Pride And Glory

Ζήτημα Τιμής

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 130'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Gavin O'Connor

Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Edward Norton, Jon Voight, Noah Emmerich, Jennifer Ehle

Κριτική: Εύα Παραδείση

Όταν τέσσερις αστυνομικοί δολοφονούνται εν ώρα υπηρεσίας, ο ντετέκτιβ Ray Tierney (Edward Norton) επιστρέφει στην ενεργό δράση για να βρει το δολοφόνο, ωθούμενος από τον -αρχηγό της αστυνομίας- πατέρα του Frances (John Voight). Η έρευνά του όμως θα αποκαλύψει την εμπλοκή του Τμήματος που διευθύνει ο αδελφός του Francis Jr (Noah Emmerich) και των συναδέλφων του γαμπρού του Jimmy Egan (Colin Farrell).

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι το trailer της ταινίας είναι περισσότερο αποκαλυπτικό για την πλοκή από όσο θα έπρεπε. Όμως το «Pride And Glory» είναι κάτι παραπάνω από μια αστυνομική ιστορία. Η αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε και μια συνηθισμένη επιχείρηση σύλληψης κατέληξε σε λουτρό αίματος αποκαλύπτεται νωρίς. Όπως και το ποιοι από τους πρωταγωνιστές είναι διεφθαρμένοι και σε ποιο βαθμό (μπορεί να παίρνεις χρήματα, μπορεί απλά να κοιτάς αλλού). Θέλοντας, και μέχρι ένα βαθμό πετυχαίνοντας, να είναι μεταφορά για την πίστη στις αξίες της Αμερικής σήμερα, η ταινία πραγματεύεται κάτι ευρύτερο από ένα διεφθαρμένο θεσμό. Εστιάζει στην εσωτερική πάλη των ηρώων ανάμεσα στα ένστικτα και τις αποφάσεις τους. Αποφάσεις που σχετίζονται με την προστασία της οικογένειας, των συναδέλφων, της αστυνομίας ως θεσμού και συγκρούονται με το καθήκον, τις προσωπικές αξίες και την ηθική, αλλά και τις αξίες που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν.

Ο Ray εκτός από το σημάδι στο πρόσωπο φέρει και πολλά σημάδια στην ψυχή. Παρ' όλους τους γρήγορους ρυθμούς της ταινίας και την ακατάπαυστη δράση, το παρελθόν και τα κίνητρά του ξετυλίγονται αργά μέχρι το τέλος, κάτι που κατά την προσωπική μου άποψη λειτουργεί καλύτερα δραματουργικά. Απαιτεί όμως περισσότερη προσοχή και υπομονή από το θεατή. Ο Gavin O'Connor κάνοντας οικονομία στους διαλόγους αφήνει σιωπές, βλέμματα και λίγα λόγια να αποδόσουν όλο το συναισθηματικό υπόβαθρο των ηρώων.

Το σενάριο δεν αποφεύγει τα κλισέ του είδους. Θυμίζοντας -ηθελημένα κατά τους συντελεστές- γουέστερν στην τελική αναμέτρηση (χαρακτηριστική η σκηνή όπου όλοι τρέχουν προς μια κατεύθυνση ενώ ο Ray προχωρά μόνος προς την αντίθετη), η ταινία καταλήγει σε ένα αναίτιο κρεσέντο βίας, που αναιρεί κάτι από την αυθεντικότητά της. Αυτό που κάνει το «Pride And Glory» να υπερέχει από ταινίες του είδους είναι οι εκπληκτικές ερμηνείες όλου του cast. Ο Norton σε άλλη μια εμπνευσμένη ερμηνεία σηκώνει σχεδόν όλο το συναισθηματικό βάρος της ταινίας στους ώμους του, ο Farrell και ο Voight είναι στιβαροί στους ρόλους τους, ενώ ο Emmerich ίσως φτάσει μέχρι τα Όσκαρ ξεχωρίζοντας στο ρόλο του ανθρώπου που βλέπει ξαφνικά όλη του τη ζωή να ξεφεύγει από τον έλεγχό του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-10-2008  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.