Rabbit Hole

Απώλεια

Δραματική  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 91'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: John Cameron Mitchell

Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, Aaron Eckhart, Dianne Wiest, Miles Teller, Sandra Oh

Κριτική: Μαριτίνα Παπαμήτρου

Η Becca (Nicole Kidman) και ο Howie (Aaron Eckhart) είναι ένα ευτυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι. Ο τέλειος κόσμος τους γκρεμίζεται μια για πάντα, όταν o τετράχρονος γιός τους, Danny, σκοτώνεται από ένα αυτοκίνητο. Η Becca, πρώην στέλεχος σε μεγάλη εταιρία που εγκατέλειψε τη θέση της για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της μέσα στη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που φτιάχνουν οι καλοπροαίρετοι συγγενείς και φίλοι. Τα βιώματα της Becca, οδυνηρά, ενοχλητικά, αστεία, την σπρώχνουν να βρει παρηγοριά μέσα από μια ιδιόμορφη σχέση με έναν περίεργο, νεαρό δημιουργό κόμικ, τον Jason, τον οδηγό που σκότωσε το γιο της. Την ίδια στιγμή ο Howie βυθίζεται στο παρελθόν και αναζητά καταφύγιο σε άλλη γυναίκα, η οποία του προσφέρει αυτό που δεν μπορεί η σύζυγος του.

Η επιστροφή του ταλαντούχου Αμερικανού John Cameron Mitchell δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Μιλάμε για το σκηνοθέτη δύο ιδιαίτερων και αμφιλεγόμενων - για ορισμένους - ταινιών, το λατρεμένο «Hedwig and The Angry Inch» και το προκλητικό «Shortbus». Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, ξαφνιάζει το κινηματογραφικό κοινό, φανατικούς θαυμαστές του και μη, επιλέγοντας ένα οικογενειακό δράμα, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του βραβευμένου με Pulitzer David Lindsay-Abaire και σε παραγωγή της ίδιας της Nicole Kidman. Λαμβάνοντας υπόψη την ολίγον underground φιλμογραφία στην οποία μας έχει συνηθίσει κατά το παρελθόν, είναι αδύνατο να μην απορεί κανείς που σε αυτήν εδώ την ταινία, παρακολουθούμε την σπαρακτική ιστορία - cliche ενός ζευγαριού που χάνει το παιδί του και που προσπαθεί να ορθοποδήσει.

Θρήνος, εμμονή, οργή και ανάγκη εξιλέωσης είναι τα βασικά συστατικά κάθε δράματος που σέβεται τον εαυτό του και το «Rabbit Hole» τα περιλαμβάνει όλα. Η Becca είναι εγκλωβισμένη σε ένα κουκούλι άρνησης και εσωστρέφειας, ενώ ο Howie φαίνεται να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να επαναφέρει τη ζωή τους στα φυσιολογικά επίπεδα. Τα ξεσπάσματα όμως της Becca προς κάθε κατεύθυνση (προς το Θεό, τη μητέρα και την αδερφή της, τους γείτονες αλλά και τον ίδιο το Howie), σε συνδυασμό με τη φαινομενική ψυχραιμία του Howie δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα και καθένας αναζητά τη γαλήνη σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Tο αξιοπερίεργο με το «Rabbit Hole» είναι ότι δε μένει σε μια κλασσική, κοινότοπη απεικόνιση αυτών των συναισθημάτων, οδηγώντας τους πρωταγωνιστές με μαθηματική ακρίβεια στο υπαρξιακό χάος και το αδιέξοδο, αλλά αντίθετα διαφοροποιείται αφηγούμενο με ρεαλισμό, ενίοτε και με χιούμορ, την πορεία που ακολουθεί το ζευγάρι για να αντιμετωπίσει την απώλεια, να βρει τη χαμένη ισορροπία του και τελικά να οδηγηθεί στην πολυπόθητη κάθαρση. Και μια τέτοια προσέγγιση είναι αδιαμφισβήτητα ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, κάπου εδώ εξαντλείται η όποια πρωτοτυπία του έργου.

Έχοντας συνηθίσει τη Nicole Kidman σε τέτοιου είδους ρόλους, δεν εκπλήσσει η καλή ερμηνεία της, η οποία την έφερε για άλλη μια φορά κοντά στο θείο Oscar, χωρίς ωστόσο να συγκλονίζει. Ο Aaron Eckhart, επιτυγχάνει να ανταποκριθεί στο ρόλο του τρυφερού πλην πονεμένου συζύγου, αν και ορισμένες στιγμές φαίνεται ότι η ερμηνεία του είναι κατά τι πιο επιτηδευμένη απ' ότι χρειάζεται.

Η σκηνοθεσία του Mitchell είναι λιτή. Κινηματογραφεί χωρίς εξιδανικεύσεις και συναισθηματικούς εκβιασμούς, αποστασιοποιούμενος από το πληθωρικό ύφος που τον χαρακτήρισε στα προηγούμενα έργα του, σε τέτοιο βαθμό όμως που ο θεατής ενδεχομένως να κουραστεί και να μη μπορέσει να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες, στοιχείο απαραίτητο για ένα ολοκληρωμένο οικογενειακό δράμα.

Αυτό βέβαια είναι το «Rabbit Hole»: μια απλή ταινία (σε καμία περίπτωση απλοϊκή), που καταγράφει ρεαλιστικά τη θλίψη που προκύπτει από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και την οδυνηρή διαδικασία επανάκαμψης. Χωρίς μελόδραμα, αλλά και χωρίς σεναριακές κορυφώσεις. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-02-2011  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.