About Elly

Τι Απέγινε Η Έλι

Κοινωνική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 119'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi

Πρωταγωνιστούν: Taraneh Alidoosti, Golshifteh Farahani, Shahab Hosseini, Merila Zare'i, Mani Haghighi

Κριτική: Εύα Παραδείση

Μια χαρούμενη παρέα φίλων, νεαρά ζευγάρια με τα παιδιά τους, ξεκινά από την Τεχεράνη για ολιγοήμερες διακοπές κάπου στην Κασπία Θάλασσα. Ανάμεσα τους και η νεαρή δασκάλα νηπιαγωγείου Elly (Taraneh Alidousti) που θεωρεί τον εαυτό της ξένο, αλλά χάρη στην επιμονή της Sepideh (Golshifteh Farahani), μητέρας ενός από τους μαθητές της, ακολουθεί. Σκοπός της Sepideh είναι να την γνωρίσει στον Ahmad (Shahab Hosseini) που είναι πρόσφατα χωρισμένος και αναζητεί νύφη πριν επιστρέψει πίσω στη Γερμανία. Η πρώτη μέρα κυλά με συγύρισμα του σπιτιού στην παραλία, φαγητό, τραγούδι αστεία και παιχνίδια. Το επόμενο πρωί όμως, αφού η Elly έχει εκφράσει την επιθυμία της να φύγει και μετά από τη δραματική διάσωση ενός εκ των παιδιών από βέβαιο πνιγμό, αυτή εξαφανίζεται. Έφυγε χωρίς να πει τίποτα σε κανένα για να αποφύγει την Sepideh που ήθελε να την εμποδίσει ή έχει συμβεί κάτι χειρότερο;

Από την πρώτη σκηνή αψηφούνται όποιοι προϊδεασμοί μπορεί να είχε ο θεατής για την Ιρανική κοινωνία. Νέοι άνθρωποι, μοντέρνοι, φρέσκα πρόσωπα που διασκεδάζουν το ταξίδι και δημιουργούν ένα μελίσσι χαράς και πειραγμάτων. Αφού οι χαρακτήρες εγκατασταθούν στο σπίτι και τους γνωρίσουμε καλύτερα, μετά το τραγικό γεγονός η ατμόσφαιρα αλλάζει. Από ελαφριά και ευδιάθετη γίνεται σοβαρή και τεταμένη, και η κλιμάκωσή της είναι αναπόφευκτη. Μέσω του διαλόγου κυρίως, η πολυπλοκότητα της ιστορίας φτάνει σε ένα σχεδόν συναρπαστικό επίπεδο. Ένα φαινομενικά κλειστό δράμα θέτει ερωτήματα για το σωστό και το λάθος, τον καταναγκασμό που επιβάλει η κοινωνία και τα ψέματα που οι άνθρωποι λένε στους άλλους, αλλά και στους εαυτούς τους. Περιστασιακά ειπωμένα ψέματα που συσσωρεύονται με μεγάλη ταχύτητα και τελικά επιστρέφουν για να στοιχειώσουν αυτούς που τα είπαν. Κι όσο περισσότερα λέγονται τόσο έκθετοι μένουν στις συνειδήσεις τους οι χαρακτήρες.

Το «About Elly» είναι η τέταρτη ταινία του Ιρανού Asghar Farhadi και βραβεύτηκε με την Αργυρή Αρκτο (βραβείο σκηνοθεσίας) στο τελευταίο φεστιβάλ του Βερολίνου. Κατά μεγάλη ειρωνεία δεν θα παιχτεί -όχι σύντομα τουλάχιστον- στο Ιράν επειδή πρωταγωνιστεί σε αυτή η 'απαγορευμένη' για τη συμμετοχή της στο «Body Of Lies» Golshifteh Farahani.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-11-2009  |  Διανομή: Nutopia  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.