Entre Les Murs

Ανάμεσα Στους Τοίχους

Σινεφίλ  |  Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 128'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Laurent Cantet

Πρωταγωνιστούν: Francois Begaudeau,

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Francois (Francois Begaudeau) είναι ένας νεαρός καθηγητής τοποθετημένος σε πολυεθνικό σχολείο του Παρισιού. Η εργατικότητα και οι καλές προθέσεις τον κάνουν να ξεχωρίζει σ' αυτό το ηλεκτρισμένο σχολικό περιβάλλον. Παρά την επιμονή του, η καθημερινότητα αναδεικνύει σε πρωταγωνιστική θέση τις πολιτισμικές διαφορές, το ρατσισμό, τις προκαταλήψεις και τις αναπότρεπτες συγκρούσεις. Η υπόθεση της ταινίας επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στους μαθητές μίας συγκεκριμένης τάξης για διάστημα ενός σχολικού έτους.

Ο τελευταίος Χρυσός Φοίνικας κατέληξε απολύτως δίκαια στην ταινία του Laurent Cantet που παντρεύει μαεστρικά το σύγχρονο κοινωνικό ρεαλισμό με την καλλιτεχνική επιδεξιότητα των συντελεστών της. Ξεχωρίζει δε, διότι αποτελεί μία άρτια συντονισμένη ομαδική δουλειά κι όχι απλώς ένα πόνημα στηριγμένο σ' έναν-δυο δεξιοτέχνες. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το επίτευγμα που ακούει στο όνομα 'Ανάμεσα Στους Τοίχους', ας δώσουμε λίγη προσοχή στα παρακάτω.

Καταρχάς το «Entre Les Murs» βασίζεται στο βιβλίο του πρωταγωνιστή της, Francois Begaudeau, ο οποίος επιμελείται τη διασκευή συνεργαζόμενος με το σκηνοθέτη και το Robin Campillo. Για τον πρωτάρη πρωταγωνιστή η ερμηνευτική του παρουσία αποτελεί μία μόνο απ' τις καλοδεχούμενες εκπλήξεις του φιλμ. Απ' την πλευρά του, ο Laurent Cantet («Time Out», «Vers Le Sud») έδειχνε να συγκεντρώνει ρεαλιστικές πιθανότητες για το κάτι παραπάνω στη φιλμογραφία του. Με το «Entre Les Murs» επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Παράγοντας καθοριστικός, ωστόσο, για την τελείωση της ταινίας αποτελούν όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες της ταινίας που ερμηνεύουν απλά - αλλά τόσο ανάγλυφα - τους εαυτούς τους. Η ανταπόκριση καθηγητών, μαθητών και γονέων στο κάλεσμα των παραγωγών προδίδει πως είχαν πολλά να εκφράσουν.

Η ταινία θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί ως ένα είδος ντοκιμαντέρ. Αν κι ο ισχυρισμός αυτός θεωρητικά δεν είναι αστήρικτος, εκείνο που ουσιαστικά τη διαχωρίζει απ' το σινεμά της τεκμηρίωσης είναι η ατόφια δραματουργία. Ο ρεαλισμός των χαρακτήρων και των καταστάσεων δεν υποκαθιστά την πλοκή προκειμένου να αλιευτεί μέσα απ' τα πλάνα μία τεκμηριωμένη αλήθεια. Κι είναι αυταπόδεικτο πως το ντοκιμαντέρ δεν συνεπάγεται αυτόματα εξαιτίας της παρουσίας κινηματογραφικού ρεαλισμού.

Το Γαλλικό σινεμά αποδεικνύει και πάλι πως παρά τις αναζητήσεις και τα σκαμπανεβάσματα, διαθέτει ζώσα ενέργεια. Η κοινωνική ταινία του Cantet μιλά για το σήμερα των νέων ανθρώπων, γεννημένων σ' έναν πολυπολιτισμικό κόσμο όντας κληρονόμοι παρελθοντικών αγκυλώσεων. Το «Entre Les Murs» απορρίπτει τους μελοδραματισμούς, την εξωραϊστική λογική και δεν αλληθωρίζει κοιτώντας με το ένα μάτι στο ένδοξο εθνικό κινηματογραφικό παρελθόν (βλέπε 'Τα 400 Χτυπήματα' του Truffaut). Πρόκειται για κάτι νέο, ειλικρινές και στιβαρό, μία μοναδική εμπειρία, αυτοαναφορική και βιωματική ως ένα βαθμό αλλά συνάμα κι ένα από οθόνης κάλεσμα για επιστροφή στα θρανία. Το 'Ανάμεσα Στους Τοίχους' είναι ένα καθηλωτικό μάθημα, μία σχολική κλήση για επανεξέταση των ενήλικων στάσεων αναφορικά με τον κόσμο και τους γύρω μας. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους εμάς που ξεχνάμε ευκολότερα απ' όσο μαθαίνουμε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-10-2008  |  Διανομή: Ama Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.