The Iron Lady

Η Σιδηρά Κυρία

Βιογραφία  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Phyllida Lloyd

Πρωταγωνιστούν: Meryl Streep, Jim Broadbent, Richard E. Grant, Anthony Head, Roger Allam

Κείμενο: Νεκτάριος Σάκκας

Η Margaret Thatcher (Meryl Streep) είναι μία γυναίκα-σύμβολο για την παγκόσμια πολιτική σκηνή του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας (1979-1990), κερδίζοντας τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για λογαριασμό του συντηρητικού κόμματος. Πιστή οπαδός της φιλελεύθερης οικονομίας, ενίσχυσε καθοριστικά την ιδιωτική πρωτοβουλία συρρικνώνοντας δραστικά το δημόσιο τομέα. Η δημοφιλία της, αφού προηγουμένως είχε δοκιμαστεί σοβαρά κυρίως λόγω της υψηλότατης ανεργίας, εκτοξεύτηκε μετά τον πόλεμο των Φόκλαντ (1982) και την ανάκαμψη της οικονομίας. Της αποδόθηκε το προσωνύμιο "Σιδηρά Κυρία" (εξ ου και ο τίτλος), λόγω της άτεγκτης στάσης της απέναντι στα συνδικάτα και τη Σοβιετική Ένωση, ενώ επέζησε από μία απόπειρα δολοφονίας το '84. Το «The Iron Lady» είναι μία ματιά πάνω στη ζωή της αμφιλεγόμενης Margaret Thatcher, μίας γυναίκας την οποία συνήθως απεχθάνονται οι προοδευτικοί και θαυμάζουν οι συντηρητικοί. Η προσοχή της ταινίας επικεντρώνεται στο υψηλό τίμημα που απαιτεί η κατάκτηση της πολιτικής δύναμης.

Να και μία βιογραφία που περιμένουμε πώς και πώς! Πολλώ δε μάλλον όταν τον πρώτο ρόλο κρατά η κορυφαία Meryl Streep, η μόνη ίσως ηθοποιός που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό τον τόσο απαιτητικό ρόλο. Βέβαια, μία ταινία για τη Σιδηρά Κυρία της Μεγάλης Βρετανίας δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί αμιγώς γυναικεία υπόθεση. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Phyllida Lloyd («Mamma Mia!») ενώ το σενάριο η Abi Morgan. Σε αυτή την αμιγώς βρετανική παραγωγή συμπρωταγωνιστούν στο πλευρό της Meryl Streep οι Jim Broadbent και Richard E. Grant.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-01-2012  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.