Benda Bilili!

Benda Bilili!

Ντοκιμαντέρ  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 85'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Renaud Barret, Florent de La Tullaye

Πρωταγωνιστούν: Cubain Kabeya, Paulin Kiara-Maigi, Roger Landu, Leon Likabu, Montana

Κριτική: Βάλυ Μουκανάκη

Αρχές του 2004: Ένας 55χρονος κογκολέζος ονόματι Ricky ενώνει μια παρέα παραπληγικών μουσικών και παιδιών του δρόμου κι αποφασίζει να τους κάνει την πιο πετυχημένη μπάντα σ' ολόκληρο το Κογκό... Καλοκαίρι 2009: Οι Benda Bilili κάνουν το πολυπόθητο (κι όχι πια άπιαστο) ταξίδι στην Ευρώπη και ξεσηκώνουν χιλιάδες κόσμο σε μουσικό φεστιβάλ της Γαλλίας. Ακολουθούν συναυλίες σε Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αγγλία στο περιβόητο Glastonbury και να που η ιστορία τους γίνεται και ταινία!

Η ταινία καταγράφει την πενταετή πορεία της μπάντας από τους δρόμους της φτωχής Κινσάσα και την ανακάλυψή της από το Βέλγο Vincent Kenis μέχρι τις διεθνείς περιοδείες της στα μεγαλύτερα φεστιβάλ. Ιδρυτής και ψυχή του γκρουπ είναι ο Ricky, ο Coco ο συνθέτης, ο Junana ο απίστευτος (!) χορογράφος, ο Theo μπασίστας κι ο μικρός Roger, μουσική ιδιοφυία, παίζει ένα αυτοσχέδιο μουσικό όργανο κατασκευασμένο από ένα κουτί κονσέρβας. Όλοι τους άστεγοι, κοιμούνται σε χαρτόνια, έχουν χειροποίητα μουσικά όργανα και κάνουν πρόβα στο ζωολογικό κήπο, αψηφώντας κάθε είδους εμπόδια. H μουσική αποτελεί τη διέξοδό τους αλλά και ένα τρόπο επιβίωσης. Οι στίχοι τους έξυπνοι και ευρηματικοί, καταγράφουν την καθημερινότητά τους, σαρκάζοντάς την. Παρά τις αντίξοες συνθήκες μιας χώρας που πλήττεται από την πολιομυελίτιδα, το Aids αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων δυνάμεων με σκοπό τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της, οι Benda Bilili συνέχισαν να ονειροπολούν και να γράφουν κεφάτη και χορευτική μουσική. Αυτή η ελπίδα διαφυγής και η πίστη στο θεωρητικά ανέφικτο, συναισθήματα που έχουν σχεδόν εκλείψει από τους προνομιούχους των δυτικών κοινωνιών, τους οδήγησαν στην επιτυχία.

Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ ελπιδοφόρο, γεμάτο χιούμορ κι αισιοδοξία, μια απόδειξη του ότι δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητες του ανθρώπου αλλά παράλληλα και μια μαρτυρία, μια αποτύπωση του τρόπου ζωής στους δρόμους μιας χώρας όπου τα παιδιά της πιστεύουν πως "η Ευρώπη είναι μια χώρα που ο Θεός δημιούργησε για να τη συγκρίνουν με τη δικιά τους", όπως χαριτωμένα αναφέρεται στην ταινία. Οι Benda Bilili λοιπόν μας καλούν να δούμε πέρα από το εμφανές, να αναδείξουμε ό,τι είναι κρυμμένο (αυτό σημαίνει το όνομά τους στη γλώσσα των Λιγκάλα), και να ακούσουμε πολύ πολύ δυνατά τους υπέροχους ρυθμούς της μουσικής τους!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-09-2010  |  Διανομή: Feelgood

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.