Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου

Εξομολογηση Ενός Οικονομικου Δολοφονου

Ντοκιμαντέρ  |  Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου

Πρωταγωνιστούν: John Perkins,

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο John Perkins εργαζόταν για μία δεκαετία ('71-'81) στην πολυεθνική εταιρεία Chas. T. Main. Φαινομενικά, τουλάχιστον. Διότι όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, ο πραγματικός του εργοδότης ήταν οι μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του. Ο αληθινός ρόλος του Perkins ήταν εκείνος του 'οικονομικού δολοφόνου', ενός μυστικού πράκτορα που ανάλογα με τις επιταγές της αμερικανικής πολιτικής ταξίδευε ανά τον κόσμο με σκοπό να εδραιώσει την οικονομική αυτοκρατορία των Η.Π.Α. που είχε αρχίσει να δημιουργείται μετά το πέρας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο στόχαστρο, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές άλλων κρατών (συνήθως του τρίτου κόσμου) και η πολιτικοοικονομική τους ομηρία μέσω εξουθενωτικής δανειοδότησης.

Ένας απ' τους λίγους ανθρώπους που τίμησαν την Ελληνική τηλεόραση με την ξεχωριστή τους δουλειά, από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αληθινά μάχιμους δημοσιογράφους, ένας δεινός ντοκιμαντερίστας κι ανήσυχος συγγραφέας, επιχειρεί το πρώτο του ηχηρό κινηματογραφικό χτύπημα στις εγχώριες αίθουσες. Ο Στέλιος Κούλογλου, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο-ομολογία του John Perkins («Confessions Of An Economic Hitman») αλλά και την ίδια τη μαρτυρία του Αμερικανού πρώην πράκτορα προκειμένου να ρίξει φως 'με ονόματα και διευθύνσεις' σε θέματα όπως το παρασκήνιο και τις τεχνικές του αμερικανικού επεκτατισμού, το συνεχώς διευρυμένο παγκόσμιο φαινόμενο της φτώχειας, την αλήθεια πίσω από τα τεράστια χρέη των χωρών του τρίτου κόσμου, τις κρυφές αιτίες του πολέμου στο Ιράκ, το ρόλο των τσακαλιών της CIA και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην αλυσίδα των καθηλωτικών μαρτυριών τόσο του Perkins όσο κι αρκετών ακόμα εμπλεκομένων, δε λείπουν σημαντικές πληροφορίες για μυστηριώδη αεροπορικά δυστυχήματα που στέρησαν τη ζωή σε πολιτικούς ηγέτες της λατινικής Αμερικής οι οποίοι τόλμησαν να αντιταχθούν στα οικονομικά επεκτατικά σχέδια των Η.Π.Α.

Η «Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου» συνδυάζει με έξυπνο κι ενίοτε ειρωνικό τρόπο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, δραματοποιημένες σκηνές γυρισμένες σε στυλ film noire και προπαγανδιστικά σποτ της αμερικανικής τηλεόρασης για να καταλήξει στην ενώπιον κοινού απολογία του ίδιου του Perkins στο Ecuador. Το αθέατο πρόσωπο της αμερικανικής ηγεμονίας, σκιαγραφημένο απ' τη στρατολόγηση των 'οικονομικών δολοφόνων' ως την υλοποίηση των τελικών σχεδίων αποδίδεται ανάγλυφα και κατανοητά. Σε μία εποχή που το απρόσωπο 'εκείνοι' οριοθετεί την άγνοια των πολιτών κι αποτελεί την ιδανικότερη κάλυψη για τους πραγματικούς υπαιτίους, το νέο ντοκιμαντέρ του Κούλογλου έρχεται να ξεδιαλύνει μυστήρια και υποθέσεις. Μία ταινία τεκμηρίωσης που αξίζει και πρέπει να την δουν όλοι όσοι δε θέλουν να αρκούνται στο αόριστα καταγγελτικό 'εκείνοι'.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-12-2008  |  Διανομή: Seven Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.