Never Let Me Go

Μην Μ' Αφήσεις Ποτέ

Δραματική  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Mark Romanek

Πρωταγωνιστούν: Carey Mulligan, Andrew Garfield, Keira Knightley, Charlotte Rampling, Sally Hawkins

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Το «Never Let Me Go» είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που δεν τόλμησε να εξομολογηθεί τα συναισθήματά του στο αγόρι που αγαπά. Περισσότερο όμως είναι η ιστορία τριών παιδιών που ζουν εγκλωβισμένα σ' ένα κόσμο χωρίς επιλογή. Μα πιο πολύ κι από αυτό, είναι η ιστορία ενός κόσμου ολόκληρου που δεν τόλμησε να εξομολογηθεί στα παιδιά του πως έχουν γεννηθεί χωρίς επιλογή.

Η Kathy, ο Tommy και η Ruth μεγαλώνουν στο Hailsham, ένα φαινομενικά συνηθισμένο οικοτροφείο της αγγλικής εξοχής. Παγωμένο στο χρόνο, μοιάζει με μνημείο μιας άλλης εποχής -και πράγματι είναι. Όχι όμως παλιότερης, όπως μας ξεγελά σε μια πρώτη ματιά, αλλά ενός χρόνου απροσδιόριστα μελλοντικού, που μοιάζει αθώος, μα που κρύβει πολλά περισσότερα. Τα παιδιά δεν βρίσκονται εκεί για να αποκομίσουν γνώσεις χρήσιμες για τον εαυτό τους, αλλά για να προσφέρουν -εν αγνοία τους- στο κοινωνικό σύνολο. Δεν ξέρουν ποιος ακριβώς είναι ο προορισμός τους, ξέρουν όμως ότι θα φτάσουν σύντομα σε αυτόν.

Κι αυτή η γνώση είναι που τους καθιστά τραγικούς: η συναίσθηση του τέλους και η συνείδηση της ματαιότητας. Ξέρουν πως ο χρόνος τους είναι μετρημένος, και το θεωρούν αυτονόητο. Γνωρίζουν πως θα ζήσουν μια ζωή μισή, και το θεωρούν φυσικό. Και απολύτως πειθήνια, με ένα θλιμμένο χαμόγελο σκαμμένο στα νεανικά πρόσωπά τους, αποδέχονται την εγγενή θλίψη της ζωής που τους δόθηκε. Και αν τα γεμάτα θλίψη βλέμματα των εξαιρετικών πρωταγωνιστών Carey Mulligan, Keira Knightley και Andrew Garfield δεν είναι αρκετά για να μας διαλύσουν από την άλλη πλευρά της οθόνης, έρχεται και η στιγμή της ελπίδας για να μας καταρρακώσει -η στιγμή που οι τρεις τους θα ελπίσουν για λίγο, τόσο τραγικά ειρωνικά, ότι η αγάπη είναι αυτή που θα μπορέσει να τους σώσει.

Το «Never Let Me Go» είναι μια sci fi ταινία εποχής και σ' αυτό το οξύμωρο σχήμα κρύβεται όλη η δύναμή της. Αβάσταχτα βρετανικό, με καταπιεσμένα συναισθήματα να ξεχειλίζουν σε ασφυκτικά οικοτροφεία, περιγράφει ενοχλητικές αλήθειες με απατηλή απλότητα -τίποτα δεν μαρτυρά τα όσα κρύβονται κάτω από την επιφάνεια: τα απαλά, φωτεινά χρώματα, το άρωμα της αγγλικής εξοχής, η μουσική, αυτή η πλασματική αίσθηση αρμονίας που πλημμυρίζει την οθόνη, είναι όλα στρατηγικά τοποθετημένα, σαν βελούδινη κουρτίνα, για να κρύψουν τον πόνο στις κακοφορμισμένες καρδιές των παιδιών του Hailsham. Όμως αυτός είναι εκεί, υπόγεια παρών ακόμα κι όταν δεν τον συνειδητοποιούν, φωλιασμένος στις ψυχές τους -τρανταχτή και συνάμα τραγική απόδειξη της ύπαρξής τους. Είναι παρών δίπλα μας, όταν κυλάνε τα δάκρυά μας στη σκοτεινή αίθουσα, και μένει εκεί για μέρες μετά, όταν ακόμα κουβαλάμε την ιστορία του Hailsham σαν πληγωμένη ανάμνηση που δεν λέει να φύγει από το μυαλό.

Το «Never Let Me Go» είναι η πιο εξόφθαλμα παραγκωνισμένη 'μεγάλη' ταινία της φετινής σεζόν. Μην την αφήσετε να φύγει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-04-2011  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.