An Education

Μια Κάποια Εκπαίδευση

Ρομαντική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Lone Scherfig

Πρωταγωνιστούν: Carey Mulligan, Alfred Molina, Peter Sarsgaard, Rosamund Pike, Dominic Cooper

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Βρισκόμαστε στην ωραιοποιημένα συντηρητική και ρομαντικά νοσταλγική Αγγλία του '60. Σ' ένα προάστιο του Λονδίνου, θα γνωρίσουμε την 'αρίστη' Jenny (η εκφραστικότατη Carey Mulligan): θέλει να σπουδάσει στην Οξφόρδη, κι όλη της η ζωή περιστρέφεται γύρω από αυτή την προδιαγεγραμμένη επιτυχία. Διάβασμα, ασχολίες, έξοδοι, φιλίες, αγόρια -όλα φιλτράρονται και μετριούνται σε κατάλληλες 'οξφορδιανές' δόσεις από τους υπερπροστατευτικούς γονείς της (τραβάει την προσοχή στο ρόλο του πατέρα ο Alfred Molina). Όταν στο δρόμο της θα βρεθεί, εντελώς τυχαία, ο ακαταμάχητα γοητευτικός David (ο πραγματικά γοητευτικά ακαταμάχητος Peter Sarsgaard), θα την παρασύρει με τους μαγευτικούς και μυστηριώδεις τρόπους του σε κύκλους που ποτέ της δεν είχε φανταστεί.

Η μικρή, άβγαλτη Jenny (νομίζει πως) μεγαλώνει απότομα δίπλα του, και μεταμορφώνεται αργά αλλά σταθερά σε μια γυναίκα που είναι έτοιμη να εγκαταλείψει όλη της την προηγούμενη ζωή για έναν βίο τρυφηλό και λαμπερό, όπου τα λατινικά, η λογοτεχνία και το διάβασμα αποτελούν βαρετό παρελθόν. Και μπορεί αυτή η έξοδος στην 'πραγματική' ζωή να αποτελεί αναμφισβήτητα "μια κάποια εκπαίδευση", αποδεικνύεται όμως ότι αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετή...

Ρομαντική αλλά και κυνική, γλυκερή αλλά και πικρή, τολμηρή μα εντέλει ηθικοπλαστική, η ιστορία της Lynn Barber (σε αυτοβιογραφία της βασίζεται το σενάριο της ταινίας) θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα καλογυαλισμένο ρομαντικό δράμα του σωρού. Αυτό που κάνει όμως το φιλμ της Lone Scherfig τόσο αξιαγάπητα ξεχωριστό, εκτός από την αναμφισβήτητη χημεία των πρωταγωνιστών, είναι οι αποχρώσεις του σεναρίου του Nick Hornby («About Α Βoy», «High Fidelity»), που πίσω από το βασικό ρομαντικό κορμό εξερευνούν σημαντικά διλήμματα και καλλιεργούν διακριτικά μια ένταση που θα ανατρέψει τα ροζ σύννεφα του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, κάνοντας το «An Education» ένα αξιοπρόσεκτο διαμαντάκι της σεζόν.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-12-2009  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.