Hysteria

Η Μηχανή Της Χαράς

Ρομαντική  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 100'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tanya Wexler

Πρωταγωνιστούν: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy, Jonathan Pryce, Felicity Jones, Rupert Everett

Κείμενο: Νεκτάριος Σάκκας

Βρισκόμαστε γύρω στο 1880, στη βικτωριανή Αγγλία. Ο Dr. Mortimer Granville (Hugh Dancy) συγκαταλέγεται σε εκείνους που προσπαθούσαν να θεραπεύσουν τις γυναίκες που έπασχαν από υστερία μέσω της επίτευξης οργασμού. Επειδή όμως "πιανόταν" το χέρι τους να διεγείρουν χειροκίνητα τις ασθενείς τους, ο Granville έβαλε σκοπό να κατασκευάσει μία ηλεκτρική συσκευή η οποία θα κάνει τη... βρώμικη δουλειά εύκολα, γρήγορα και προπάντων αποτελεσματικά! Αυτή, είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή είναι η ιστορία της εφεύρεσης του δονητή, ο οποίος προτού ταχθεί στην υπηρεσία της σεξουαλικής απόλαυσης είχε κληθεί να υπηρετήσει πιστά την ιατρική επιστήμη!

Η ταινία της Tanya Wexler, «Hysteria», παίρνει το όνομά της από την ομώνυμη ψυχική νόσο, η οποία εθεωρείτο πως απαντάται αποκλειστικά στον γυναικείο πληθυσμό. Παρότι η σύγχρονη ψυχιατρική την έχει από καιρό εξαιρέσει από το μακρύ κατάλογο των αναγνωρισμένων ψυχικών διαταραχών, όλοι λίγο-πολύ την έχουν τουλάχιστον ακουστά. Όμως πόσοι από σας γνωρίζατε ότι η υστερία αποτέλεσε την αφορμή για την κατασκευή του δημοφιλέστερου σεξουαλικού βοηθήματος στον κόσμο; Και να φανταστείτε ότι ο δονητής υπήρξε μόλις η πέμπτη οικιακή συσκευή που λειτούργησε με ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τη ραπτομηχανή, τον ανεμιστήρα, τον βραστήρα τσαγιού και την τοστιέρα.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως το «Hysteria» κατατάσσεται στο είδος της ρομαντικής κομεντί. Ο Jonathan Pryce υποδύεται το μεγαλογιατρό ο οποίος μυεί έναν αδαή νεαρό γιατρό (Hugh Dancy) στην τέχνη της χειροκίνητης... θεραπείας της υστερίας. Το rom-com στοιχείο του φιλμ αναδεικνύεται όταν Dancy γνωρίζει τη Maggie Gyllenhaal, τη χειραφετημένη κόρη του μεγαλογιατρού, την ώρα που η πειραματική ακόμα ηλεκτροκίνητη μέθοδος θεραπείας κάνει πάταγο. Παρόλα αυτά, ο Jonathan Pryce προχωρά ένα βήμα παραπέρα, περιγράφοντας την "Υστερία" ως μία ταινία με θέμα τη γυναικεία χειραφέτηση.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-07-2012  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.