Nowhere Boy

Όλοι Θέλουν Λίγη Αγάπη

Δραματική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 98'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Sam Taylor Wood

Πρωταγωνιστούν: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Thomas Sangster, Anne-Marie Duff, David Morrissey

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

Ο νεαρός John Lennon (Aaron Johnson) είναι θρασύς και έξυπνος. Μένει με τη θεία του και το θείο του. Ένα βράδυ ο θείος του παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει, κι αυτό γίνεται αφορμή για να γνωρίσει ο John τη μητέρα του. Η μητέρα του είναι σαν αυτόν. Ατίθαση, ενθουσιώδης και μοντέρνα. Αυτή θα τον βάλει να ακούσει για πρώτη φορά Rock N' Roll. Αρχίζει και ντύνεται σαν τον Elvis Presley και παίζει με τις γυναίκες ανοιχτά. Οι δύο γυναίκες της ζωής του όμως είναι η θεία του και η μητέρα του. Όταν θα αρχίσει να στήνει το συγκρότημα, θα χρειαστεί κάποιες απαντήσεις από αυτές...

Ο τίτλος της ταινίας («Nowhere Boy») είναι ένα λογοπαίγνιο του τραγουδιού των Beatles 'Nowhere Man', με την ελληνική μετάφραση 'Όλοι θέλουν λίγη αγάπη' να παραπέμπει σε ένα πιο γνωστό (στην Ελλάδα) τραγούδι τους, το 'All you need is Love'... Μεγάλο κόλλημα οι Beatles. Ο μοναδικός ίσως λόγος για να θες να δεις την ταινία. Ειδικά αν το αγαπημένο σου 'σκαθάρι' είναι ο John Lennon.

Εμένα πάντως, δεν είναι. Πάντα είχα μια αδυναμία στον George Harrison. Παρόλο το σεβασμό μου λοιπόν στον Lennon, η ιστορία με την μητέρα του, αρχικά δεν δείχνει να με αφορά. Και το «Nowhere Boy» δεν τα καταφέρνει να με μεταπείσει. Δυσλειτουργικό, μη μπορώντας να δικαιολογήσει το όνομα με το οποίο συναναστρέφεται, έχοντας ως μοναδικό γερό χαρτί την ομορφιά της αρχής της δεκαετίας των 60's, δεν υπολογίζει ότι στο τέλος παγιδεύεται ανάμεσα στην καλλιτεχνική φύση και την δημιουργία των Beatles αλλά και στην οικογενειακή φύση με ένα παρελθόν που παρουσιάζεται χωρίς την θεμελιώδη ουσία που είχε στην πραγματικότητα. Η στιλιστική διακόσμηση δεν φτάνει για να πείσει ότι κάτι τρέχει, ότι αυτή η εποχή ήταν από τις πιο σημαντικές στην ζωή του μουσικού που αργότερα μεγαλούργησε. Πιθανόν να ήταν. Πιθανόν να του έδωσε έμπνευση και να τον επηρέασε στη μουσική του, δηλαδή στο κομμάτι που μας ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο. Ούτε αυτό όμως δεν μας έδωσε να καταλάβουμε η ταινία. Απλώς, λοιπόν, θέλει να μας πει την ιστορία, χωρίς να μας βάζει μέσα σε αυτήν. Μπράβο κυρία Sam Taylor Wood! Αν ήταν αυτός ο σκοπός σας, τα καταφέρατε.

Οι ερμηνείες, εκτός της Anne-Marie Duff, κινούνται σε ρηχά νερά (ο Aaron Johnson παραπάιζει 'ίδιο' τον Elvis), το νόημα δεν είναι δύσκολό και η ιστορία του Lennon, πολύ επιδερμικά δοσμένη. Ειδικά τότε που ο Lennon ξεπέρασε το παρελθόν του 'εν μία νυκτί', με την βοήθεια μερικών pints...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 25-02-2010  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.