Παράδεισος

Παραδεισος

Κοινωνική  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης

Πρωταγωνιστούν: Νατάσα Ζάγκα, Όλια Λαζαρίδου, Ερρίκος Λίτσης, Χρήστος Λούλης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Τα μέλη του γκρουπ "Παράδεισος", μεταμφιεσμένα σε εξωτικά πουλιά, φίδια, μήλα, Αδάμ και Εύες παίρνουν μέρος στο καρναβάλι της Πάτρας. Γύρω από αυτή την καρναβαλική ομάδα τέσσερα ζευγάρια αναζητούν το δικό τους παράδεισο. Η Μαριάννα επιστρέφει απροειδοποίητα για να κάνει έκπληξη στο αγόρι της και να συγκατοικήσουν. Ο επιτυχημένος μάγειρας Νίκος χρησιμοποιεί το καρναβάλι ως αφορμή για να κάνει ερωτική εξομολόγηση στο αφεντικό του τον Σωκράτη. Η Ευγενία, αν και χωρισμένη, δεν διστάζει να αποκαλύψει τον έρωτα της για τον αρχηγό του γκρουπ, ενώ την ίδια στιγμή η κόρη της τρέφει αισθήματα για εκείνον. Τέλος ο Ηλίας, ο οδηγός του άρματος, αποφασίζει να κάνει την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια επανασύνδεσης με την πρώην γυναίκα του...

Αφού μας συστήθηκε με την «Κληρονόμο» το 2009, ο Παναγιώτης Φαφούτης επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλη μήκους ταινία του. Αυτή τη φορά επιλέγει μια διαφορετική θεματολογία με την οποία νοιώθει οικειότητα (και λόγω καταγωγής), τοποθετώντας την δράση της ταινίας σε περίοδο καρναβαλιού. Βέβαια οι "καλές" προθέσεις του σκηνοθέτη να κάνει μια ταινία πιο προσωπική και αυθεντική δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Όμως σύμφωνα και με το γνωστό ευφυολόγημα οι καλές προθέσεις δεν στρώνουν το δρόμο για τον «Παράδεισο» αλλά για την... Κόλαση.

Κι΄ αυτό γιατί από νωρίς γίνεται εμφανές ότι χρειάζεται μεγάλη μαεστρία και έμπνευση για να πετύχει μια ταινία με παράλληλες ιστορίες, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι άνισες και δεν αναπτύσσονται ισομερώς. Το σενάριο πάσχει τόσο από κάποιες ευκολίες, όσο και από κλισέ που κάνουν το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει ακόμα πιο χάρτινο. Μεταξύ άλλων ένας καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος, μια φοιτητική παρέα που καλοπερνά και μάλλον έχει ξεχάσει τις σπουδές της αλλά και ένας άνδρας αντικείμενο του πόθου για μάνα και κόρη. Κερασάκι στην τούρτα το αμήχανο κλείσιμο, όπου οι ιστορίες κλείνουν βιαστικά και ανώδυνα.

Παρά τις αδυναμίες όμως ο Φαφούτης καταφέρνει στον «Παράδεισο» να περάσει την διονυσιακή ατμόσφαιρα του Πατρινού καρναβαλιού (παρότι μερικές στιγμές φέρνει περισσότερο σε Love Parade), ντύνοντας τα φανταχτερά πλάνα με την κατάλληλη χορευτική μουσική.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-01-2012  |  Διανομή: Strada Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2022 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.