The Lorax

The Lorax

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 86'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Chris Renaud, Kyle Balda

Πρωταγωνιστούν: Danny DeVito, Ed Helms, Zac Efron, Taylor Swift, Betty White

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο 12χρονος Ted (Zach Efron) ζει σε μία φαινομενικά ειδυλλιακή πόλη όπου τα πάντα, εκτός από τους κατοίκους της, είναι τεχνητά. Την προσοχή του ωστόσο έχει κλέψει η πιτσιρίκα Audrey (Taylor Swift), η οποία του εκμυστηρεύεται αυτό που ποθεί περισσότερο να γνωρίσει. Προκειμένου να βρει εκείνο που θα τον βοηθήσει να κερδίσει το κορίτσι των ονείρων του, ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι πέρα από τα όρια της πόλης με τη βοήθεια ενός νέου φίλου, του αινιγματικού Once-ler (Ed Helms). Για να τα καταφέρει, θα πρέπει πρώτα να γνωρίσει την ιστορία του Lorax (Danny DeVito), ενός στριφνού αλλά αξιαγάπητου πλάσματος που πολεμά να υπερασπιστεί τον κόσμο του. Στην προσπάθειά αυτή, τον Ted συντροφεύουν οι σοφές συμβουλές της γιαγιάς Norma (Betty White), ενώ ανακαλύπτει το σκοτεινό ρόλο του δημάρχου της πόλης, του Mr. O'Hare (Rob Riggle).

Η δημιουργική ομάδα του «Despicable Me» παίρνει ένα βιβλίο του πολυαγαπημένου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δόκτωρος Seuss, το αμπαλάρει με φανταχτερά χρώματα, που αντιτίθενται στην απλότητα της ιστορίας και του ηθικού της διδάγματος, προσθέτει με το στανιό δυο-τρία set-pieces χλιαρού ενδιαφέροντος, για να μη βαρεθούν τα πιτσιρίκια (δε διστάζουν μάλιστα να παραβιάσουν και την βασική αρχή του Lorax, του προστάτη των δέντρων, περί μη επέμβασης στην ανθρώπινη βούληση, προκειμένου να κάνουν τη δράση πιο επεισοδιακή) και πλάθει ένα εξαιρετικά άνισο animation.

Η παρούσα και στο βιβλίο οικολογική ατζέντα γίνεται αυτοσκοπός, όταν στο «Wall-e» για παράδειγμα ήταν μια παράμετρος του φιλμ, και προωθείται με τρόπο που απέχει πολύ από τη λεπτότητα του τελευταίου. Τα μουσικοχορευτικά ιντερλούδια μάλλον στόχευαν στην πρόκληση συνειρμικής αναγωγής σε αγαπημένες animation στιγμές του παρελθόντος (κυρίως ντισνεϊκής προέλευσης), κανένα όμως δε διαθέτει μελωδία ικανή να σφηνωθεί στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και να σφυριχτεί κατά την έξοδο από την αίθουσα. Η παραδοσιακή, λαϊκίστικη προσθήκη των χαριτωμένων, βουβών περιφερειακών χαρακτήρων (άπαντες εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου) κατορθώνει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μα δε δύναται να αναιρέσει τη γενικότερη μετριότητα του εγχειρήματος.

Χωρίς να είναι το πιο αδύναμο animation της πρόσφατης μνήμης (η ραγδαία αύξηση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει αρκετά "τέρατα"), το «The Lorax» σε κάνει να εκτιμήσεις περισσότερο τη δουλειά του Ron Howard στη live-action μεταφορά του 'The Grinch'. Κι αυτό δεν είναι καλό νέο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-04-2012  |  Διανομή: UIP

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.