L' Empreinte De L' Ange

Το Σημάδι Ενός Αγγέλου

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Safy Nebbou

Πρωταγωνιστούν: Catherine Frot, Sandrine Bonnaire, Wladimir Yordanoff, Antoine Chappey, Michel Aumont

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Όταν η Elsa (Catherine Frot), πηγαίνοντας το γιο της σε παιδικό πάρτι, συναντήσει τυχαία τη μικρή Lola (Heloise Cunin), θα δει στα μάτια της την κόρη που έχασε με τραγικό τρόπο πριν από έξι χρόνια. Η επίμονη προσπάθειά της να προσεγγίσει τη μικρή και την οικογένειά της προκαλεί ανησυχία στην Claire (Sandrine Bonnaire), τη φερόμενη ως φυσική μητέρα του παιδιού. Η πεποίθηση της Elsa όμως προκαλεί αναστάτωση ακόμα και στους οικείους της. Πού βρίσκεται άραγε η αλήθεια και πού το ψέμα;

Από τον παραγωγό του «La Tourneuse De Pages», έρχεται ένα ακόμα παρεμφερούς ύφους αστικό ψυχολογικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Safy Nebbou, βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Παρά το ότι οι ομοιότητες ανάμεσα στα δύο φιλμ είναι αρκετές (π.χ. θηλυκό το πρωταγωνιστικό δίδυμο), οι συγκρίσεις με το επιτυχημένο φιλμ του Denis Dercourt αποβαίνουν καθαρά εις βάρος του «L' Empreinte De L'Ange». Κυρίως επειδή το πρώτο ήταν ένα καθαρόαιμο ψυχολογικό θρίλερ ενώ το δεύτερο πασχίζει να ενδυθεί το χαρακτηρισμό, παράλληλα με τις σχεδόν εκβιαστικά συγκινητικές, κοινωνικού χαρακτήρα, αναφορές του.

Αν κάτι είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει ένα φιλμ σαν και 'Το Σημάδι Ενός Αγγέλου', αυτό είναι το νεύρο, το οποίο πρέπει να πηγάζει μέσα απ' τις κλειστοφοβικές σεναριακές διαδρομές κι όχι να εκμαιεύεται απλώς μέσα από σκηνοθετικά τρικ. Σε ό,τι αφορά το σενάριο, η σύγκρουση των δύο γυναικών που ερίζουν για τη μητρότητα επαφίεται μονάχα στην ψυχολογική φερεγγυότητα τους. Ο θεατής καλείται επομένως να αναρωτηθεί αν η Elsa της ιστορίας είναι απλώς τρελή, επικίνδυνη ή θύμα απάτης, ενώ τα τρικ του Nebbou σκοπεύουν να ανεβάσουν τα επίπεδα αγωνίας με ανέμπνευστες σκηνές, βγαλμένες θαρρείς απ' το εγχειρίδιο 'πώς να γυρίσετε ένα επιτυχημένο ψυχολογικό θρίλερ'. Η κλιμάκωση της πλοκής πνίγεται στην προβλεψιμότητα ακόμα και μέσα στην ίδια σκηνή, καθιστώντας σχεδόν πάντα αναγνωρίσιμο το επόμενο βήμα.

Οι ερμηνευτικές δεξιότητες των Frot και Bonnaire αλλά και η θεωρητικώς πολλά υποσχόμενη αντιπαράθεσή τους παραμένουν δέσμιες των παραπάνω ζητημάτων αλλά και του ξεφούσκωτου, άσφαιρου φινάλε, φυσικού επακόλουθου των ηθικοπλαστικών αγκυλώσεων. Συν τοις άλλοις, ο απλοϊκός τρόπος που το «L' Empreinte De L'Ange» πραγματεύεται το πολυεπίπεδο ζήτημα της μητρότητας αποτελεί από μόνο του μία ακόμα απογοήτευση, για να μην ασχοληθούμε με το θρύλο που βασίζει το όνομά του ο τίτλος, σύμφωνα με τον οποίο ένας άγγελος επισκέπτεται κάθε νεογέννητο, αγγίζοντάς το πάνω απ' τα χείλη κι αφήνοντάς του τη χαρακτηριστική λακουβίτσα, ώστε να έρθει στον κόσμο εντελώς αθώο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-12-2008  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.