Orphan

Orphan

Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 123'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jaume Collet-Serra

Πρωταγωνιστούν: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman, CCH Pounder, Jimmy Bennett

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Από την γυρισμένη στο mute Melissa του «Operazione Paura», ως την 'ο διάβολος μέσα μου' Regan του 'Εξορκιστή' και από το βλαστάρι του Οξαποδώ Damien της 'Προφητείας', ως την TV addict Sandako του «Ringu», οι σατανικοί νεανίες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο σινεμά τρόμου. Στην πολυπληθή αυτή πινακοθήκη τεράτων έρχεται να προστεθεί η μικρή Esther του «Orphan», που είναι το μεγαλύτερο 'σκατόπαιδο' από όλα! Κάνει και λέει πράγματα που δεν τα χωράει ο νους σας! Ειδικά μια σκηνή - την οποία θα ήταν κρίμα να αποκαλύψουμε- θα σας κάνει να νιώσετε άβολα στο κάθισμα σας με τρόπο που οι απανταχού 'κρεατομηχανές' τύπου «Saw» δε θα κατορθώσουν ποτέ, όσα... σπληνάντερα και συκωταριές κι αν αλέσουν.

Η ταινία ξεκινά με μια σεκάνς ονείρου που παραπέμπει στο «Rosemary's Baby». Εκεί πληροφορούμαστε για μια τραγωδία (τις λεπτομέρειες της οποίας θα μάθουμε στη συνέχεια) που οδηγεί ένα ζευγάρι στην υιοθεσία. Κατά την επίσκεψή τους στο ορφανοτροφείο θα τους προκαλέσει εντύπωση η Esther, ένα κορίτσι που δεν κάνει παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά, έχει όμως πολλά ταλέντα και αφύσικα ώριμη σκέψη για την ηλικία της. Την ίδια μέρα το ζευγάρι θα την υιοθετήσει, θα την πάρει σπίτι του και θα την συστήσει στα άλλα δύο παιδιά του, εκ των οποίων το ένα αντιδρά στην όλη υπόθεση. Στην αρχή όλα κυλούν ομαλά, σιγά σιγά όμως θα διαπιστώσουν ότι έχουν βάλει...το διάβολο στο σπίτι τους!

Στο «Cape Fear» του Scorsese ο Max Cady (τον οποίο υποδύεται συγκλονιστικά ο Robert De Niro) χτυπά την οικογένεια του δικηγόρου, που προκάλεσε την καταδίκη του, διά της πλαγίας οδού. Ασκώντας ψυχολογική βία και δίχως να ανοίγει το κεφάλι κανενός τους, διαλύει την οικογένεια Bowden απλώς φροντίζοντας να βγουν στην επιφάνεια τα προβλήματά της. Ο εχθρός της αγίας αμερικανικής οικογένειας δεν είναι εξωτερικός, αλλά εσωτερικός! Είναι οι ενοχές, οι πόθοι και οι 'αμαρτίες' που κρύβονται πίσω από την επίπλαστη χαρά της. Τότε -και μόνο τότε-, όταν η 'για τα μάτια του κόσμου' ενότητά της οικογένειας καταρρεύσει, ο Cady χτυπά!

Αρχικά κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι θα συμβεί και στο «Orphan». Το υλικό υπάρχει, οι σεναριακές νύξεις είναι διαρκείς, αλλά δυστυχώς ο σκηνοθέτης Jaume Collet - Serra (υπεύθυνος για τα κάκιστα «House of Wax» και «Goal 2») σφυρίζει αδιάφορα. Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του εξωτερικού εχθρού, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από τη Ρωσία. Από τη μία εντυπωσιαζόμαστε που, πολλές δεκαετίες μετά την πρώτη φορά που ο Bela Lugozi άνοιξε το στόμα του στον Δράκουλα του Tod Browning, το τέχνασμα της τραχιάς και παράξενης προφοράς λειτουργεί ακόμα. Από την άλλη ελπίζουμε η επαναδραστηριοποίηση της Ρωσίας στην διεθνή πολιτική σκηνή, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, να μην οδηγήσει τη βιομηχανία του θεάματος στο να ξαναφορέσει τα...ψυχροπολεμικά της!

Με αλλόκοτη προφορά λοιπόν, με πρόσωπο που από γλυκό γίνεται δαιμονικό σε ρυθμούς δευτερολέπτων και με υστερικές αντιδράσεις κάθε φορά που κάποιος πάει να αφαιρέσει την κορδέλα που έχει στο λαιμό, η Esther είναι το πλέον υποβλητικό 'τέρας' που είδαμε στην οθόνη εδώ και αρκετό καιρό. Βοηθά σε αυτό και η 'εξωπραγματικά' ώριμη ερμηνεία της δωδεκάχρονης Isabelle Fuhrman. Ωστόσο ο (μάλλον αναπόφευκτος) φόνος έρχεται αρκετά νωρίς στην ταινία. Από εκείνο το σημείο και έπειτα γνωρίζουμε ότι η μικρή Esther είναι ικανή για όλα και έτσι ο φόβος ελλατώνεται... για να φτάσει στο ναδίρ, όταν έρθει το twist! Μια άτολμη σεναριακή μανούβρα που μεταβάλλει την φύση όσων έχουμε δει ως τότε προς κάτι λιγότερο...προκλητικό. Μετά την ανατροπή τα πράγματα χειροτερεύουν, γιατί το φιλμ ακολουθεί την πεπατημένη, που θέλει στην τρίτη πράξη να ακολουθεί κυνηγητό. To έκανε ο Kubrick στo «Shining», κι από τότε έχουμε βαρεθεί να το βλέπουμε ξανά και ξανά, συνήθως στην γκροτέσκο μορφή που το συναντούμε κι εδώ.

Ίσως μια πιο δραματική προσέγγιση του υλικού να απέδιδε καλύτερα αποτελέσματα. Ίσως με έναν σκηνοθέτη ικανό να 'διαβάσει' το σενάριο πέρα από το προφανές και να αντιμετωπίζει λιγότερο μηχανικά την υπόθεση 'τρόμος', να είχαμε μπροστά μας ένα μικρό διαμαντάκι. Όσα 'ίσως' και να παραθέσουμε, η ουσία είναι πως το «Orphan» είναι καταδικασμένο να εκτίσει ισόβια κάθειρξη στα χαμηλά ράφια των dvd club...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-09-2009  |  Διανομή: Village Fims  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.