The Sorcerer's Apprentice

Υποψήφιος Μάγος

Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 110'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jon Turteltaub

Πρωταγωνιστούν: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina, Teresa Palmer, Monica Bellucci

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Από τη Βρετανία του 8ου αιώνα μέχρι τη σύγχρονη Νέα Υόρκη, παράλληλα με τον κόσμο των φυσικών νόμων υπάρχει ένας εξίσου ισχυρός, εκείνος της μαγείας. Αυτόν ακριβώς τον άγνωστο στους πολλούς κόσμο θα γνωρίσει ο Dave (Jay Baruchel), ένας nerd φοιτητής του NYU, όταν βρεθεί τυχαία μπλεγμένος στην προαιώνια διαμάχη δύο πανίσχυρων μάγων, του Balthazar (Nicolas Cage) και του Horvath (Alfred Molina). Στο πρόσωπο του Dave, ο Balthazar πιστεύει πως βρήκε επιτέλους εκείνον το μάγο που ο θρύλος θέλει να νικάει την (κακία μάγισσα) Morgana, της οποίας το πνεύμα έχει εισβάλει στο σώμα της Veronica (Monica Bellucci), άλλοτε αγαπημένης του Balthazar. Μόνο που για να γίνει ο Dave κανονικός μάγος πρέπει να περάσει από εντατική εκπαίδευση και φυσικά να γλιτώσει από τη θανάσιμη απειλή του Horvath. Και μέσα σε όλα, ο πιτσιρικάς είναι σφόδρα ερωτευμένος με την πανέμορφη συμφοιτήτρια Becky (Teresa Palmer), η οποία φυσικά δεν έχει ιδέα για τον παραπάνω χαμό.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο reboot ή εναλλακτική version του Harry Potter. Και όχι, δεν είναι ακόμα μία κακή ταινία του Nicolas Cage, που με φωτεινή εξαίρεση το αθυρόστομο «Kick-Ass» μας έχει βγάλει τα μάτια τα τελευταία χρόνια παίζοντας τη μία αηδία μετά την άλλη. Ο 'Υποψήφιος Μάγος' είναι μία παραγωγή της Disney και του χρυσοφόρου Jerry Bruckheimer (μη ρωτάτε για το σκηνοθέτη, στις ταινίες του Jerry σπανίως έχει σημασία) που μπλέκει υποχρεωτικά την φασαριόζικη περιπέτεια με το αγαθιάρικο ρομάντζο, μία δοκιμασμένη συνταγή που έχει αποφέρει πολλάκις τσουβάλια dollars στα ταμία. Αντλεί την έμπνευση του από το κλασσικό φιλμ της Disney «Fantasia» (1940), το οποίο με τη σειρά του βρίσκει τις ρίζες του σε ποίημα του Γκέτε, γραμμένο στο μακρινό 1797. Στη θέα βέβαια του «The Sorcerer's Apprentice» αν το πρώτο (ή το δεύτερο, ή το τρίτο, ή...) πράγμα που σας έρθει στο μυαλό είναι ο Γκέτε, διόλου απίθανο να είστε ο ίδιος μάγος και να το αγνοούσατε. Ας πάμε όμως παρακάτω.

Με την εισαγωγή να είναι λίγο έως πολύ μία από τα ίδια σε προβλεψιμότητα (ποιος μάγος αγαπούσε ποια, ποιος πρόδωσε ποιον κ.τ.λ.), η ιστορία αρχίζει να ανεβάζει στροφές ερχόμενη στο σήμερα και τον κεντρικό χαρακτήρα του Dave, που - συμπαθάτε με όλοι εσείς οι μυριάδες οπαδοί του Potter - είναι χίλιες φορές πιο συμπαθής από το βουτυρόπαιδο με τα στρογγυλά γυαλιά. Κι ενώ τα ειδικά εφέ πασχίζουν να κλέψουν τις εντυπώσεις μήπως και η 'μαγεία' να καταπλήξει το κοινό, εκείνο που έχει την περισσότερη πλάκα είναι το συμπαθητικά αδέξιο - πλην όμως σεξουαλικά ακρωτηριασμένο - ειδύλλιο μεταξύ των δύο συμφοιτητών, κυρίως επειδή τόσο ο Baruchel όσο και η Palmer 'γράφουν' όμορφα στο πανί. Δευτερευόντως, το δίπολο μαθητή-δασκάλου έχει κι αυτό με τη σειρά του κάτι να πει, περισσότερο όμως για όσους δεν είχαν την τύχη να απολαύσουν τον Cage στον αντίστοιχο ρόλο στο -δε-θα-βαρεθώ-να-το-λέω- εξαιρετικό «Kick-Ass». Το υποκριτικό μέγεθος του Molina μπορεί να ξεχωρίζει - με βραχεία όμως κεφαλή - μόνο και μόνο που δηλώνει παρών, όμως μέσα από εφετζίδικες καταδιώξεις και διαγωνισμούς μαγικών πάει περίπατο, μιας και από τους χαρακτήρες απουσιάζει το οποιοδήποτε βάθος.

Αποδεχόμενοι τις συμβάσεις του είδους και με την ανάλογη χαλαρή διάθεση, τo «The Sorcerer's Apprentice» εμπίπτει στην αχανή κατηγορία ταινιών που βλέπονται και κατόπιν λησμονούνται με την ίδια ακριβώς ευκολία. Στα υπέρ του είναι ότι δεν προσπαθεί να υποκριθεί κάτι που δεν είναι, αφήνοντας από εκεί και πέρα τον θεατή να κρίνει αν και κατά πόσο τον ενδιαφέρει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-07-2010  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.