CinemaNews.gr - All About Movies
Κριτική Ταινίας
Babylon A.D.
Babylon A.D. - 2008
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΔΙΑΡΚΕΙΑΠΡΕΜΙΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗLINKS ΚΡΙΤΙΚΗΒΑΘΜΟΣ
Το συμβόλαιο που προσφέρει ο Ρώσος μεγιστάνας Gorsky (Gerard Depardieu) δεν αφήνει ασυγκίνητο το μπαρουτοκαπνισμένο μισθοφόρο Toorop (Vin Diesel). Αποστολή του είναι να μεταφέρει από τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη μία νεαρή κοπέλα, την Aurora (Melanie Thierry), προστατευόμενη μίας θρησκευτικής αίρεσης και συγκεκριμένα της Αδερφής Rebeka (Michelle Yeoh). Το ταξίδι αυτό, τοποθετημένο σ' ένα χαοτικό κοντινό μέλλον, προκύπτει δυσκολότερο από όσο θα περίμενε ο Toorop. Όμως και η Aurora αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά μία συνηθισμένη κοπέλα, καθώς διαθέτει υπερφυσικές ιδιότητες ενώ μοιάζει να σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια κάποιων να προκύψει ένας γενετικά παρασκευασμένος Μεσσίας.

Ο άνθρωπος που διακρίθηκε στο ξεκίνημά του για το 'Μίσος' και το «Crimson Rivers», πραγματοποίησε το πλέον επίφοβο βήμα που μπορεί να κάνει φέρελπις σκηνοθέτης εκτός Αμερικής: να ενδώσει στις σειρήνες του Hollywood. Ως συνήθως, οι αμέσως επόμενες δουλειές του επιβεβαιώνουν τον άγραφο κανόνα πως η Μέκκα του κινηματογράφου αποτελεί το πιο αξιόπιστο χωνευτήρι non-American δημιουργών. Για τον Mathieu Kassovitz, αυτές οι επόμενες δουλειές είναι τα «Gothika» και «Babylon A.D.». Τα παραπάνω δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά τη νέα του ταινία, που καθόλου απίθανο να αρέσει στους φίλους μίας φουτουριστικής περιπέτειας με δόσεις εσχατολογικών ανησυχιών. Το ζήτημα εντοπίζεται στις προσδοκίες που γενούν ικανοί σκηνοθέτες όταν καλούνται να προσδώσουν το δικό τους ξεχωριστό άγγιγμα σε μία αμερικανική παραγωγή, αλλιώς ποιος ο λόγος να γυρίζουν τέτοιες Ευρωπαίοι και Κινέζοι;

Το «Babylon A.D.» - καθ' ομολογία και του ίδιου του Γάλλου - δέχεται επιρροές όμοιες με εκείνες που διαμόρφωσαν ταινίες-ορόσημα του είδους όπως «Blade Runner» και «Mad Max». Η ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από 'Πορφυρά Ποτάμια', αν όμως κάπου παραπέμπει ανοικτά, αυτό είναι το «Children Of Men» του Cuaron. Μόνο που ο Μεξικανός είχε αφήσει το δικό του στίγμα με τα δεξιοτεχνικά μακρόσυρτα πλάνα του και δε φοβήθηκε τολμηρές σημειολογικές επιλογές. Ο Kassovitz όμως, προτιμά μέσα από ένα πολυεθνικό καστ να ασχοληθεί μ' ένα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος θέμα - τους Μεσσίες και τη δημιουργία τους - όντας ασφυκτικά περιορισμένος μέσα στις συμβάσεις της δυτικής λογικής. Σημειολογικά προσεγγίζοντας, η θαυματουργή κορασίδα είναι καυκασιανών χαρακτηριστικών και μεταφέρεται από την απειλητική Ρωσία στο ασφαλές έδαφος της παγκόσμιας μητρόπολης. Ίσως βέβαια, τα περιθώρια για αλίευση βαθύτερων νοημάτων να έχουν εξαντληθεί νωρίτερα, από τη σταθερά υπανάπτυκτη ερμηνευτικά παρουσία του Vin Diesel και την αχρείαστη εμμονή στα τυπικά χαρακτηριστικά της περιπέτειας. Ίσως, πάλι, η όλη ουσία να έμεινε παρατημένη στις σελίδες της νουβέλας του Maurice G. Dantec, 'Babylon Babies'.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

» Milk

» Revolutionary Road

» Μάνος Χατζιδάκις: Είδωλο Στον Καθρέφτη

» Όλα Θα Πάνε Καλά

» Babylon A.D.

» Cafe De Los Maestros

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

» Babylon A.D.


HIGHLIGHTS

Βραβεία Ένωσης Ηθοποιών 2014

Λαμπερές παρουσίες στην απονομή των 20ων Βραβείων της Ένωσης Ηθοποιών.... +περισσότερα
 

Χρυσές Σφαίρες 2014: Κόκκινο Χαλί

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από το Κόκκινο Χαλί των... +περισσότερα
 

OSCARS 2014: Οι Διαφημιστικές Καμπάνιες

Κάθε χρόνο οι υποψήφιες ταινίες διαφημίζονται στα μέλη της Ακαδημίας... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Κόκκινο Χαλί

Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν στο κόκκινο χαλί των φετινών... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Τελετή Απονομής

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από την 85η απονομή των... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: FASHION REPORT

Μια ματιά στις καλύτερα και χειρότερα ντυμένες παρουσίες στα φετινά... +περισσότερα
 

NOMINEES LUNCHEON 2012

Nominees Luncheon είναι το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Ακαδημία... +περισσότερα
 

SAG AWARDS 2012

Δεκάδες φωτογραφίες από την 18η απονομή των βραβείων της Ένωσης... +περισσότερα
 

Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ