Transformers: Dark of the Moon

Transformers 3

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 157'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michael Bay

Πρωταγωνιστούν: Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley, Josh Duhamel, Hugo Weaving, Patrick Dempsey

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Η αποτυχία των Decepticons να εκδικηθούν την ήττα στην οποία τους υποχρέωσαν τα Autobots δεν έχει σταθεί ικανή να τερματίσει την κολοσσιαία διαμάχη. Ο Optimus Prime και η παρέα του μαθαίνουν για την άγνωστη ως τότε σχέση που είχαν οι Decepticons με την ξέφρενη κούρσα κατάκτησης του διαστήματος ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του '60. Το μυστικό που κρύβεται εδώ και δεκαετίες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού είναι ικανό να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες και η αναζωπυρωμένη μάχη ανάμεσα στα ρομπότ απειλεί πλέον την ανθρωπότητα περισσότερο από ποτέ.

Η εξόχως επιτυχημένη εισπρακτικά saga των «Transformers» συνεχίζει ακάθεκτη με οδηγό το γνωστό και μη εξαιρετέο big-time παραγωγό Michael Bay, που μάταια προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει ότι είναι (και) σκηνοθέτης. Τα γνωστά ρομπότ της Hasbro φτάνουν μέσω της Paramount στην τρίτη αισίως ταινία τους, που αυτή τη φορά έρχεται στην εδραιωμένη πια τρισδιάστατη μορφή. Από το cast, άπαντες πλην Megan Fox παραμένουν στις επάλξεις, την οποία 'αντικαθιστά' το top-model, Rosie Huntington-Whiteley, η οποία υποδύεται το έτερον ήμισυ του Shia LaBeouf.

Αποφεύγοντας αυτή τη φορά τα απύθμενα χάλια του πρώτου sequel, «Transformers: Revenge Of The Fallen» (2009), το «Dark Of The Moon» επαναφέρει ως ένα σημείο τα επίπεδα του απροβλημάτιστου fun-value σε ανεκτά επίπεδα. Ως ένα σημείο τουλάχιστον, η όλη ιστορία με το παρασκήνιο πίσω από την περίφημή κούρσα κατάκτησης του διαστήματος δημιουργεί ένα background όπου το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό. Η θετική αυτή συνθήκη ωστόσο διατηρείται μέχρις ότου επέλθουν οι ελάχιστα συμβατές με το υπόλοιπο σώμα της ταινίας ανατροπές, οι οποίες αποσκοπούν μονάχα στη φτηνή απόπειρα αιφνιδιασμού του θεατή. Ένας αιφνιδιασμός που για κάποιο μυστήριο λόγο εξακολουθεί να θεωρείται must σε ένα blockbuster το οποίο δεν επικεντρώνεται ουσιαστικά πουθενά πέραν από τις πολυδάπανες κι εκτεταμένες σκηνές δράσης με εντυπωσιακά ψηφιακά εφέ.

Από το σημείο όπου έχουμε πλέον μπει για τα καλά στο ψητό της υπόθεσης, οι αβανταδόρικοί χαρακτήρες που καταρχήν προσδίδουν έξτρα πόντους στο «Transformers 3» (βλ. John Turturro καθώς και το new-entry John Malkovich) εξαφανίζονται ύστερα από του δρόμου τα μισά, αφήνοντας πια χώρο μονάχα στην πολύβουη μάχη ανάμεσα σε ρομπότ, ειδικά εφέ και ανθρώπους κομπάρσους. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα παρακολουθούμε απροκάλυπτα πια δράση για τη δράση, τη στιγμή που η καλοδεχούμενη σεναριακή εκκίνηση αποτελεί απλώς ένα ξεχασμένο εισαγωγικό μοτίβο. Και φυσικά δεν υπάρχει πιο ταλαντούχος "σκηνοθέτης" από τον Michael Bay που να εξαφανίζει τόσο επιδέξια τους παράγοντες "χαρακτήρες" και "υποκριτική" από τη φιλμική εξίσωση.

Τη στιγμή που αρκετά σύγχρονα blockbusters έχουν αρχίσει πια να οριοθετούνται με ενισχυμένα ποιοτικά κριτήρια χάρη σε ανθρώπους όπως ο Nolan, ο Greengrass και ο Snyder, το ακριβό σινεμά του Bay καταλήγει μονοδιάστατο και υπό μία έννοια παρωχημένο, ανεξάρτητα από τα καλογυαλισμένα εφέ και ορισμένες εντυπωσιακές action σκηνές. Για όσο όμως θα υπάρχει ευρύ κοινό που θα καλοδέχεται αυτού του είδους το προϊόν, η αγορά του Hollywood θα συνεχίσει να του το προσφέρει αφειδώς, όσο κι αν αυτό ξινίζει τους πιο απαιτητικούς θεατές.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 29-06-2011  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.