Fast Five

Μαχητές Των Δρόμων: Ληστεία Στο Ρίο

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 130'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Justin Lin

Πρωταγωνιστούν: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Dwayne Johnson, Tyrese Gibson

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο πρώην αστυνομικός Brian O'Conner (Paul Walker) συνεργάζεται με τον πρώην κατάδικο Dominic Toretto (Vin Diesel) στο μάλλον αφιλόξενο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Πιστεύουν ότι αυτή η τελευταία αποστολή, θα τους δώσει τελικά την ελευθερία τους. Αλλωστε από τότε που ο Brian και η Mia Toretto (Jordana Brewster) απελευθέρωσαν τον Dominic, οι τρεις τους βρίσκονται μόνιμα καθοδόν, διασχίζοντας ξέφρενα τα σύνορα, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να διαφύγουν από τις Αρχές που τους καταδιώκουν αμείλικτα. Μαζί με μια επίλεκτη ομάδα, θα τα βάλουν με τον υπόκοσμο που τους θέλει νεκρούς κι όχι μόνο... Στο κατόπι τους είναι πάντα ο σκληρός ομοσπονδιακός πράκτορας Hobbs (Dwayne Johnson) που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τους συλλάβει...

Να που φτάσαμε αισίως στην Πέμπτη ταινία της σειράς 'Οι Μαχητές Των Δρόμων', μία saga που στην Ελλάδα απέκτησε το δικό της φανατικό κοινό που πριν και μετά την κάθε προβολή οδηγούσε με περίσσια αποφασιστικότητα τη δική του - πειραγμένη ή απείραχτη - κούρσα. Και για να πάει κάποιος να δει το «Fast Five» θα το κάνει για να δει δύο πράγματα: σανιδωμένα γκάζια και καυτά κορίτσια. Και φυσικά, θα τα βρει και τα δύο σε αφθονία. Ιστορία, χαρακτήρες και η όποια δραματουργική υπόσταση γενικότερα, ελάχιστα αφορούν κανένα - είτε τους συντελεστές είτε το κοινό. Αυτό που έχει σημασία είναι οι αυτοκινητιστικές κασκάντες και η συνεπαγόμενη δράση, συστατικά που εδώ είναι πιο εξωφρενικά από ποτέ.

Ο Justin Lin, σκηνοθέτης και του προηγούμενου φιλμ (από τα χειρότερα εκείνης της σεζόν) δεν έχει κανένα πρόβλημα να αγγίξει τα όρια αυτού που αποκαλούμε mindless action, αφήνοντας κατά μέρους την σοβαροφάνεια και τραβώντας το σκοινί στα άκρα. Μάλιστα, δεν προσφεύγει στη συνήθη εύκολη λύση άλλων μπλοκμπαστεράδων που με απανωτά cuts που είναι ικανά να οδηγήσουν επιληπτικό σε κρίση, πασχίζοντας να μασκαρέψουν την απουσία μελέτης, σχεδιασμού και συνοχής της εκάστοτε σκηνής δράσης. Κοινώς, διακρίνεις τι γίνεται, βρε αδερφέ. Επικροτούμε τα αυτονόητα, θα μας πείτε. Δοκιμάστε να δείτε το «Transformers: Revenge of the Fallen» ή το «From Paris With Love» (δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα) κι ύστερα ελάτε να τα πούμε.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Vin Diesel, ένας ηθοποιός που στις αρχές της περασμένης δεκαετίας πάσχιζαν να επιβάλουν ως το νέο action icon. Από τον Man With No Name του Leone και έπειτα (ο πρώτος action hero με τη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα), ο action hero προσδιορίζεται από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που τον συνιστούν. Ταυτιζόμαστε μαζί του επειδή σε σχέση με τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ταινία δείχνει πιο cool κι όχι επειδή υπερασπίζεται κάποια υψηλά ιδανικά όπως η ηθική και η δικαιοσύνη. Ο Vin Diesel είναι ογκώδης, είναι σκληροτράχηλος, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση cool. Δεν ασκεί την απαραίτητη μαγνητική επιρροή. Επίσης, ο action hero μπορεί να είναι είναι λιγομίλητος, αλλά το μυαλό του φαντάζει να παίρνει στροφές ακατάπαυστα, καταστρώνοντας σχέδια προκειμένου να υπερπηδήσει οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιαστεί και να κατατροπώσει τους αντιπάλους του. Η σκέψη που φαίνεται να περνά διαρκώς από το μυαλό του Vin Diesel είναι 'Εγώ δείρει Εσένα'. Και για να τελειώνουμε, ο Vin Diesel δεν είναι ο νέος Stallone. Είναι ο γεροδεμένος μπράβος που, αφού καταφέρει ένα δυο χτυπήματα, τις τρώει από τον Stallone.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-05-2011  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.