The Veteran

The Veteran

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 98'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Matthew Hope

Πρωταγωνιστούν: Toby Kebbell, Brian Cox, Tony Curran, Adi Bielski, Tom Brooke

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο Robert Miller (Toby Kebbell) ήταν μέχρι πρότινος στρατιώτης στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Έχοντας πλέον επιστρέψει στην πατρίδα συναντά μεγάλες δυσκολίες να επανενταχθεί στην καθημερινότητα. Καταλήγει να μένει σε μια βίαιη γειτονιά εργατικών κατοικιών, όπου πιάνει δουλειά ως μυστικός ντετέκτιβ. Ο Robert δεν θα αργήσει να αποκτήσει 'εμμονή' με μία ομάδα τοπικών γκάνγκστερ που εμπλέκονται σε μια τρομοκρατική σπείρα. Αφού συλλέξει αρκετές πληροφορίες, ο Robert θα αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να εξολοθρεύσει τους γκάνγκστερ, σε ένα αιματηρό κυνήγι δικαιοσύνης...

Η εισαγωγή του φιλμ είναι υπόδειγμα οικονομίας. Μέσα από μια σειρά πλάνων-σεκάνς, μαθαίνουμε σε λιγότερο χρόνο από 5 λεπτά, όσα χρειάζεται να μάθουμε για τον κεντρικό χαρακτήρα. Έναν βετεράνο του Αφγανιστάν που, αφού μπούχτισε από τις εμπειρίες του στη μέση Ανατολή, επιστρέφει στη Μεγάλη Βρετανία, για να διαπιστώσει ότι δεν έλειψε σε κανένα και ότι οι ικανότητες του στο πεδίο μάχης δεν αρκούν, για να του εξασφαλίσουν ένα τρόπο για να βγάζει το ψωμί του. Κι έτσι όταν του παρουσιάζεται η ευκαιρία να συνεχίσει να πολεμά, αυτή τη φορά όμως χωρίς να απομακρυνθεί από τον τόπο που γεννήθηκε, θέλοντας και μη, θα την αρπάξει από τα μαλλιά. Επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο. Κι επειδή ενδεχομένως έχει εθιστεί στον πόλεμο.

Ενώ τα 2/3 του The Veteran κυλούν σε χαμηλούς τόνους και με στοιχειώδη αφαίρεση, στη συνέχεια ακολουθεί ένα τρίτο μέρος υπερ-επεξηγηματικό, όπου διαπιστώνουμε με θλίψη πως η πολιτική ατζέντα του φιλμ είναι υπεραπλουστευμένη. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας είναι πως από την αρχή ανοίγει δύο παράλληλα μέτωπα, τα οποία ποτέ δεν διασταυρώνονται. Από τη μία έχουμε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας γενικότερα κι από την άλλη την αυξημένη εγκληματικότητα και την ολοένα και πιο δημοφιλή τάση σύστασης συμμοριών στις μεγαλουπόλεις της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι η αντιδραστική σταυροφορία του ήρωα στην τελευταία σεκάνς φαντάζει κομμάτι μιας διαφορετικής ταινίας. Μιας καλύτερης ταινίας ενδεχομένως, αν όλα όσα είχαν προηγηθεί, έχτιζαν πάνω σ' αυτή την κατάληξη.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 29-09-2011  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.