The Eclipse

Ολική Έκλειψη

Δραματική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 88'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Conor McPherson

Πρωταγωνιστούν: Ciaran Hinds, Iben Hjejle, Aidan Quinn, Dorothy Cotter, Eanna Hardwicke

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο Michael εργάζεται ως οδηγός για λογαριασμό του φεστιβάλ Λογοτεχνίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη του. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του γνωρίζει τη Lena, μια πετυχημένη συγγραφέα ιστοριών τρόμου και την ερωτεύεται. Για να προχωρήσει όμως στη ζωή του, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, που τον τραβούν πίσω (κυριολεκτικά)...

Ιδιότυπο κράμα θρίλερ και δραματικής κομεντί, το «The Eclipse» είναι μια καθαρά 'ιρλανδική' ταινία. Στοιχεία χαρακτηριστικά της ιρλανδικής κουλτούρας κάνουν την εμφάνιση τους στο φιλμ. Φαντάσματα, ξεκαθάρισμα λογαριασμών δια της... πυγμαχικής οδού, ενώ η θρησκεία είναι πανταχού παρούσα, είτε υπό την μορφή συμβόλου μέσα στο κάδρο, είτε συνοδεύοντας μουσικά τα δρώμενα. Το ευτύχημα είναι ότι τα στοιχεία αυτά της ιρλανδικής παράδοσης είναι ενταγμένα μέσα στην ιστορία, όχι τοποθετημένα σαν ξέμπαρκες φολκλορικές πινελιές.

Τα horror elements ίσως θα μπορούσαν να παραλειφθούν, καθώς, αν και λειτουργικά, δείχνουν παράταιρα ως προς το συνολικό ύφος του φιλμ. Το «Eclipse» θα λειτουργούσε καλύτερα ως 'αγνή' dramedy, αλλά ακόμα κι έτσι, το φιλμ παραμένει ένα αξιοπρεπές δείγμα κινηματογράφου!

Μερίδιο στην επιτυχία φέρει ο θαυμάσιος και σχεδόν 'αχρησιμοποίητος' καρατερίστας Ciaran Hinds, που υποδύεται με την αρμόζουσα διακριτικότητα τον βασικό χαρακτήρα, έναν χήρο που ταλανίζεται από το παρελθόν, υπολειτουργεί στο παρόν και αδυνατεί να προχωρήσει στο μέλλον. Για να ξυπνήσει χρειάζεται ένα ταρακούνημα και αυτό θα έρθει από έναν χαρακτήρα, που θα μπορούσε να είναι μια μελλοντική εκδοχή του ίδιου. Κι αφού ότι τον κρατά πίσω, κάνει μακριά, μπορεί να προχωρήσει μπροστά!

Το «The Eclipse» είναι ένα τρυφερό και ατμοσφαιρικό φιλμάκι που, παρά τις όποιες δημιουργικές και δραματουργικές ατασθαλίες (όπως η προσθήκη στο 'μείγμα' ενός μέθυσου αντίζηλου που λειτουργεί αποκλειστικά -και όχι ιδιαίτερα επιτυχημένα- ως πηγή πρόσθετων δραματικών συγκρούσεων), είναι σχεδόν αδύνατο να αντιπαθήσεις.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 25-11-2010  |  Διανομή: Filmtrade  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.