(500) Days Of Summer

(500) Μέρες με τη Σάμερ

Ρομαντική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Marc Webb

Πρωταγωνιστούν: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe Moretz, Matthew Gray Gubler

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Όταν ο Tom (Joseph Gordon-Levitt) γνωρίζει τη Summer (Zooey Deschanel) δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να την ερωτευτεί παράφορα. Το πρόβλημα είναι ότι εκείνη δεν πιστεύει καθόλου στις σχέσεις. Η πορεία θα τους φέρει να είναι κάτι παραπάνω από απλοί φίλοι, αλλά όταν η σχεδόν σχέση τους τελειώσει, ο Tom θα κληθεί να σκεφτεί όλες εκείνες τις ημέρες από τη στιγμή που η Summer μπήκε στη ζωή του. Ο στόχος του είναι ένας: να την κερδίσει ξανά. Αλλά, όπως ο αόρατος αφηγητής μας προειδοποιεί, 'This is not a love story'...

Ο Marc Webb, που έχει ξεκινήσει την καριέρα του στο χώρο του video-clip, μας συστήνεται στα κινηματογραφικά πράγματα με κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο για τα δεδομένα του χιλιοειπωμένου μοτίβου boy-meets-girl. Για αυτό και μας προειδοποιεί ευθύς εξαρχής πως ό,τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε συνιστά μία ιστορία για την αγάπη κι όχι ακόμα μία συνηθισμένη ιστορία αγάπης. Συνεπώς, η ξεκάθαρη απόρριψη των πατροπαράδοτων κλισέ που υιοθετούν οι συμβατικές ταινίες του είδους μας υποχρεώνουν να άρουμε την όποια αρχική βεβαιότητα για το αυτονόητο σε άλλες περιπτώσεις happy-end.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας η αφήγηση ακολουθεί τις μνήμες του Tom, παλινδρομώντας συνεχώς μέσα στις 500 ημέρες της γνωριμίας των δύο ηρώων. Εκτός από το περιοδικό voice-over που σχολιάζει από αντικειμενική σκοπιά τα γεγονότα, το κουβάρι της πλοκής ξετυλίγεται πάντοτε από την πλευρά του νεαρού, ανάγοντας τη Summer σε ένα αινιγματικό, σχεδόν άπιαστο αντικείμενο πόθου. Με δεδομένη την οπτική γωνία, το «(500) Days Of Summer» μας ταξιδεύει μοναδικά μέσα από τα γνώριμα μονοπάτια ενός (άνισου) έρωτα, από την αμφιβολία και το φόβο μέχρι την παραδοχή των συναισθημάτων και την απόλυτη κορύφωση. Και είναι αυτό ακριβώς το σημείο όπου το σενάριο των Scott Neustadter και Michael H. Weber κερδίζει τις εντυπώσεις. Διότι δε φοβάται να επιλέξει πλευρά, καταδεικνύοντας έξοχα το δέος του ενός μπροστά στην αδιαμφισβήτητη ανωτερότητα του άλλου και έτσι, ελεύθερο πλέον από κάθε είδους προκαταλήψεις και συμβάσεις, αφηγείται μία υπέροχη, γλυκόπικρη ιστορία που σχεδόν σε υποχρεώνει να τη λατρέψεις. Μία ιστορία βουτηγμένη στους - απόλυτα συμβατούς με το ύφος της - εκλεκτούς ήχους της βρετανικής pop και rock σκηνής, οι οποίοι συνθέτουν ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα soundtrack των τελευταίων ετών.

Σημαντικό κεφάλαιο για την ταινία αποτελούν οι δύο πρωταγωνιστές οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται μοναδικά. Ο Joseph Gordon-Levitt, που θυμίζει αμυδρά τον αδικοχαμένο Heath Ledger, αποδίδει θεσπέσια και καθολικά την ψυχοσύνθεση του Tom, ενώ η Zooey Deschanel πείθει απόλυτα στο ρόλο του μοιραίου θηλυκού. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω μαζί με το έξυπνο χιούμορ, τους συμπαθέστατους δευτερεύοντες χαρακτήρες και τις ευρηματικότατες κινηματογραφικές αναφορές που ξεκινούν από τον 'Πρωτάρη' για να καταλήξουν στον Bergman και τον Godard, το «(500) Days Of Summer» ανάγεται αυτόματα σε κινηματογραφικό σημείο αναφοράς για την εποχή του. Ένα φιλμ, που στέκει υπερβατικά έναντι των στεγανών που ορίζουν το ρομαντικό δράμα και η κωμωδία. Γιατί, πολύ απλά, είναι και τα δύο μαζί αλλά και κάτι ακόμα: ένας γλυκόπικρος, μα τόσο αληθινός και αξέχαστος κινηματογραφικός έρωτας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-11-2009  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.