The Last Exorcism

Ο Τελευταίος Εξορκισμός

Θρίλερ  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 87'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Daniel Stamm

Πρωταγωνιστούν: Patrick Fabian, Ashley Bell, Iris Bahr, Louis Herthum, Caleb Landry Jones

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Cotton Marcus (Patrick Fabian) είναι ένας απατεώνας ιερέας που δεν πιστεύει στο θεό. Με μόνο σκοπό το κέρδος, εκμεταλλεύεται την ευπιστία των πιστών κάνοντας μαϊμού εξορκισμούς. Λίγο πριν βγει στη σύνταξη αποφασίζει να πραγματοποιήσει έναν τελευταίο εξορκισμό on camera. Σκοπός του να αποδείξει - επιτέλους - ότι δεν υπάρχουν δαιμονισμένοι. Η τελευταία, όμως, δουλειά που τον περιμένει στη Λουιζιάνα δε θα είναι σαν τις άλλες. Γιατί η νεαρή Nell (Ashley Bell) ίσως να είναι πράγματι δαιμονισμένη...

Ο γεννημένος στο Αμβούργο Daniel Stamm σκηνοθετεί ένα ενδιαφέρον υβρίδιο mockumentary (ψευδοντοκιμαντέρ) και φιλμ τρόμου, παραγωγής του γνωστού και μη εξαιρετέου Eli Roth. Το «The Last Exorcism» προσδοκά να ανανεώσει την ξεθυμασμένη θεματική του religious horror, αν όμως κάτι κλέβει τις εντυπώσεις στο φιλμ αυτό είναι η ασυγκράτητη σατιρική του ματιά.

Με το πρώτο μισό να είναι εξωφρενικά αστείο, τόσο που καμία πρόσφατη παρωδία τρόμου να μη μπορεί να συγκριθεί μαζί του, ο Stamm παραθέτει ένα σπαρταριστό ψυχογράφημα της θρησκόληπτης Αμερικής που μένει πεισματικά βυθισμένη σε ένα πηχτό σκοτάδι δοξασιών και φόβου. Η κάμερα είναι πάντοτε υποκειμενική και στο χέρι, ώστε να πείθει για το 'εγχείρημα' του πρωταγωνιστή και του ολιγομελούς συνεργείου που τον ακολουθεί. Ο τρόμος ευφυώς παραμένει αποστασιοποιημένος από το επίκεντρο της προσοχής του θεατή, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα την κρυφή αγωνία και τις προσδοκίες για τη συνέχεια. Υπάρχουν όμως σημάδια που υποψιάζουν ότι η πιθανότητα λοξοδρόμησης του εγχειρήματος είναι αυξημένη κάτι που είναι ευδιάκριτο από τις πρώτες κιόλας horror πινελιές.

Σχεδόν σε κάθε σκηνή όπου φωλιάζει η πιθανότητα τρόμου, επιστρατεύεται μουσική επένδυση, έστω και διακριτική, με βιολιά να στριγγλίζουν στιγμιαία. Η αμετροέπεια είναι εμφανής καθώς έτσι ακυρώνεται η αληθοφάνεια της αφήγησης. Η ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση εξασθενεί, υποβιβάζοντας το project στα επίπεδα της καθαρής μυθοπλασίας. Επιπλέον, η σκηνοθετική διαχείριση του τρόμου δεν επιφυλάσσει φοβερές εκπλήξεις. Ένα όρθιο, αμίλητο κι ακούνητο παιδί στη άκρη του σκοτεινού δωματίου είναι μία αγαπημένη μεν σκηνή, κάθε φορά όμως που επανέρχεται ξαφνιάζει όλο και πιο λίγο.

Η σχολή πάντως, που γέννησε το «Blair Witch Project» είναι ακόμα εδώ και προσφέρει ουκ ολίγες ανατριχίλες, με την απαραίτητη συνδρομή της μικρής δαιμονισμένης Nell. Επίσης, η λογική του 'Εξορκισμού Της Emily Rose' διέπει και το «The Last Exorcism» μέχρι το θολό, ανοικτό σε εκδοχές αλλά και παρατραβηγμένο φινάλε. Γνωστό είναι εξάλλου πως η αχίλλειος πτέρνα κάθε αμφιλεγόμενης ταινίας τρόμου είναι σχεδόν πάντοτε ο επίλογος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ντοκιμαντερίστικη οπτική του Friedkin στον 'Εξορκιστή' παραμένει η πιο αληθοφανής και τρομακτική πάνω στη συγκεκριμένη θεματική.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-10-2010  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.