Don't Be Afraid Of The Dark

Μη Φοβάσαι το Σκοτάδι

Τρόμου  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 99'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Troy Nixey

Πρωταγωνιστούν: Katie Holmes, Guy Pearce, Bailee Madison, Alan Dale, Julia Blake

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Η μικρή Sally (Bailee Madison), πάει να μείνει στο Rhode Island, μαζί με τον πατέρα της, Alex (Guy Pearce) και τη νέα του κοπέλα, την Kim (Katie Holmes). Καθώς εξερευνά το νέο της σπίτι, ένα επιβλητικό αρχοντικό του 19ου αιώνα το οποίο βρίσκεται ακόμα σε φάση επισκευών, αρχίζει να ακούει φωνές προερχόμενες από το υπόγειο. Καθώς ανταποκρίνεται στο κάλεσμά τους, ανακαλύπτει πως οι φωνές αυτές ανήκουν σε σκοτεινά πλάσματα, τα οποία αποσκοπούν να την πάρουν και να την κάνουν δική τους.

Η πιο σοφή κίνηση των Guillermo Del Toro και Troy Nixey κατά τη διασκευή του βρετανικού τηλεοπτικού horror «Don't Be Afraid Of The Dark», ήταν να αντικαταστήσουν τον ενοχλητικό γυναικείο χαρακτήρα του original, με ένα χαριτωμένο παιδάκι, την Shally. Παραμελημένη από τους γονείς της η Shally διαπιστώνει ότι στο υπόγειο του πατέρα της ζει φυλακισμένη μια φυλή από τερατάκια, τα οποία την εκλιπαρούν να τα ελευθερώσει για να γίνουν φίλοι της. Γνωρίζουμε ότι αργά ή γρήγορα θα ενδώσει στις πιέσεις τους. Γιατί είναι παιδί. Και τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα. Και μπρος στην επιθυμία να ικανοποιήσουν αυτή τους την περιέργεια, δεν αισθάνονται φόβο. Κι αυτή η έλλειψη φόβου τα καθιστά εκτεθειμένα στον κίνδυνο.

Ακριβώς επειδή ο κεντρικός χαρακτήρας είναι απροστάτευτος μπροστά στον κίνδυνο, όχι μόνο λόγω εξωτερικών συνθηκών αλλά και λόγω μειωμένης αντίληψης, η αγωνία για την τύχη του εντείνεται. Και μπορεί το φιλμ να μην είναι τρομακτικό, έχει όμως μπόλικη αγωνία. Έχει και ατμόσφαιρα. Το κύριο πρόβλημα του είναι το ίδιο με εκείνο που μάστιζε το πρωτότυπο. Είναι ένα horror συμβατικό, όσο δεν πάει. Όλα τα στοιχεία μιας ταινίας με 'στοιχειωμένο' σπίτι είναι εδώ, απλοποιημένα και σε πακέτο που έχουμε ξαναδεί.

Ενδεχομένως η συμμετοχή του Del Toro στο project από τη θέση του παραγωγού και του συν-σεναριογράφου να είχε ανεβάσει τον πήχη. Κάποιος κακοπροαίρετος πάντως θα μπορούσε να πει ότι ακριβώς επειδή ο Del Toro γνώριζε το χαμηλό 'ταβάνι' του συγκεκριμένου project, για αυτό κράτησε για τον εαυτό του μόνο το ρόλο του παραγωγού και του συν-σεναριογράφου. Εμείς στο CinemaNews.gr βέβαια είμαστε καλοπροαίρετοι. Αλλά όχι πάντα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-10-2011  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.