Surrogates

Αντικαταστάτες

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 88'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jonathan Mostow

Πρωταγωνιστούν: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, James Cromwell, Ving Rhames

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Βρισκόμαστε σε ένα φουτουριστικό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι ζουν απομονωμένοι στα σπίτια τους και βιώνουν την καθημερινότητα τους μέσω ενός Υποκατάστατου, ενός ανδρείκελου που κινείται κατά τη βούλησή τους και έχει όποια μορφή θελήσουν εκείνοι να του δώσουν. Με τον τρόπο αυτό έχει μειωθεί η εγκληματικότητα και ο βίος έχει γίνει ασφαλέστερος. Όταν ο γιος του εφευρέτη των Υποκατάστατων βρεθεί δολοφονημένος,2 πράκτορες του FBI θα αναλάβουν την διαλεύκανση του εγκλήματος και σύντομα θα ανακαλύψουν ότι η υπόθεση έχει μεγαλύτερες διαστάσεις...

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον premise μετουσιώνεται σε ένα εξαιρετικά αδιάφορο action movie όπου τα πλέον αξιομνημόνευτα στοιχεία είναι η ξανθιά ντεκαπάζ του πρωταγωνιστή και η φαιδρότατη παρουσία του Ving Rhames στο ρόλο ενός γκουρού ακτιβιστή που ακούει στο όνομα 'ο Προφήτης'.

Η προχειρότητα και η υπερεξηγηματικότητα του γραπτού κειμένου θα μπορούσαν να παραβλεφθούν, αν πίσω από τη 'λουσάτη' φωτογραφία κρυβόταν ένα ουσιαστικό σκηνοθετικό όραμα ή, αν θέλουμε να γίνουμε κακοί -που θέλουμε-, υπήρχε έστω η υποψία σκηνοθετικού οράματος. Δυστυχώς ο σκηνοθέτης που μας έκανε να ιδρώνουμε και να δαγκώνουμε τα χείλη μας στο (επίσης κακογραμμένο) «U-571» εξελίχθηκε σε ένα δημιουργικό 'ανδρείκελο' πιο άψυχο κι από εκείνα που πρωταγωνιστούν στις 2 τελευταίες του ταινίες.

Δυνατότητες για ένα θέαμα βαθύτερο σε σχέση με το μέσο action movie υπήρχαν, αλλά παρέμειναν ανενεργές, δέσμιες του αρώματος 'ρουτίνας' που αποπνέει το φιλμ στο σύνολό του. Ούτε η χαρισματική περσόνα του Bruce Willis καταφέρνει να ανάψει τα αίματα. Με εξαίρεση μια πραγματικά εντυπωσιακή σκηνή στο φινάλε, το Surrogates είναι τόσο flat που δε μπορεί παρά να περάσει στην κινηματογραφική λήθη πάραυτα!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-11-2009  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.