The Company Men

The Company Men

Δραματική  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 104'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: John Wells

Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Tommy Lee Jones, Chris Cooper, Kevin Costner, Maria Bello

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

Μια ιστορία για την κρίση που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες (και σε όλο τον δυτικό κόσμο) καθώς και για την ασταμάτητη ψυχρή εταιρική πολιτική που θυσιάζει τα πάντα, αρκεί να διατηρήσει το κέρδος της. Τρείς καλοπληρωμένοι και υψηλά ιστάμενοι υπάλληλοι μιας εταιρίας απολύονται ο ένας μετά τον άλλο και αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ανεργίας στην καθημερινότητά τους, στην οικογένειά τους και στην σχέση τους με τον περίγυρό τους. Η καθόλου κομψή απομάκρυνσή από την άνετη ζωή τους, τους αναγκάζει να κοιτάξουν το μέλλον με διαφορετική οπτική. Ο Bobby (Ben Affleck), ο Gene (Tommy Lee Jones) και ο Phil (Chris Cooper) αντιδρούν ο καθένας διαφορετικά όταν μαθαίνουν ότι χάνουν τα υψηλά εισοδήματά τους. Προσπαθούν όσο μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο τους. Έχουν όμως αντίπαλο την περηφάνια και τον εγωισμό τους. Μέχρι που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αλλάξουν προτεραιότητες...

Στην πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης, ο John Wells παρουσιάζει ένα θέμα που είναι επίκαιρο και κατά ένα μεγάλο βαθμό μπορεί να συγκινήσει και να αγγίξει μερίδα του κόσμου. Η δυσάρεστη ανατροπή στις ζωές ανθρώπων 'τραντάζει' ευαίσθητα σημεία. Σε κάποιους μπορεί να προκαλέσει ταύτιση, αφού μπορεί να έχουν βρεθεί ή να κινδυνεύουν να βρεθούν στην ίδια κατάσταση, σε άλλους κατανόηση, αφού ίσως συμπονέσουν τους ήρωες και τον αγώνα που δίνουν και σε άλλους αντίδραση γιατί επικεντρώνεται σε ανθρώπους που δεν τους έχει λείψει τίποτα και τώρα, απλώς αποχαιρετούν τις πολυτέλειες. Θα συμφωνήσουμε και με τις τρείς οπτικές γιατί, από λίγο έως πολύ, όλες έχουν επιχειρήματα που είναι βάσιμα και στέκουν.

Το απρόσωπο κύμα απολύσεων είναι αρχικά το αντικείμενο που κερδίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον του θεατή. Ίσως να προκαλέσει και κάποιον εκνευρισμό. Σε κάθε περίπτωση η εναρκτήρια ενότητα της ταινίας σε ταυτίζει, δημιουργώντας μια αντιπάθεια για τους μεγαλο-ιδιοκτήτες και μια περιέργεια για την συνέχεια. Η ανατροπή στις ζωές των χαρακτήρων είναι δεδομένη. Οι αναταραχές που τους προκαλεί ξεκινούν από τον ίδιο τους τον εαυτό και επεκτείνονται σε ολόκληρο το περιβάλλον που εξαρτάται από αυτούς ή σχετίζεται άμεσα μαζί τους. Στην προσπάθεια τους να σταθούν στα πόδια τους και στην διαδρομή τους από την ελπίδα στην απόγνωση και πίσω, κερδίζουν την συμπάθεια και την συμπόνια μας, μιας και η 'καινούργια αρχή' δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Όμως συνεχίζουν να αναπολούν την βολική ζωή τους, που γεμάτη από πολυτέλειες τους είχε συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Δεν τους λείπει το ένα πιάτο φαί. Αντίθετα αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι τα παιδιά τους και οι ίδιοι χάνουν τα περιττά προνόμιά τους (όπως ένα X-Box ή την συνδρομή στο Golf Club). Οι ήρωες δεν πιάνουν πάτο. Δεν πλησιάζουν καθόλου. Η ταύτισή μας θα επέμενε εάν η ανάγκη τους για δουλειά ήταν θέμα βιωσιμότητας και όχι διατήρησης του μεγάλου αριθμού των καταναλωτικών αγαθών. Σε αυτό το σημείο το κοινό στο οποίο απευθύνεται η ταινία, συρρικνώνεται. Ο Wells (που υπογράφει και το σενάριο) θα μπορούσε να επιδείξει λίγο περισσότερο θάρρος, χωρίς να φοβάται να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα ή έστω μια πληρέστερη διάσταση των συνεπειών της κρίσης.

Του βγάζουμε το καπέλο για άλλο λόγο. Η τετράδα των πρωταγωνιστών του (Affleck, Jones, Cooper, Costner), παραδίδει εξαιρετικές ερμηνείες. Και αυτή η απόλυτη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα δεν συμβαίνει συχνά. Το «The Company Men» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ματιά στο ξέσπασμα της κρίσης και τις συνέπειές της. Η επικαιρότητα του θέματος και οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις καλύπτουν την αδυναμία ή καλύτερα την δειλία του σεναρίου. Στην εποχή βέβαια που βρισκόμαστε οποιαδήποτε ματιά στο συγκεκριμένο ζήτημα αποκτά, θέλοντας και μη, μια ιδιαίτερη σημασία...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-06-2011  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.