Millennium: The Girl With The Dragon Tattoo

Το Κορίτσι Με Το Τατουάζ

Θρίλερ  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 152'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Niels Arden Oplev

Πρωταγωνιστούν: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Peter Haber, Sven-Bertil Taube

Κριτική: Λουκιανός Κοροβέσης

Ιδεαλιστής δημοσιογράφος υπό διωγμό λόγω στημένου σκανδάλου, ενώνει τις δυνάμεις του με cybergoth χακερού που τον παρακολουθεί για την ανεύρεση κορασίδας χαμένης κοντά σαράντα χρόνια. Στην πορεία θα μάθουν και..θα πάθουν πολλά.

Δόξα τον μεγάλο Σουηδό θεό! Μετά από τόσες αμερικανικές φόλες που βαφτίζουν το porngore, thriller και την ατμόσφαιρα, τρόμο, έρχεται μια ταινία που ναι, μας καθήλωσε. Ο Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) είναι ένας δημοσιογράφος που βλέπει την καριέρα του να τελειώνει, όταν μεγαλοεπιχειρηματίας που κυνηγούσε του την στήνει και τον εκθέτει, οδηγώντας τον σε δίκη και φυλάκιση. Η Lisbeth Salander (Noomi Rapace) είναι το cybergoth φρικιό που παρακολουθεί τον υπολογιστή του και σε κάποιο σημείο, έτσι για πλάκα, αποφασίζει να τον βοηθήσει να βρει τη χαμένη κόρη μιας μεγάλης οικογένειας Σουηδών, με πολλά λεφτά και σαφέστατα, πολλά περισσότερα μυστικά. Οι δύο τους θα ενώσουν κομμάτι-κομμάτι ένα παζλ που θα βρει απαντήσεις τόσο στο μακρινό παρελθόν, όσο και στο επικίνδυνο παρόν.

Όσο κλισέ και να μοιάζει σε πρώτη ανάγνωση η ιστορία, το πρώτο από τα τρία βιβλία μυστηρίου που έχουν εκδοθεί στη Σκανδιναβία δίνει το πρωτογενές υλικό για ένα εξαιρετικό και σφιχτοδεμένο θρίλερ. Η πλοκή του, χαμένη μέσα στα σαράντα χρόνια που μεσολάβησαν, είναι αρκούντως δαιδαλώδης για να σε κερδίσει και παράλληλα όσο εύκολη χρειάζεται για να μπορέσεις να την παρακολουθήσεις, καθώς σε παράλληλους δρόμους τρέχουν οι ιδιωτικές ιστορίες των δύο κεντρικών χαρακτήρων, με εκείνη της παραβατικής Lisbeth και της σχέσης της με τον αξιωματικό αναστολής να είναι πιο σκοτεινή και σαφέστατα πιο ενδιαφέρουσα. Παράλληλα το Σουηδικό τοπίο, με τα βουνά, τα δέντρα, τις τεράστιες επιβλητικές επαύλεις χαμένες στη μέση του πουθενά αλλά και τον ελάχιστο φωτισμό, μας προσφέρει ένα εξαιρετικό ψυχρό background μέσα στο οποίο θα αναζητήσουμε και εμείς τη χαμένη μικρούλα Harriet και την τύχη της. Οι δύο αντίθετοι χαρακτήρες σαφέστατα δένουν στην πορεία, με τη σοβαρότητα του Blomkvist να περιπλέκεται με την παραβατικότητα της Lisbeth και το μείγμα να γίνεται τόσο τοξικό, που λύνει τελικά το κεντρικό μυστήριο, μετά κόπων και βασάνων...

Στα του cast τώρα, δίπλα στη στιβαρή φάτσα του Nyqvist, η ανδρόγυνη Rapace καθηλώνει και υποχρεώνει έτσι τον Έλληνα μεταφραστή να της χαρίσει τον τίτλο της ταινίας, αλλάζοντας το «Millennium» (σημ: η εταιρία του μεγιστάνα που προσλαμβάνει τους δύο), σε 'Το Κορίτσι με το Τατουάζ'. Η ταινία έχει ήδη αποκτήσει hype σε ορισμένους κύκλους και όχι αδικαιολόγητα, καθώς συνδυάζει όλες τα χαρακτηριστικά του είδους, με την έξοχη πλοκή της να μας φανερώνεται βήμα, βήμα και όλα αυτά σε ένα σκηνικό το οποίο μοιάζει πολύ κανονικό - και τυπικά Σουηδικό - για να είναι όπως φαίνεται.

Το 'Κορίτσι με το Τατουάζ' ήρθε από το πουθενά και έλυσε τα χέρια τόσο του Blomqvist όσο και τα δικά μου, γράφοντας αυτή την κριτική. Σε μια εποχή που το είδος περνάει κρίση, οι Σουηδοί μας δείχνουν πως έχουν και το κλίμα (sic) αλλά και τα μέσα για να δραματοποιήσουν μια ιστορία που σε καθηλώνει. Ότι πρέπει δηλαδή.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-10-2009  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.