The Informant!

The Informant!

Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 108'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Steven Soderbergh

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Scott Bakula, Joel McHale, Mike O'Malley, Andrew Daly

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Ο καλοκάγαθος και ιδιόρρυθμος Mark Whitacre είναι ένας πολλά υποσχόμενος ανώτατος υπάλληλος στην μεγάλη πολυεθνική ADL. Δουλεύει φιλότιμα, αγαπά την οικογένειά του, σέβεται την ADL και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο... καλαμπόκι, το κύριο προϊόν της επιχείρησης. Ανεβαίνοντας σταδιακά στην εταιρική ιεραρχία, συνειδητοποιεί ότι οι ανώτερες θέσεις εκτός από πλεονεκτήματα κρύβουν κι αρκετές παγίδες, όπως παραδείγματος χάριν το γεγονός ότι πρέπει να συμπράττει σε μερικές όχι και τόσο ηθικές, ούτε και τόσο νόμιμες πράξεις για λογαριασμό της εταιρίας. Εκβιασμοί, δωροδοκίες, προώθηση και δημιουργία καρτέλ -θα ανεχτεί πολλά, μέχρι που κάποια στιγμή ο φιλήσυχος οικογενειάρχης Mark αποφασίζει να αντιδράσει καταγγέλλοντας την πολυεθνική στο FBI. Με τις πληροφορίες που τους δίνει, θα μεταμορφωθεί σύντομα σε ερασιτέχνη πράκτορα, δουλεύοντας για χρόνια ολόκληρα ως πληροφοριοδότης των μυστικών υπηρεσιών.

Όμως ο Mark Whitacre δεν είναι τόσο καλοκάγαθος, ούτε τόσο ειλικρινής, ούτε τόσο ισορροπημένος όσο φαίνεται. Αυτά που αρχικά φαίνονταν σαν μικρές και ασήμαντες παρασπονδίες του φιλήσυχου υπαλλήλου στο όνομα της εταιρίας, αποδεικνύονται απλά η κορυφή του παγόβουνου στην εντυπωσιακή ατζέντα ενός μυθομανή απατεώνα.

Μια μαύρη κωμωδία καταγγελίας με γρήγορους ρυθμούς, που παίρνει μια απολύτως πραγματική -και απολύτως σοβαρή- ιστορία εξαπάτησης και την ντύνει με ένα εξαιρετικά ταιριαστό κωμικό πέπλο σαρκασμού και ειρωνείας. Από τον τρόπο που ξεδιπλώνει το σενάριο, αποκαλύπτοντας σιγά-σιγά τα διαφορετικά επίπεδα αυτού του εξωφρενικού τύπου, μέχρι τον τρόπο που αξιοποιεί τη μουσική και φυσικά τον χαμαιλέοντα Matt Damon στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Steven Soderbergh καταφέρνει για ακόμα μια φορά να κατευθύνει και να εξαπατήσει απολαυστικά το θεατή, ακριβώς όπως ο πρωταγωνιστής του εξαπατά τις αρχές. Αν η Erin Brockovich είχε μικρό, ελαφρά διαταραγμένο αδερφό, αυτός θα λεγόταν Mark Whitacre και αν ο «Insider» του Michael Mann είχε χιούμορ, θα λεγόταν «The Informant!».

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-10-2009  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.