The Burning Plain

Τα Σύνορα Της Μοναξιάς

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 111'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Guillermo Arriaga

Πρωταγωνιστούν: Charlize Theron, Kim Basinger, Jennifer Lawrence, Jose Maria Yazpik, Joaquim de Almeida

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Η 16χρονη Mariana (Jennifer Lawrence) προσπαθεί να συμφιλιώσει τις διαλυμένες ζωές των γονιών της κάπου στο Μεξικό. Η νεαρή Sylvia (Charlize Theron) στο Portland πρέπει να θάψει μια αμαρτία του παρελθόντος. Tο ζευγάρι Gina (Kim Basinger) και Nick (Joaquim de Almeida) αντιμετωπίζουν μια μυστική υπόθεση και η Maria (Tessa Ia), ένα νεαρό κορίτσι, βοηθά την οικογένειά της να βρει συγχώρεση και αγάπη. Οι πέντε ήρωες θα ανακαλύψουν ότι οι ενέργειές τους μπορεί να ορίζουν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο...

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν σχεδόν κάθε φιλμ σε σενάριο του Arriaga βρίσκονται και εδώ. Παράλληλες ιστορίες, κατακερματισμένη αφήγηση, υπερ-καταθλιπτικό κλίμα και υποβολή των χαρακτήρων σε τέτοιες δοκιμασίες, που ο μεξικανός σεναριογράφος συχνά θυμίζει τον χαρακτήρα που υποδυόταν η Emma Thompson στο «Stranger Than Fiction».

Μόνο που μέχρι πρότινος τα κείμενα του Arriaga έπαιρναν σάρκα και οστά υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Alejandro Gonzales Inaritu, ο οποίος προσπερνούσε έντεχνα τις περιστασιακές κακοτοπιές και ευκολίες τους, απέδιδε με επιτυχία το θανατερό τους κλίμα και, με το αυτοσχεδιαστικό σκηνοθετικό του στυλ, έδινε μια αίσθηση καθημερινότητας στο γαϊτανάκι συμπτώσεων και αλληλεξαρτήσεων που τα διακρίνει, καθιστώντας τα τεκταινόμενα επί της οθόνης έτσι πιο πιστευτά.

Στο «The Burning Plain» τα αρνητικά στοιχεία του Arriaga (υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του ίδιου) είναι υπερτονισμένα. Η Charlize Theron είναι βασανισμένος χαρακτήρας; Ας τη βάλουμε λοιπόν να χαρακώνεται και να πηγαίνει με τον πρώτο τυχόντα. Η Kim Basinger κερατώνει τον σύζυγό της; Ας συμπεριλάβουμε και μια σκηνή συνουσίας με τον άντρα της, κατά την οποία ο τελευταίος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του, για να καταλάβει ο κόσμος ότι η σχέση τους έχει προβλήματα....

Ακόμα όμως κι αν κάναμε τα στραβά μάτια σε χοντροκομμένες επιλογές σαν τις παραπάνω και μας χαρακτήριζε περίσσια καλή θέληση,θα ήταν αδύνατο να ισχυριστούμε ότι το «The Burning Plain» δεν είναι η πιο αδύναμη δουλειά του Arriaga μέχρι σήμερα. Θα ήταν αδύνατο επίσης να ισχυριστούμε ότι ο μεξικανός δεν είναι καλός γραφιάς! Θα αρκούσε και μόνο το αριστουργηματικό «The Three Burials Of Melquiades Estrada» σαν διαπιστευτήριο για τις ικανότητες του. Ωστόσο εδώ το συγγραφικό του ένστικτο πέφτει έξω. Υποπλοκές που θα μπορούσαν να εξαλειφθούν δίχως να αλλάξει τίποτα, καταστάσεις που προδίδουν αμηχανία, μια ελλιπής ιστορία εξιλέωσης, την οποία ο θεατής έχει συνθέσει στο μυαλό του πολύ πριν ξεκινήσουν οι αποκαλύψεις...

Η ταινία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα τηλεοπτικό μελό (όπου παραπέμπει το μοντάζ της τελικής σκηνής), άλλα κάποιες παράμετροι σώζουν την κινηματογραφική αξιοπρέπεια της. Κατά πρώτον ο Arriaga παρακολουθεί διακριτικά τις πιο δακρύβρεχτες σκηνές και δεν χρησιμοποιεί τετριμμένα σκηνοθετικά τεχνάσματα του είδους που στοχεύουν στην υπερδιέγερση των δακρυγόνων αδένων. Επίσης εντός του φιλμ υπάρχουν στιγμές αφοπλιστικά ανθρώπινες, στην απόδοση των οποίων βοηθούν οι εξαιρετικές επιδόσεις σύσσωμου του καστ. Κορυφαία του χορού η Charlize Theron που προσπαθεί να αποδώσει την βασανισμένη υπόσταση του χαρακτήρα της δίχως ουσιαστική βοήθεια από το κείμενο και τα καταφέρνει για ακόμα μια φορά περίφημα.

Σχετικά με την Charlize Theron φοβόμαστε, ότι η εντυπωσιακή εξωτερική της εμφάνιση έχει λειτουργήσει ως ένα βαθμό σαν τροχοπέδη για την αναγνώριση των ερμηνευτικών της ικανοτήτων. Σαφώς έχει κερδίσει ένα Oscar και οι ερμηνείες της είναι αποδέκτες θετικών σχολίων, ωστόσο στην ερώτηση "ποιες είναι οι δέκα καλύτερες γυναίκες ηθοποιοί που δουλεύουν τη σήμερον ημέρα", ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα τη συμπεριλάβουν στις απαντήσεις τους.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-06-2009  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.