The Conspirator

Ύποπτη Συνομωσίας

Δραματική  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 122'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Robert Redford

Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Robin Wright, Kevin Kline, Tom Wilkinson, Evan Rachel Wood

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

Όταν ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Abraham Lincoln, δολοφονείται στο Ford's Theatre, οι αρχές των νικητών του εμφυλίου, ξεκινούν ένα ανθρώπινο κυνηγητό εναντίον κάθε ύποπτου Νότιου "αντιεξουσιαστή". Ο δολοφόνος και γνωστός ηθοποιός John Wilkes Booth (Toby Kebbell), συλλαμβάνεται μαζί με τους υπόλοιπους συνωμότες. Ανάμεσά τους βρίσκεται η χήρα και μητέρα δύο παιδιών, Mary Surratt (Robin Wright), ιδιοκτήτρια μιας πανσιόν στην οποία οι συνωμότες-ανάμεσά τους και ο γιος της- περνούσαν πολλές ώρες. Η ίδια ισχυρίζεται πως είναι αθώα, όμως ο συνήγορός της Frederick Aiken (James McAvoy), ήρωας των βορείων στον εμφύλιο, έχει ήδη βγάλει την απόφαση για την ενοχή της. Καθώς ο John Surratt (Johnny Simmons) διαφεύγει της σύλληψης, ο Aiken αρχίζει να υποψιάζεται πως οι κατηγορίες απέναντι στην Mary Surratt είναι αβάσιμες, μια εκβιαστική τακτική των αρχών για να υποχρεώσουν τον φυγά να παραδοθεί. Ένα δικαστικό θρίλερ ξεκινά με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τις πολιτικές σκοπιμότητες να κυριαρχούν...

Η ιστορική αλήθεια δεν υπήρξε ποτέ αντικειμενική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μέσα στην υποκειμενικότητα δεν μπορείς να βρεις την αλήθεια. Η εκδοχή του «The Conspirator» και του Robert Redford είναι μια καλοσχηματισμένη θεωρία για μια συνωμοσία, που μετέτρεψε έναν πρόεδρο σε σύμβολο του νέου κράτους των Η.Π.Α. Οι τακτικές που πηγάζουν από την κατάχρηση εξουσίας και έχουν ως αποτέλεσμα τις δημόσιες εκτελέσεις, τον εκφοβισμό δηλαδή, είναι ευδιάκριτες. Όπως ευδιάκριτη είναι και η διάθεση του σκηνοθέτη να επικεντρώσει την προσοχή του στην καθοδήγηση των ηθοποιών. Αλλωστε το «The Conspirator» είναι πάνω απ' όλα μια ταινία ερμηνειών.

Η Robin Wright συγκινεί τόσο με την ιδιότητα της μητέρας, όσο και με την ιδιότητα της άδικα φυλακισμένης 'μάγισσας'. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη ταινία στην οποία να έπαιξε τόσο πειστικά, τόσο φυσικά, με τη στόφα μεγάλης ηθοποιού. Φυσικά και ο φίλτατος (και συμπαθής Σκωτσέζος) Jason McAvoy δεν πάει πίσω. Έχει μια σταθερότητα και σοβαρότητα στο παίξιμό του, που θα την ζήλευαν πολλοί έμπειροι ηθοποιοί. Γενικότερα, ο Redford παίρνει ακριβώς αυτό που ζητάει από το καστ του. Το ταλέντο του άλλωστε στην διαχείριση των ηθοποιών είχε φανεί μόλις από την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, το «Ordinary People».

Αλληλοκατηγορίες, εκφοβισμοί, θάνατοι. Όταν η εξουσία εισβάλλει από την πόρτα, ο άνθρωπος πέφτει από το παράθυρο. Είναι τελικά απορίας άξιο το πόσο εύκολο είναι από θύμα να γίνεις θύτης. Η εταιρία "The American Film Company" ξεκινά την περιπλάνησή της στην ιστορική αλήθεια και στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλοντας την δολοφονία ενός προέδρου-θρύλου. Ίσως ακολουθήσει ο JFK, ίσως ο James A. Garfield. Η ιστορία είναι γεμάτη από θεωρίες συνωμοσίας και ιστορίες για 'αγρίους', αθώους ή ένοχους. Η πρώτη προσπάθεια είναι καλή. Ας ελπίσουμε ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-12-2011  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.