Daybreakers

2019: Νέα Φυλή

Θρίλερ  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 98'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michael Spierig, Peter Spierig

Πρωταγωνιστούν: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill, Isabel Lucas, Claudia Karvan

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Στο έτος 2019, ένας μυστηριώδης ιός έχει καταλάβει τη γη και έχει μετατρέψει την πλειοψηφία των ανθρώπων σε βαμπίρ. Οι εναπομείναντες άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως ένα κατώτερο 'είδος' προορισμένο για να τροφοδοτεί με αίμα τα βαμπίρ. Όμως οι αριθμοί των ανθρώπων διαρκώς μειώνονται και η κυρίαρχη φυλή αναζητά τρόπους για την επιβίωσή της. Ο Edward Dalton είναι ο επιστήμονας που αρνείται να τραφεί με ανθρώπινο αίμα και προσπαθεί να τελειοποιήσει μια ένα τεχνητό υποκατάστατο για να συντηρούνται οι βρικόλακες και να διασωθούν οι εναπομείναντες άνθρωποι. Καθοριστικό ρόλο στην έρευνά του θα παίξει μια νεαρή γυναίκα η Audrey που κρατά το κλειδί για την έρευνά του. Όμως ο Edward θα πρέπει να παλέψει με τους ομοίους του, που δείχνουν να έχουν άλλα σχέδια.

Με μία ατμοσφαιρική και υποσχόμενη εισαγωγική σεκάνς το σκηνοθετικό δίδυμο συστήνει το πλαίσιο στο οποίο κινείται η ιστορία και τον κεντρικό χαρακτήρα, έναν αιματολόγο που μάχεται να ανακαλύψει μια φόρμουλα για να καταπολεμήσει την ραγδαία μείωση των φυσικών πόρων (εν προκειμένω του αίματος). Μετά το πέρας της 'αναγνωριστικής΄ αυτής εισαγωγής, ξεκινά να τρέχει η πλοκή. Και μαζί της εξαντλείται η όποια πρωτοτυπία του εγχειρήματος, η όποια ελπίδα για μια εναλλακτική ανάγνωση του πολυφορεμένου βαμπιρικού μύθου.

Καθώς τα κλισέ συσσωρεύονται και τα ανέμπνευστα ιντερλούδια δράσης πληθαίνουν, περνούν σε δεύτερη μοίρα οι εμφανείς παραβολές σχετικά με την πάλη των τάξεων και τον αδυσώπητο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς και η (παραλίγο) υπαρξιακή σταυροφορία του κεντρικού ήρωα. Η πειστικότητα της τελευταίας δέχεται πλήγματα όταν ο κόσμος των ανθρώπων, της ημέρας, έρχεται σε αντιπαραβολή με εκείνον των βρικολάκων, της νύχτας.

Οι αδερφοί Spierig, θέλοντας να δώσουν μια νεκρική διάσταση στον κόσμο των βρικολάκων, επιλέγουν την οδό μιας μεταλλικής φωτογραφίας με ως επί το πλείστον κρύα χρώματα. Ωστόσο, όταν ο ήρωας μας περνά στον έξω κόσμο, εκείνο των ανθρώπων, δεν εξηγούν στον θεατή για ποιο λόγο ο ήρωας μας έχει 'φαγωθεί' να γίνει άνθρωπος, επιλέγοντας μια χρωματικά αδιάφορη αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι, όταν τίθεται ζήτημα σύγκρισής μεταξύ αυτών των δύο κόσμων, ο στυλιζαρισμένος κόσμος των βρικολάκων κατατροπώνει τον ουδέτερο κόσμο των ανθρώπων.

Ο Ethan Hawke προσεγγίζει εσωτερικά τον κεντρικό χαρακτήρα, ωστόσο οι γρήγοροι ρυθμοί και η βαβούρα καθιστούν την ερμηνεία του υποτονική και οι απαιτήσεις από την παρουσία του περιορίζονται στο να δείχνει όμορφος σαν κορίτσι. Ο Sam Neil είναι ο κακός της υπόθεσης και φροντίζει να φαίνεται ότι είναι ο κακός της υπόθεσης και ο Willem Dafoe είναι ο βετεράνος μαχητής που πετάει από μία εξυπνάδα σε κάθε σκηνή

Ευγενείς οι προθέσεις των δημιουργών να πλάσουν μία σκεπτόμενη περιπέτεια τρόμου και το αποτέλεσμα, για να μην γινόμαστε άδικοι, παρακολουθείται με ένα σχετικό ενδιαφέρον. Ωστόσο τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους...πισινούς!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 25-03-2010  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.