Mesrine: L' Instinct De Mort

Υπ' Αριθμόν Ένα Δημόσιος Κίνδυνος - Μέρος 1

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 113'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jean-Francois Richet

Πρωταγωνιστούν: Vincent Cassel, Cecile De France, Gerard Depardieu, Gilles Lellouche, Roy Dupuis

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Jacques Mesrine (Vincent Cassel) αποτέλεσε για τις γαλλικές αρχές αυτό που ο τίτλος της ταινίας καταδεικνύει: τον υπ' αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο ως το θάνατό του το '79. Η δράση του ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της χώρας, φτάνοντας από τον Καναδά και τις Η.Π.Α. ως την Ισπανία και την Αγγλία. Το πρώτο μέρος της ταινίας του Jean-Francois Richet («Assault On Precinct 13») μας συστήνει με τον διαβόητο κακοποιό - κατά άλλους πρόκειται για έναν συνειδητοποιημένο Ρομπέν των Δασών - ακολουθώντας τον από τα παιδικά του χρόνια, τη συμμετοχή στον πόλεμο της Αλγερίας, την έναρξη της δράσης του στη δεκαετία του '60 και τις σχέσεις με όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του: τους γονείς, την πρώτη του σύζυγο (Elena Anaya), τον Guido (Gerard Depardieu) που αποτέλεσε τον μέντορά του, τον Jean Paul Mercier (Roy Dupuis) αλλά και το θηλυκό alter-ego του, Jeanne Schneider (Cecile De France).

Ανάμεσα στη βιογραφία και την περιπέτεια, το φιλόδοξο πόνημα των δέκα υποψηφιοτήτων Cesar του Richet, που έγινε ευρύτερα γνωστός από το remake της κλασσικής ταινίας του Carpenter 'Επίθεση Στο Σταθμό 13', μοιάζει - κατά το μισό τουλάχιστον - με ένα (κακό) Hollywood αλά γαλλικά. Δεν είναι άλλωστε δύσκολο να διακρίνει κανείς τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που δυστυχώς υιοθετεί ο Γάλλος σκηνοθέτης, προσεγγίζοντας μοιραία περισσότερο το λούστρο παρά την ουσία. Επαφίεται στο πλούσιο cast και την τύχη να έχει τον πάντα εργατικό και ικανό Cassel σε μεγάλα κέφια, στέκεται στην εκμαίευση και ανάδειξη των προφανών συναισθηματικών παραμέτρων της προσωπικότητας του Mesrine μέσα από το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον και τη σχέση του με οποιοδήποτε πλαίσιο εξουσίας, υπερφορτώνει απολύτως αχρείαστα τη μουσική επένδυση των σκηνών δράσης και γενικότερα σκηνοθετεί εντελώς διεκπεραιωτικά. Τόσο ο σεναριογράφος Abdel Raouf Dafri όσο και ο Richet πέφτουν στην εμφανή παγίδα του να εντυπωσιαστούν από την ίδια τη συναρπαστική ιστορία του Mesrine, ώστε να πιστεύουν πως η απλή παράθεση αρκεί για να αιχμαλωτίσει το θεατή και να δικαιολογήσει την κινηματογράφησή της. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να μαντεύετε την αμέσως επόμενη σκηνή, ακόμη κι αν δε γνωρίζετε τίποτε για τον ήρωα πριν την ταινία.

Παρόλα αυτά, το «Mesrine: Part 1 - Death Instinct» διατηρείται με ευκολία στο επίπεδο της απροβλημάτιστης θέασης για όποιον επιθυμεί - εγκαταλείποντας εξεζητημένες προσδοκίες - να δει μία περιπετειώδη βιογραφία που δε στερείται δράσης και επιμέρους συγκινήσεων (δυνατές οι σκηνές της απόδρασης και της επίθεσης στη φυλακή Saint Vincent De Paul), θυμίζοντας άλλοτε γκανγκστερικό φιλμ εποχής κι άλλοτε το «Bonnie And Clyde» λόγω του διδύμου Schneider-Mesrine. Σημαντικό - εμπορικό και ουσιαστικό - μειονέκτημα ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι το δεύτερο μέρος για να δούμε όσα κρύβει το τηλεοπτικό 'κόψιμο' του πρώτου. Με την ελπίδα η συνέχεια να ανατρέπει τις αρνητικές πρώτες εντυπώσεις, αφήνουμε ένα μικρό ανοικτό παράθυρο για την τελική ετυμηγορία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-04-2009  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.