Final Destination 5

Βλέπω Το Θάνατό Σου 5

Τρόμου  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Steven Quale

Πρωταγωνιστούν: Nicholas D'Agosto, Emma Bell, Tony Todd, David Koechner, Courtney B. Vance

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Μία χούφτα ανθρώπων θα γλιτώσουν από την κατάρρευση μίας κρεμαστής γέφυρας που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες άλλους. Η σωτηρία τους οφείλεται στο ότι κάποιος από αυτούς είδε όραμα τι επρόκειτο να συμβεί. Όμως ο Χάρος σιχαίνεται να του αλλάζουν τα σχέδια, γι αυτό και θα κυνηγήσει όλους τους επιζήσαντες μέχρις ότου τους στείλει στραπατσαρισμένους στον τάφο, έτσι για να μάθουν να φέρονται. Όπως έκανε και σ' αυτούς που γλίτωσαν από το αεροπορικό δυστύχημα, κι εκείνους που τη σκαπούλαραν τότε από τον αυτοκινητόδρομο, κι αυτούς από το roller-coaster, κι από αυτούς που...

Το concept κάθε ταινίας της σειράς Final Destination έχει ως εξής. Μια παρέα νεαρών γλυτώνει από δυστύχημα χάρη σε όραμα ενός μέλους της. Επειδή όμως στο βιβλίο της μοίρας ήταν γραμμένο ότι έπρεπε να πεθάνουν σ' αυτό το δυστύχημα, ο Θάνατος έρχεται για να τους σκοτώσει έναν, έναν και να αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων. Ο Θάνατος δεν έχει συγκεκριμένη μορφή, εμφανίζεται σαν μια αόρατη δύναμη της φύσης, ικανή να επηρεάζει την κίνηση των αντικειμένων, που απαρτίζουν το τεχνητό περιβάλλον και να σκοτώνει τα θύματά της μέσω μιας σειράς συμπτώσεων.

Έχοντας φτάσει αισίως στην πέμπτη ταινία της σειράς, ο θεατής ξέρει ότι κανείς από τους χαρακτήρες δεν πρόκειται να γλιτώσει. Ξέρει επίσης ότι πρέπει να πεθάνουν, γιατί αυτό ήταν το ριζικό τους. Έχοντας αποδεχτεί λοιπόν την αναλωσιμότητα των χαρακτήρων, μπαίνει στην αίθουσα με μοναδικό σκοπό να δει με ποιόν απίθανο τρόπο ο Θάνατος θα αφαιρέσει τη ζωή τους. Δεν ενδιαφέρεται για το αν θα γλιτώσουν οι ήρωες. Πιο σωστά, δε θέλει να γλιτώσουν οι ήρωες. Θέλει να ψοφήσουν, με φριχτούς, ευφάνταστους και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, άκρως αιματηρούς τρόπους. Κατά κάποιο τρόπο το «Final Destination» είναι προάγγελος του torture porn, όπου μοναδικός στόχος των δημιουργών είναι η ανεύρεση 'πρωτοποριακών' τρόπων, για να βλάψουν την ανθρώπινη σάρκα και να να δώσουν στο κοινό gore.

Σε αντίθεση με μεγάλη μερίδα της Κριτικής, δεν είμαστε αρνητικά προδιατεθειμένοι απέναντι στο gore. Αρκεί να συνοδεύεται από σασπένς κι από μια (έστω και υποτυπώδη) δραματουργική ανάπτυξη. Η σειρά Final Destination δε διαθέτει αυτά τα στοιχεία. Κύριο μέλημα και αποκλειστικό ατού της είναι οι εξωφρενικοί θάνατοι. Το «Final Destination 5» έχει ένα-δυο ευρηματικούς τέτοιους, συνυπολογιζόμενου του πιο εντυπωσιακού set-piece της σειράς, της πτώσης της γέφυρας, κι έναν (μετριασμένο) αυτοσαρκασμό, που απουσιάζει από προηγούμενες, πιο σοβαροφανείς ταινίες της σειράς. Το αν αυτό αρκεί, είναι ζήτημα διάθεσης, ηλικίας και συνθηκών προβολής. Μετά τα μεσάνυχτα και με μεγάλη παρέα κάποιες φορές αρκεί.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-09-2011  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.