Precious

Μονάκριβη

Δραματική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 110'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Lee Daniels

Πρωταγωνιστούν: Gabourey Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Sherri Shepherd

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Η Precious είναι μια παχύσαρκη, αναλφάβητη 16χρονη που βιώνει καθημερινά την κακοποίηση στο σπίτι και την απαξίωση στο σχολείο. Είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της από τον πατέρα της, ο οποίος τη βιάζει στην πρώτη ευκαιρία, το πρώτο της παιδί πάσχει από σύνδρομο Down, η μάνα της την κακοποιεί συστηματικά με κάθε δυνατό τρόπο και άλλα τέτοια 'χαριτωμένα'. Για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες ονειρεύεται ότι είναι διάσημη, λευκή και ξανθιά.

To «Precious» ξεκίνησε την καριέρα του πέρυσι το χειμώνα στο Sundance και σιγά σιγά αλλά μεθοδικά έχτισε buzz, για να θεωρείται σήμερα- σχεδόν ένα χρόνο μετά- ένα από τα φαβορί για την επερχόμενη απονομή των Oscar. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η προώθηση του από την Oprah Winfrey, η οποία διόλου τυχαία εκτελεί χρέη executive producer σε μια ιστορία από εκείνες που αρέσκεται να βγάζει στην μικρή οθόνη.

Ο σκηνοθέτης Lee Daniels μεταχειρίζεται μια σειρά από ενδιαφέροντα τεχνάσματα καθώς κινηματογραφεί τον Γολγοθά της 'Μονάκριβης'. Με την κάμερα ανά χείρας δημιουργεί ένα νατουραλιστικό κινηματογραφικό σύμπαν, το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπολιάζει με σουρεαλιστικές πινελιές, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει την βαριά ατμόσφαιρα. Προσθέτει επίσης χιουμοριστικά στοιχεία και παντρεύει επιτυχημένα τις εικόνες του με funky ήχους. Γενικά κάνει ότι μπορεί ο φουκαράς για να διαχειριστεί σωστά και μετρημένα ένα υλικό που νοσεί

Δυστυχώς το σενάριο (σχεδόν ηδονικά) φορτώνει βάσανα την ηρωίδα στο δρόμο προς την λύτρωση, πολλά από τα οποία δεν εξυπηρετούν τον μύθο και βρίσκονται εκεί απλώς για να προκαλέσουν κόμπο στο στομάχι του θεατή - φυσικά με αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά-. Σα να μην έφτανε αυτό, όσο περνάει η ώρα το κείμενο γίνεται ολοένα και πιο ηθικοδιδακτικό με αποκορύφωμα φράσεις τύπου "η μαμά μου λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι κακοί άνθρωποι, αλλά δεν είναι οι ομοφυλόφιλοι εκείνοι που με βιάζουν". Εδώ να συμπληρώσουμε ότι... δεν είναι ούτε οι ελεγκτές εισιτηρίων εκείνοι που την βιάζουν, αλλά οι ελεγκτές εισιτηρίων είναι προφανώς κακοί άνθρωποι.

Στον ερμηνευτικό τομέα οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στον Daniels που αποσπά μια εξαιρετική ερμηνεία συνόλου. Στα βραβεία θα παίξει περισσότερο το όνομα της Mo'nique, που έχει τον αβανταδόρικο ρόλο της μάνας, ωστόσο η αποκάλυψη της ταινίας είναι η νεαρή Gabourey Sidibe, που ,ως κεντρικό πρόσωπο της δραματουργίας, καλείται κυρίως να αντιδρά στα δρώμενα και το κάνει με αφοπλιστικό ρεαλισμό και λεπτότητα. Δυστυχώς το voice-over υπονομεύει αυτή την σπουδαία εσωτερική ερμηνεία, αποσπώντας συχνά την προσοχή του θεατή. Τέλος επειδή εσείς, οι αναγνώστες του CinemaNews.gr, είστε φυσιολογικοί άνθρωποι, στοιχηματίζουμε πως, όταν είδατε στο cast της ταινίας το όνομα της Mariah Carey και του Lenny Kravitz, είχατε την αντίδραση ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Μάθετε λοιπόν πως φέρνουν και οι δύο εις πέρας αυτό που έχουν αναλάβει να κάνουν και με το παραπάνω!

Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για την τόλμη του «Precious» να μιλήσει ανοιχτά για ζητήματα ταμπού όπως η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Να θυμίσουμε λοιπόν ότι μια επταετία πριν έκανε το ίδιο πράγμα μια ταινία που λεγόταν «Mystic River», μόνο που εκείνη ασχολιόταν ενδελεχώς και σε βάθος με παθήσεις της δυτικής κοινωνίας σαν αυτή, εξερευνώντας τα αίτια και τις συνέπειές της. Δεν το έκανε αποσκοπώντας σε εύκολες συγκινήσεις και για να ευαισθητοποιήσει τάχα τους φορείς. Γιατί αν οι στόχοι της ταινίας ήταν αυτοί, κάποιοι θα μπορούσαν εύκολα και βάσιμα να την κατηγοριοποιήσουν ως κινηματογραφικό ριάλιτι...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-02-2010  |  Διανομή: Nutopia  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.