Maradona By Kusturica

Maradona

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Emir Kusturica

Πρωταγωνιστούν: Emir Kusturica, Diego Armando Maradona, Lucas Fuica,

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

Ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από τον ίσως μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Έναν αρκετά αλλοπρόσαλλο άνθρωπο τον Diego Armando Maradona. Ο Emir Kusturica ασχολείται με έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του και αναλύει το πορτραίτο, όχι μόνο του ποδοσφαιριστή αλλά και ενός ανθρώπου με ιδεολογία. Ο Maradona είναι ένας πολιτικά ενεργός άνθρωπος που λατρεύεται ως θεός στην Αργεντινή, αλλά και ένας οικογενειάρχης που έχει μετανιώσει για τις δυσκολίες που προκάλεσε στις κόρες του την περίοδο που είχε πρόβλημα με τα ναρκωτικά.

Δυόμισι χρόνια πήρε στον Kusturica να ολοκληρώσει αυτό το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ και να φτιάξει όσο καλύτερα μπορούσε την εικόνα του Maradona στα μάτια μας. Λόγω της φήμης και της επιρροής που έχει (αλλά και της 'αγάπης' των ΜΜΕ) τίποτα δεν έχει μείνει κρυφό για την πολυτάραχη ζωή του. Οπότε δεν είδαμε και κάτι που δεν ξέραμε ήδη. Παρόλα αυτά είδαμε έναν μετανιωμένο και πιο συνειδητοποιημένο άνθρωπο που λατρεύει τον εαυτό του όσο και οι πιστοί της εκκλησίας που έχει ιδρυθεί στο όνομα του. Οι περιπέτειες εκτός γηπέδων έχουν διχάσει τον κόσμο. Ο Kusturica ισχυρίζεται ότι "τον αποκαλούν θεό... και σε έναν θεό όλα μπορούν να συγχωρεθούν". Θα διαφωνήσω μόνο στην προσφώνηση. Ο Maradona είναι ακόμα ένα παιδί, που του αρέσει να παίζει και να ευχαριστιέται τη μέρα του, που ψοφάει να ακούει ρυθμικά το όνομα του από το πλήθος Αργεντινών και λοιπών λατινοαμερικάνων. Και σε ένα παιδί μπορούν όλα να συγχωρεθούν. Αυτό που τελικά καταφέρνει ο Kusturica είναι να σε κάνει να συμπαθήσεις ακόμα περισσότερο αυτόν τον 'μικροσκοπικό γίγαντα'.

Ποδοσφαιριστής, ίνδαλμα, 'θεός', πατέρας. Αυτοί είναι οι ρόλοι που κλήθηκε να παίξει ταυτόχρονα ο Diego. Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν είναι εύκολο. Αλλωστε στα πρώτα δυο τα πήγε πολύ καλά. Τώρα, με το να παραδέχεται τα λάθη του, δείχνει να ξέρει τι έκανε. Ο Kusturica δεν διστάζει να του κάνει ερωτήσεις για τα πάντα. Δεν διστάζει να γελοιοποιήσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ, την Θάτσερ και όλους όσους νικήθηκαν από τον Maradona στο γήπεδο, σε εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι στο Mundial του '86. Ήταν μια εκδίκηση για των πόλεμο των Φώκλαντ. Τα Βρετανικά ΜΜΕ δεν δέχθηκαν την ταινία με ενθουσιασμό. Κάποιος μάλιστα έγραψε ότι ο Kusturica γύρισε μια ταινία για τον ίδιο.

Εμείς παρόλο που τον είδαμε, όσο είδαμε και τον Diego, δεν καταλάβαμε κάτι τέτοιο. Ο Diego τράβηξε όλη την προσοχή και έγραψε μια ακόμα σελίδα στην προσωπική του ιστορία. Γεννημένος μπαλαδόρος, εν δυνάμει επαναστάτης και επιρρεπής, ο Diego Armando Maradona πάντα θα απολαμβάνει την προσοχή. Αυτή έμαθε να έχει και αυτή θα ζητάει πάντα...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-12-2009  |  Διανομή:   |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.