Invictus

Ανίκητος

Δραματική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 133'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

Πρωταγωνιστούν: Morgan Freeman, Matt Damon, Langley Kirkwood, Grant Roberts, Penny Downie

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

Ύστερα από 27 χρόνια εγκλεισμού σε ένα μικρό κελί, ο Nelson Mandela (Morgan Freeman) αποφυλακίζεται και εκλέγεται πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, στην αρχή της μετα-apartheid εποχής. Η μεγαλύτερη του ανησυχία είναι το νέο καθεστώς να μην έχει κανένα απολύτως κοινό με το προηγούμενο. Οι λευκοί περιμένουν τον παραμερισμό τους και οι μαύροι ελπίζουν το ίδιο. Όμως ο Mandela θέλει και τους δυο να ζήσουν αρμονικά και να φτιάξουν ένα δυνατό και ειρηνικό κράτος. Το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Rugby που θα λάβει χώρα στη Νότιο Αφρική τον εμπνέει. Οι Springboks, όπως λέγεται αλλιώς η εθνική ομάδα, είναι το καμάρι των λευκών και 'κόκκινο πανί' για τους μαύρους. Αν όμως, με το σωστό χειρισμό, η ομάδα πάει καλά, τότε, ίσως όλοι να την υποστηρίξουν. Με την συμβολή του αρχηγού Francois Pienaar (Matt Damon) και το μεράκι του Nelson Mandela τα πάντα είναι πιθανά...

Ο Clint Eastwood έχει πλέον την ελευθερία και την ευχέρεια να πειραματίζεται. Γι' αυτό, διαλέγει να σκηνοθετήσει αυτήν την πολιτικό-αθλητική ταινία που βασίζεται στο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου John Carlin. Μια ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, μια ιστορία που ασχολείται με την σπουδαία προσωπικότητα του αειθαλούς Nelson Mandela και της ικανότητάς του να διευθύνει ανθρώπους και καταστάσεις προκειμένου να πετύχει αυτό που ήθελε εξ αρχής: Την ειρήνη και την ισότητα στην αγαπημένη του πατρίδα.

Η ταινία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αγωνίας που σου προκαλούν τα αμφίρροπα αθλητικά δρώμενα αλλά πάνω απ' όλα είναι ένα self-portrait του Nelson Mandela. Ο Morgan Freeman έψαχνε από καιρό τον τρόπο για να ενσαρκώσει τον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής και φαίνεται να είχε προετοιμαστεί κατάλληλα γι' αυτόν τον ρόλο. Έχει την ηρεμία και την σοφία του Mandela στην ερμηνεία του, καθώς και την κίνηση με το συνεχές χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπο του. Ο Eastwood φαίνεται να ξέρει τι έχει σημασία. To «Invictus» σκηνοθετικά αλλά και γενικότερα κινηματογραφικά δεν είναι τίποτα το σπουδαίο. Το πορτραίτο, όμως, του Mandela και η συνολική ιστορία είναι από πολύ ενδιαφέρουσα έως συγκλονιστική. Από τις διοικητικές του ικανότητες μέχρι τον αδιάκριτο εναγκαλισμό οποιουδήποτε πολίτη της χώρας. Όπως και την μοναδική του ευστροφία και την δυνατότητα να ξεχωρίζει τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να δώσουν έμπνευση.

Η ιστορία έχει διδάξει ότι ο αθλητισμός μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς. Μπορεί να ενώσει τον κόσμο όσο διχασμένος κι αν είναι, μόνο και μόνο από την χαρά της νίκης. Η Νότιος Αφρική δεν ξέφυγε από αυτόν τον κανόνα. Και ο Mandela απέδειξε ότι όχι μόνο ο ίδιος, αλλά ο λαός αν είναι ενωμένος είναι ανίκητος. Ο Morgan Freeman είχε αρκετό καιρό να μας συγκινήσει. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί μαζί με τον Eastwood, απλά αφήνουν την ιστορία να τους συνεπάρει.

Η ενδιαφέρουσα ιστορία και η τελική δικαίωση μπορεί να κρατήσει τον θεατή νηφάλιο μπροστά στην οθόνη. Οι εικόνες της μετα-apartheid εποχής υπάρχουν όπως υπάρχει και το πνεύμα του μεγάλου ηγέτη. Όσοι συναρπάζονται από όμορφες ιστορίες αληθινών ιστορικών γεγονότων τότε η ταινία δεν θα τους απογοητεύσει...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-01-2010  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.