Mirush

Δεσμοί Αίματος

Δραματική  |  Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 100'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Marius Holst

Πρωταγωνιστούν: Enrico Lo Verso, Nazif Muarremi, Glenn Andre Kaada, Ramadan Huseini, Anna Bache-Wiig

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο Mirush είναι ένα νεαρό αγόρι που μεγαλώνει στο Κόσσοβο με τη μητέρα του και τον μεγαλύτερο αδερφό του. Ο πάτερ φαμίλιας εγκατέλειψε το πλοίο πριν πολλά χρόνια για να κάνει την τύχη του στη Νορβηγία. Ωστόσο ο Mirush δεν παύει στιγμή να αποζητά την παρουσία του κι ας είναι η φιγούρα του θολή μες στο μυαλό του. Το καταλαβαίνουμε, επειδή όταν κάνει μια σκανταλιά, πηγαίνει στον αδερφό του μια ζώνη και του λέει "δείρε με όπως θα με έδερνε ο μπαμπάς"...

"Για να πάει όμως ο Mirush στη Νορβηγία να βρει τον πατέρα του και να προχωρήσει η πλοκή, πρέπει να συμβεί κάτι τραγικό, κάτι που θα κλονίσει τον κόσμο του", είπε ο ένας εκ των τριών σεναριογράφων του φιλμ. "Το βρήκα! Θα βγάλουμε από τη μέση τον αδερφό του", αναφώνησε χαρούμενος ο δεύτερος. "Καταπληκτικό! Αλλα πώς;", ρώτησε ο πρώτος. "Μα είναι απλούστατο", επεσήμανε ο τρίτος. "Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι μια καινούργια τηλεόραση, έναν καταστηματάρχη που να κανονίζει τη μαμά στα κρυφά και μία μερσεντές". Οι άλλοι δύο κούνησαν το κεφάλι συγκαταβατικά. "Ήταν τόσο προφανές", αναφώνησαν εν χορώ.

Και αφού προσπεράσαμε κι αυτό τον σκόπελο με τούτο τον ευφάνταστο μηχανισμό της πλοκής, ο Mirush μπορεί πλέον να ταξιδέψει στη Νορβηγία για να γνωρίσει τον πατέρα του. Όταν φτάνει εκεί πιάνει δουλειά στο εστιατόριο του τελευταίου, δίχως να αποκαλύψει την ταυτότητά του και ξεκινά έτσι μια ιστορία αναζήτησης πατρικής στοργής, ενδοσκόπησης, αυτογνωσίας, προδοσίας και χαφιεδισμού.

Οι εικόνες του Marius Holst παραπέμπουν σε σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού. Η ιστορία του από την άλλη είναι ένα σύνολο συμπτώσεων και συναισθηματικά εκβιαστικών καταστάσεων. Αυτό που επιχειρεί να φέρει εις πέρας είναι ένας συνδυασμός αρχαιοελληνικού δράματος - με το οποίο το φιλμ μοιράζεται κοινά θεματικά μοτίβα, όπως η αναγνώριση- και κοινωνικού σχολιασμού, ο οποίος επιχειρείται αφενός μέσω της αντιπαραβολής των εύπορων και οκνηρών μαφιόζων με τους άπορους και εργατικούς ανθρώπους του εστιατορίου κι αφετέρου μέσω του τρόπου που ο Mirush εξοικονομεί το 'χαρτζιλίκι του, προάγεται σε σερβιτόρο της επιχείρησης και γυρίζει στην πατρίδα ντυμένος στην τρίχα και με λεφτά στην τσέπη. Όμως τo νεαρό της ηλικίας του Mirush συνιστά λόγο που αίρει τον καταλογισμό των πράξεών του κι έτσι το εγχείρημα του Holst ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εν τη γενέσει του, ακόμα κι αν δεν συνέδραμαν σε αυτό το αποτέλεσμα οι εύκολες συγκινήσεις και οι επιφανειακοί συμβολισμοί.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-10-2010  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.