CinemaNews.gr - All About Movies
Κριτική Ταινίας
Στρέλλα
Στρελλα - 2009
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΔΙΑΡΚΕΙΑΠΡΕΜΙΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗLINKS ΚΡΙΤΙΚΗΒΑΘΜΟΣ
Ο Γιώργος, βρίσκεται 'μια ανάσα' πριν τα πενήντα, και αποφυλακίζεται μετά από σχεδόν 15 χρόνια που εξέτισε για ένα φόνο που διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Στο φτηνό ξενοδοχείο που θα περάσει την πρώτη νύχτα της ελευθερίας του, θα συναντήσει μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ, τη Στέλλα... γνωστή και ως Στρέλλα ("τζαζ" όπως αναφέρει η ίδια σε κάποια στιγμή). Η ηρωίδα του Κούτρα αναζητά με κάθε τρόπο, όσο ριψοκίνδυνο και αν είναι, να γεμίσει τη ζωή της με τα συναισθήματα που έχει στερηθεί: αγάπη, αποδοχή και σεβασμό. Οι δύο ήρωες δεν θα αργήσουν να αντιληφθούν τη χημεία που αναπτύσσεται και τους φέρνει όλο και πιο κοντά. Ο Γιώργος όμως θα πρέπει να κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν, πουλώντας το πατρικό του σπίτι και αναζητώντας το γιο του, του οποίου τα ίχνη έχει χάσει από τη μέρα της καταδίκης του.

Παρότι ο σκηνοθέτης της ταινίας Πάνος Χ. Κούτρας επιμένει να χαρακτηρίζει τη «Στρέλλα» ως ένα 'queer' φιλμ, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Η συζήτηση περί 'queer' ή μη θα μπορούσε να γίνει σε ένα θεωρητικό επίπεδο, είναι προτιμότερο όμως να μείνουμε στην ουσία, στο γεγονός δηλαδή ότι η απόκλιση της ιστορίας από την "ετεροκανονικότητα" δεν αφέθηκε να καπελώσει το συνολικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας επιμελώς σεναριακές ευκολίες και λοιπές υπερβολές. Μεταχειριζόμενος με τον καλύτερο τρόπο τους ηθοποιούς του και επιβεβαιώνοντας τον άγραφο κανόνα πως 'ένα καλό σενάριο είναι το βασικότερο υλικό για ένα καλό φιλμ', ο Κούτρας έδωσε μια ταινία άρτια κινηματογραφικά με στρωτή αφήγηση, μετρημένες δόσεις χιούμορ και όμορφη χρήση των χώρων της πόλης.

Ερμηνευτικά την παράσταση κλέβει η πραγματική τρανσέξουαλ Μίνα Ορφανού στον ομώνυμο ρόλο, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση. Δίπλα της ο Γιάννης Κοκκιασμένος (που είχαμε συμπαθήσει ήδη από το «Μαραθώνιο» του Κόκκινου). Τα παραπάνω θετικά αποκτούν μια επιπλέον διάσταση, εάν αναλογιστούμε πως η ταινία έγινε αποκλειστικά με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από συγγενείς, γνωστούς και φίλους του σκηνοθέτη και φυσικά με τη στήριξη των συντελεστών της. Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα στο πλαίσιο του Πανοράματος του 59ου Φεστιβάλ του Βερολίνου, η «Στρέλλα» βρίσκει πλέον το δρόμο της για τις ελληνικές αίθουσες. Ήδη έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα της στις Γαλλικές αίθουσες για τις 18 Νοεμβρίου.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

» Avatar

» Στρέλλα

» Soul Kitchen

» The Young Victoria

» Le Code A Change

» New In Town

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

» Στρέλλα


HIGHLIGHTS

Βραβεία Ένωσης Ηθοποιών 2014

Λαμπερές παρουσίες στην απονομή των 20ων Βραβείων της Ένωσης Ηθοποιών.... +περισσότερα
 

Χρυσές Σφαίρες 2014: Κόκκινο Χαλί

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από το Κόκκινο Χαλί των... +περισσότερα
 

OSCARS 2014: Οι Διαφημιστικές Καμπάνιες

Κάθε χρόνο οι υποψήφιες ταινίες διαφημίζονται στα μέλη της Ακαδημίας... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Κόκκινο Χαλί

Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν στο κόκκινο χαλί των φετινών... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Τελετή Απονομής

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από την 85η απονομή των... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: FASHION REPORT

Μια ματιά στις καλύτερα και χειρότερα ντυμένες παρουσίες στα φετινά... +περισσότερα
 

NOMINEES LUNCHEON 2012

Nominees Luncheon είναι το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Ακαδημία... +περισσότερα
 

SAG AWARDS 2012

Δεκάδες φωτογραφίες από την 18η απονομή των βραβείων της Ένωσης... +περισσότερα
 

Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ