Le Premier Jour Du Reste De Ta Vie

Η Πρώτη Μέρα Της Υπόλοιπης Ζωής Σου

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 114'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Remi Bezancon

Πρωταγωνιστούν: Jacques Gamblin, Zabou Breitman, Deborah Francois, Marc-Andre Grondin, Pio Marmai

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Γνωρίστε την οικογένεια Duval! Μία πενταμελή οικογένεια μέσα από δώδεκα χρόνια (1988-2000) ποικίλων προσωπικών και οικογενειακών καταστάσεων και συγκεκριμένα μέσα από πέντε ημέρες-κλειδιά στην πορεία όλων και καθενός ξεχωριστά. Ο μπαμπάς, Robert (Jacques Gamblin), είναι ταξιτζής και μανιώδης καπνιστής. Η μαμά, Marie-Jeanne (Zabou Breitman), είναι όμορφη και ζει μόνιμα με το άγχος του χρόνου που φεύγει. Η κόρη, Fleur (Deborah Francois), βιάζεται να μεγαλώσει. Ο μεγάλος αδερφός, Albert (Pio Marmai), έχει σχεδόν απογαλακτιστεί ενώ ο Raphael (Marc-Andre Grondin) μοιάζει βολεμένος στο πατρικό. Μία συνηθισμένη οικογένεια που θα μπορούσε να είναι η δική σας αναζητά τρόπους οριοθέτησης παρατηρώντας τα μέλη της να εξελίσσονται, με το χρόνο να παίζει το δικό του καθοριστικό ρόλο.

Γλυκό, ευχάριστο, τρυφερό, συγκινητικό αλλά και διασκεδαστικό, το δεύτερο μεγάλου μήκους πόνημα του Remi Bezancon που κέρδισε τρία βραβεία Cesar διαχειρίζεται μία θεματική που έχει ήδη 'γράψει' σε πολλά χιλιόμετρα φιλμ. Και το κάνει ανερυθρίαστα κι ακομπλεξάριστα, έτσι ώστε καταλήγει να το χαρακτηρίζει μία ανεπιτήδευτη αθωότητα κι ενθουσιασμός. Κι όλα αυτά τα προτερήματα δε θα υφίσταντο εάν ο Bezancon ξεκινούσε χωρίς την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και τις κατάλληλες ιδέες.

Πολλοί λανθασμένα θα το συγκρίνουν με το «C.R.A.Z.Y.», βλέποντας το δέντρο (λόγω αφηγηματικής ομοιότητας, έμφασης στην μουσική επένδυση κτλ) και χάνοντας το - όμορφο - δάσος, αφού το καναδέζικο φιλμ έθετε στο επίκεντρο έναν και μόνο χαρακτήρα (μίας και πάλι πολυμελούς οικογένειας) που 'ταξιδεύει' στο χρόνο φλερτάροντας συχνά με το ονειρικό. Αντιθέτως, το «La Premier Jour Du Reste De Ta Vie» αναδεικνύει ισότιμα όλα τα μέλη των Duval μέσα σ' ένα κατά βάση ρεαλιστικό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας το χρόνο όχι απλώς σαν ένα στιλιστικό παράγοντα αλλά ως πραγματικό πρωταγωνιστή.

Οι σπιρτόζες ερμηνείες των πρωταγωνιστών με κορυφαίες εκείνες της σταθερά ανερχόμενης Deborah Francois και του Marc-Andre Grondin, ολοκληρώνουν έξοχα το οικογενειακό σύμπαν που επινόησε ο Bezancon και που ακροβατεί ανάμεσα στο ανάλαφρο δράμα και την κωμωδία. Χωρίς να πρωτοτυπεί αλλά και χωρίς να προδίδει ποτέ, το «La Premier Jour Du Reste De Ta Vie» είναι ένα αυθεντικό feel-good φιλμ που θα σας ταξιδέψει με τις μουσικές του, θα σας συγκινήσει με την εξέλιξή του και θα σας υποχρεώσει να το θυμάστε για καιρό, είτε βρίσκεστε στην ηλικία των γονιών Duval είτε σε εκείνη των ανήσυχων παιδιών τους.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-05-2009  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.