The Road

The Road

Δραματική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 119'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: John Hillcoat

Πρωταγωνιστούν: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall, Guy Pearce

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

Σε ένα αυθαίρετο τοπίο καταστροφής, πατέρας και γιος προσπαθούν να επιβιώσουν ψάχνοντας για τροφή, έχοντας στο κατόπι τους, το κρύο, τη μοναξιά και μερικούς επιζήσαντες κανίβαλους. Η μητέρα δεν είχε το κουράγιο και παραδόθηκε στην απελπισία της. Έτσι οι δυο τους παλεύουν μόνοι τους για την ύπαρξή τους, έχοντας βάλει ως πορεία τούς τον νότο, οπού τα πράγματα ίσως είναι καλύτερα. Ο πατέρας είναι υπερβολικά καχύποπτος με κάθε άνθρωπό που συναντούν και ο γιος προσπαθεί να προσαρμοσθεί στα λεγόμενα του πατέρα του, αφού η πραγματικότητα γύρω του είναι η μόνη που γνωρίζει. Η μοναχική τους πορεία και η σχέση τους είναι τα μόνα πράγματα που τους κρατούν στη ζωή...

Εξαιρετικά τοπία, εξαιρετικές ερμηνείες, εξαιρετική σκηνοθεσία. Δεν νομίζω ο,τι υπάρχουν άλλα λόγια να περιγράψουν καλύτερα αυτή την ταινία του John Hillcoat («The Proposition») ο οποίος ξεπερνάει τις προσδοκίες φέρνοντας στην οθόνη το βραβευμένο βιβλίο του Cormac McCarthy. Δεν είναι μόνο η ένταση που σε κρατάει καθηλωμένο αλλά και η προσμονή ότι τα πράγματά θα αλλάξουν, ότι αποκλείεται να μην έχει απομείνει κάτι καλό σε αυτόν τον διαλυμένο κόσμο! Εκεί οπού οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές, οι ανέσεις είναι ανύπαρκτες και οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε ανθρώπους.

Μια ιστορία σχέσης πατέρα και γιου, με το τοπίο που την περιβάλλει να αποτελεί το χειρότερο φόβο των γονέων (αλλά και της ανθρωπότητας) για τα παιδιά τους. Ο Viggo Mortensen («Eastern Promises») παραδίδει μαθήματα γονικής αγάπης και ανιδιοτέλειας από την αρχή μέχρι το τέλος, αφού ο πρωταρχικός στόχος του είναι η επιβίωση του παιδιού και όχι η δική του. Δεν θέλει να σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί κάτι στο μικρό χωρίς πρώτα να ανακαλύψει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω του. Την ώρα που η μητέρα λύγισε, όπως πολλοί άλλοι, και παραδόθηκε στην πραγματικότητα, ο πατέρας επιμένει ότι η αυτοκτονία δεν είναι λύση, ότι η ανθρωπιά και η καλοσύνη ακόμα και σε τέτοιους καιρούς είναι οι αξίες που πρέπει να εμφυσήσει στον γιο του. Σε έναν γιο που γεννήθηκε και μεγάλωσε χωρίς άλλες εικόνες, που δεν έχει έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, αλλά που παρόλα αυτά τους εμπιστεύεται και ενδιαφέρεται για όλους..

Μια από τις καλύτερες φετινές ταινίες με ένα θέμα πάντα επίκαιρο και με μια φαντασία που ακουμπάει τα όρια του εφιάλτη. Εξαιρετική δουλειά από τον John Hillcoat αλλά και από ολόκληρο το επιτελείο με τον μικρό Kodi Smit-McPhee να κλέβει την παράσταση. Μια δουλειά που δεν σταματά στον κανιβαλισμό και στο τοπίο 'Αποκάλυψης' αλλά πάει την ταινία ένα βήμα πιο πέρα. Στην βαθιά σχέση πατέρα και γιου, δείχνοντας σου με τόσο εύστοχο τρόπο πώς ο γονιός προσπαθεί απεγνωσμένα να προστατέψει το παιδί του. Αλλά δεν έχει πάντα δίκιο και η απομόνωση δεν είναι η μόνη λύση...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-02-2010  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.