CinemaNews.gr - All About Movies
Κριτική Ταινίας
Νήsos 2
Νησος 2 - 2011
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΔΙΑΡΚΕΙΑΠΡΕΜΙΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗLINKS ΚΡΙΤΙΚΗΒΑΘΜΟΣ
Τον Δεκέμβρη του 2009 ένα ολόκληρο νησί ήρθε στα μαχαίρια για μια διαθήκη. Τελικά κάποιοι κατέληξαν στη φυλακή, κάποιοι έμειναν στο νησί και κάποιοι πήραν των ομματιών τους. Πέντε χρόνια αργότερα ο Μπάμπης (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), ο Αγης (Δημήτρης Τζουμάκης) και η Αφροδίτη (Ζέτα Δούκα) εκτίουν τις ποινές τους. Ο πρώτος σε λίγο αποφυλακίζεται με αναστολή, ο δεύτερος έχει μπροστά του πολλά χρόνια, ενώ η χήρα αποφυλακίζεται κανονικά. Την ίδια στιγμή, ο παπά Λάμπρος (Μιχάλης Μαρίνος) δεν έχει ποίμνιο πια καθώς έχει τιμωρηθεί και προσφέρει "εθελοντικής προσφοράς" σε κρατουμένους. Δύο μόλις ημέρες πριν την αποφυλάκιση, Μπάμπης και Αφροδίτη, γίνονται κατά λάθος μάρτυρες της εξομολόγησης ενός ετοιμοθάνατου βαρυποινίτη στον παπά Λάμπρο. Μαθαίνουν για την ύπαρξη ενός μεγάλου θησαυρού στο νησί, από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, η θέση του οποίου υπάρχει σημειωμένη σε ένα χάρτη που είναι κομμένος σε δύο κομμάτια. Ο ετοιμοθάνατος δίνει στον παπά Λάμπρο τον μισό χάρτη, αλλά πριν προλάβει να αποκαλύψει το όνομα του κατόχου του άλλου κομματιού αφήνει την τελευταία του πνοή...

Η έξοδος της πρώτης "Νήσου" στην καρδιά του χειμώνα ήταν ένα ρίσκο για την εταιρεία. Επρόκειτο για μια κωμωδία που διαδραματιζόταν στην ηλιόλουστη Σίφνο μες στο κατακαλόκαιρο. Το ρίσκο όμως απέδωσε καρπούς και η «Νήsos» έκοψε ένα ποσό εισιτηρίων απλησίαστο για ταινία στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς, που ζούμε. Ένα sequel φάνταζε αναπόφευκτο. Και τελικά δεν άργησε να έρθει. 2 χρόνια μετά λοιπόν και μια βδομάδα πριν την ημέρα εξόδου του πρώτου φιλμ στις αίθουσες, βγαίνει η «Νήsos 2». Με την πλειονότητα του καστ να επιστρέφει στους ρόλους που υποδύθηκε στο πρώτο φιλμ και τον Αντώνη Αγγελόπουλο να αντικαθιστά τον Χρήστο Δήμα στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Η «Νήsos» διέθετε μια υποτυπώδη δραματουργική ανάπτυξη (πράγμα δυστυχώς διόλου αυτονόητο για μια εγχώρια κωμωδία εμπορικού προσανατολισμού) και μία, έστω και υπό τα στενά πλαίσια μιας αναγκαστικά ασφαλούς προσέγγισης, σε γενικές γραμμές ευρηματική σκηνοθετική διαχείριση του υλικού από τον Δήμα. Η πλειονότητα των επιτυχημένων κωμικών στιγμιότυπων προερχόταν από δικά του τρυκ.

Και στο sequel τα μόνα αβίαστα χάχανα προέρχονται από τρυκ του Αγγελόπουλου. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο κείμενο, το οποίο συνοψίζεται σε μια σειρά ασύνδετων κι ανεκδιήγητων παρεξηγήσεων, συνοδευόμενων από εξίσου ανεκδιήγητες στιχομυθίες κι έναν υφέρποντα λαϊκισμό, που όσο περνά η ώρα αναδύεται ολοένα και πιο ξεδιάντροπα στην επιφάνεια, για να κορυφωθεί στο φινάλε με τον... άπληστο Γερμανό που "ήρθε στην Ελλάδα για να μας πάρει όλα τα λεφτά". Το τελευταίο στοιχείο επιβεβαιώνει τον αγοραίο κι εφήμερο χαρακτήρα του φιλμ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

» The Artist

» My Week With Marilyn

» Νήsos 2

» Un Home Qui Crie

» Puss In Boots

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

» Νήsos 2


HIGHLIGHTS

Βραβεία Ένωσης Ηθοποιών 2014

Λαμπερές παρουσίες στην απονομή των 20ων Βραβείων της Ένωσης Ηθοποιών.... +περισσότερα
 

Χρυσές Σφαίρες 2014: Κόκκινο Χαλί

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από το Κόκκινο Χαλί των... +περισσότερα
 

OSCARS 2014: Οι Διαφημιστικές Καμπάνιες

Κάθε χρόνο οι υποψήφιες ταινίες διαφημίζονται στα μέλη της Ακαδημίας... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Κόκκινο Χαλί

Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν στο κόκκινο χαλί των φετινών... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Τελετή Απονομής

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από την 85η απονομή των... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: FASHION REPORT

Μια ματιά στις καλύτερα και χειρότερα ντυμένες παρουσίες στα φετινά... +περισσότερα
 

NOMINEES LUNCHEON 2012

Nominees Luncheon είναι το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Ακαδημία... +περισσότερα
 

SAG AWARDS 2012

Δεκάδες φωτογραφίες από την 18η απονομή των βραβείων της Ένωσης... +περισσότερα
 

Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ