From Paris With Love

Από Το Παρίσι Με Αγάπη

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Pierre Morel

Πρωταγωνιστούν: John Travolta, Jonathan Rhys Meyers, Kasia Smutniak, Richard Durden, Amber Rose Revah

Κείμενο: Γιάννης Βασιλείου

Προσωπικός βοηθός του αμερικανού πρέσβη στην Γαλλία, ο James Reece ζει ζωή χαρισάμενη στο Παρίσι με την όμορφη σύντροφό του, το μεράκι του όμως είναι η δεύτερη δουλειά του ως χαμηλόβαθμος υπάλληλος της CIA. Όνειρό του να προαχθεί σε πράκτορα και να δει αληθινή δράση. Όταν λοιπόν του αναθέτουν την πρώτη του επιχείρηση δεν πιστεύει στην τύχη του... μέχρι που γνωρίζει τον συνεργάτη του, τον πράκτορα Charlie Wax, που έχει σταλεί στο Παρίσι για να σταματήσει μια επικείμενη τρομοκρατική επίθεση. Σύντομα ο James θα αρχίσει να εύχεται να γυρίσει πίσω στη δουλειά γραφείου.

«From Paris with Love» ο τίτλος της νέας δουλειάς του Pierre Morrel («Taken», «Banlieu 13»), ένας τίτλος που παραπέμπει ευθέως στον James Bond και στις ταινίες κατασκοπείας των 60's. Τα φιλμ εκείνα διέθεταν κομψότητα, σασπένς, ιντριγκαδόρικη πλοκή και διάχυτο ερωτισμό. Το «From Paris With Love» από την άλλη όχι μόνο δεν διαθέτει τίποτα από τα παραπάνω, αλλά δεν διαθέτει και τίποτα από εκείνα που θα το καθιστούσαν μια επαρκή ταινία δράσης.

Ο Pierre Morrel παντρεύει δύο αταίριαστους χαρακτήρες, τον χαρτογιακά του Jonathan Rhys Meyers -που περιορίζεται στο να δείχνει όμορφος σαν κορίτσι- με τον εκκεντρικό υπερκατάσκοπο του John Travolta - που έχει γυρίσει την μηχανή στο "Nicolas Cage mode"- και τους βάζει να σκοτώνουν ότι κινείται και να σπάνε πράγματα στο Παρίσι, ακολουθώντας μια προσχηματική και άκρως ασυνάρτητη πλοκή.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι εκεί που στο «Taken» είχαμε μεθοδικά χορογραφημένες σκηνές δράσης, εδώ ο Morrel ακολουθεί την συνήθεια που έγινε λατρεία την περασμένη δεκαετία. Πυροβολεί τον θεατή με πλάνα που διαρκούν δέκατα του δευτερολέπτου, δημιουργώντας χαοτικές σκηνές δράσης στις οποίες αδυνατείς να καταλάβεις ακριβώς τι συμβαίνει. Υπάρχουν βέβαια σκηνοθέτες που είναι μάστορες στον κινηματογράφο αυτού του τύπου, όπως ο Paul Greengrass και ενίοτε ο Τony Scott, που ναι μεν καταφεύγουν σε γρήγορα cuts, στο λεγόμενο νευρώδες μοντάζ, ωστόσο τα πλάνα τους έχουν συνοχή. Αυτοί όμως αποτελούν εξαίρεση. Στην πλειονότητα τους οι κινηματογραφιστές που σε ανάλογες περιπτώσεις καταφεύγουν στο γρήγορο και κοφτό μοντάζ, θεωρούμε ότι το κάνουν είτε λόγω τεμπελιάς, είτε λόγω αδυναμίας να στήσουν μια συναρπαστική και εμπνευσμένη σκηνή δράσης.

Με τις σκηνές δράσης κακοστημένες και ακατανόητες, την πλοκή παντελώς ασυνάρτητη και την 'κολλητή΄ σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χαρακτήρων βεβιασμένη και τεχνητή, το «From Paris With Love», όπως καταλαβαίνετε, δε γέννησε ακριβώς συναισθήματα αγάπης μέσα μας. Κι αν βρίσκετε το προηγούμενο ευφυολόγημα κακό, που να δείτε και την ταινία...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-06-2010  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.