορφο μέρος για να ζεις. Τέτοιος δημιουργός είναι και ο Tim Burton. Ένας εκκεντρικός τύπος που στο σύνολο της καριέρας του αφηγείται μακάβρια παραμύθια με στόχο να προκαλέσει όχι τον τρόμο απέναντι στην ιδέα του θανάτου, αλλά τη συμφιλίωση με αυτή.

Κοντεύοντας να συμπληρώσει τρεις δεκαετίες στον χώρο έχει (όπως κάθε δημιουργός που δε λέγεται Kubrick) τις καλές και τις λιγότερο καλές στιγμές του. Στο «Frankenweenie» με εμφανή διάθεση αυτοκριτικής βάζει τον νεαρό ήρωα του να ρωτά τον δάσκαλο του, που μοιάζει στον Vincent Price, τί πάει στραβά κι ενώ το ένα πείραμα του πετυχαίνει, το δεύτερο αποτυγχάνει, για να λάβει την απάντηση πως οφείλεται στο ότι ίσως δεν αγαπούσε το δεύτερο, όπως το πρώτο. Ευτυχώς το γλυκύτατο «Frankenweenie» είναι ένα από τα "πειράματα" που αγαπά. Κι αν στην "τερατώδη" κορύφωση του η σινεφιλία καταπνίγει την ιστορία, είναι επειδή ο Burton θέλει να απευθύνει ένα εγκάρδιο ευχαριστώ στους ήρωες των παιδικών του χρόνων. Με τί καρδιά να τον ψέξεις;

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-11-2012  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.