The King's Speech

Ο Λόγος Του Βασιλιά

Δραματική  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 118'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tom Hooper

Πρωταγωνιστούν: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Michael Gambon, Guy Pearce

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Το Wembley ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο, όλα τα μάτια και τα αυτιά στραμμένα επάνω του κι οι πάντες περιμένουν από αυτόν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βρισκόμαστε στα 1925 και το κέντρο της προσοχής δεν είναι κάποιος δεξιοτέχνης ποδοσφαιριστής, αλλά ο δούκας Albert του York, γιος του Βασιλιά Γεωργίου V: Ανήμπορος μπροστά στον άσπονδο εχθρό που λέγεται μικρόφωνο, τρομοκρατημένος από τα καλώδια του BBC που θα μεταδώσουν τα λόγια του σε κάθε γωνιά της βρετανικής αυτοκρατορίας, παγώνει. Ψελλίζει μια δυο λέξεις, τραυλίζει, σταματά. Ξεροκαταπίνει, προσπαθεί ξανά, αμηχανία από το κοινό, βλέμματα συγκατάβασης από τους υπηκόους. Είναι αυτός ο φοβισμένος, χωρίς φωνή άνδρας, ο ίδιος άνθρωπος που τον Σεπτέμβριο 1939, στο ξεκίνημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα εμψυχώσει, ως Βασιλιάς Γεώργιος VI πλέον, με το ραδιοφωνικό του λόγο τους Βρετανούς σε κάθε γωνιά του κόσμου; Και πόσο μπορεί να αφορά τον σημερινό θεατή η άγνωστη ιστορία του Βασιλιά Γεωργίου του VI, που από τραυλός δούκας του York έγινε ο.. λίγο λιγότερο τραυλός Βασιλιάς της βρετανικής Αυτοκρατορίας;

Καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται και παρακολουθούμε τις αρχικά διστακτικές και στη συνέχεια επίμονες προσπάθειες του δούκα Albert να ξεπεράσει τα γλωσσικά του προβλήματα και την ανορθόδοξη φιλία που δημιουργείται με τον sui generis δάσκαλό του, ρίχνοντας παράλληλα κλεφτές ματιές στα άδυτα του οίκου των Windsor, μαθαίνουμε πολλά για τη λειτουργία της βασιλικής οικογένειας. Και καθώς γινόμαστε μάρτυρες των γεγονότων και των συγκυριών που οδήγησαν στην αναπάντεχη στέψη του ως Βασιλιά, συνειδητοποιούμε ακόμα περισσότερα για τη συμβολική αξία του θεσμού της βασιλείας στη Μεγάλη Βρετανία. Και σιγά-σιγά γίνεται όλο και πιο προφανής η ειρωνεία αυτής της αληθινής ιστορίας, της ιστορίας ενός βασιλιά που, ενώ είναι 'η φωνή του λαού του', δεν μπορεί να βγάλει μιλιά όταν απευθύνεται προς τον κόσμο.

Η μικρή, 'κρυφή' ιστορία του 'βασιλιά που δεν ήθελε να γίνει βασιλιάς' και το ψυχικό σθένος που καταβάλλει για να ξεπεράσει τους φόβους του ενώνεται με την ιστορία λαού του, που χωρίς να το θέλει, βρίσκεται στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και καλείται να βρει τα ψυχικά αποθέματα να αντιμετωπίσει. Καλογυρισμένη, με έξυπνο χιούμορ διάσπαρτο σε κάθε σημείο της και με δυο καταπληκτικούς πρωταγωνιστές -ο Colin Firth ως ο τραυλός Βασιλιάς και ο Geoffrey Rush ως ο αντισυμβατικός δάσκαλος είναι απλώς απολαυστικοί και, πιθανότατα, οσκαρικοί- το «The King's Speech» είναι ένα υπέροχο crowd pleaser που δεν θα απογοητεύσει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-12-2010  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.