State Of Play

Η Κατάσταση Των Πραγμάτων

Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 127'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Kevin Macdonald

Πρωταγωνιστούν: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Helen Mirren, Robin Wright Penn

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο ρεπόρτερ Cal McAffrey (Russell Crowe) ακολουθεί τα ίχνη για μια δολοφονία που εμπλέκει μερικά από τα πλέον επιφανή πολιτικά πρόσωπα της χώρας, μεταξύ των οποίων και ένα προσωπικό του φίλο. Πρόκειται για τον γοητευτικό και πολλά υποσχόμενο πολιτικός Stephen Collins (Ben Affleck), ο οποίος αποτελούσε το μέλλον του κόμματός του, μέχρι τη στιγμή που βοηθός και ερωμένη του βρίσκεται δολοφονημένη. Ο McAffrey βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς, από τη μια θέλει να τιμήσει τη φιλία του με τον Collins από την άλλη όμως, λόγω των πιέσεων που δέχεται από την εφημερίδα του, αρχίζει να διερευνά περισσότερο την υπόθεση. Δεν θα αργήσει να καταλάβει πως όταν στη μέση βρίσκονται δισεκατομμύρια, τότε η ακεραιότητα, η αγάπη αλλά και η ίδια η ζωή είναι σε δεύτερη μοίρα.

Στον πυρήνα του «State of Play», της δεύτερης ταινίας μυθοπλασίας του ντοκυμαντερίστα Kevin MacDonald, που βασίζεται στην ομώνυμη μίνι σειρά του BBC, βρίσκεται η προσπάθεια ενός ιδεαλιστή δημοσιογράφου της παλιάς σχολής να ξετυλίξει μια υπόθεση συνομωσίας στην οποία εμπλέκεται το όνομα ενός παλιού του φίλου. Πέραν από την αδιαμφισβήτη σχέση διαπλοκής μεταξύ δημοσιογραφίας και πολιτικής, το ενδιαφέρον του φιλμ έγκειται στο γεγονός ότι ο κεντρικός χαρακτήρας κατά τη σταυροφορία του καλείται συχνά να επιλέξει ανάμεσα στην αντικειμενική και πλήρη εξιστόρηση των γεγονότων και στη διατήρηση των προσωπικών του σχέσεων. Το σενάριο ακολουθεί μια γραμμική πορεία προς την ανακάλυψη της αλήθειας, με μια τελική έκβαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί cheat, καθώς παραμερίζει (δίχως πάντως να ακυρώνει) σχεδόν όλα όσα έχουν προηγηθεί.

O MacDonald διατηρεί σφιχτούς ρυθμούς, ακολουθώντας την πλοκή που δε σταματά σχεδόν ποτέ να τρέχει και ευτυχεί να έχει στη διάθεσή του ένα all star cast, με τον Russell Crowe να 'κατασκευάζει' έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα και τον Jason Bateman σε ένα πέρασμα, που, αν η Ακαδημία των Όσκαρ έχει μισή τσίπα πάνω της, θα θυμηθεί κατά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του χρόνου το Γενάρη.

Το «State of Play», δίχως να συνιστά χρονικό μιας ολόκληρης εποχής, όπως το «Zodiac» του Fincher ή ολοκληρωμένο μάθημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως το «Goodnight and Good Luck» του Clooney, είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ που, μολονότι δε θα μείνει στην κινηματογραφική ιστορία όπως τα προαναφερθέντα φιλμ, ικανοποιήσει όσους ψάχνουν μια εγκεφαλική περιπέτεια και δε θα απογοητεύσει τους νοσταλγούς των συνομωσιολογικών θρίλερ της δεκαετίας του '70, όπως το προφανέστατα συγγενές «All the President's Men» και το «Conversation» του Copolla.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-04-2009  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.