Αυστηρώς Κατάλληλο

Αυστηρως Καταλληλο

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 106'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας

Πρωταγωνιστούν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δημήτρης Τζουμάκης, Δήμητρα Στογιάννη, Πηνελόπη Πιτσούλη

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Δύο φιλόδοξοι σκηνοθέτες (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) αναζητούν παραγωγό για την πρώτη τους ταινία. Το project τους είναι φιλόδοξο, εμπνευσμένο από Ευριπίδη, Τολστόι και Φλομπέρ κι ονειρεύονται για πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Λέχου. Όμως παραγωγοί δε βρίσκονται, πλην του Τάκη Πανουργιά (Δημήτρης Τζουμάκης), ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει σπουδαίος παραγωγός πορνό. Αυτό που που εντέχνως αποκρύπτεται απ' τους δύο φερέλπιδες δημιουργούς είναι ότι όταν ολοκληρώνονται τα γυρίσματα της κανονικής ταινίας, ξεκινούν εκείνα μίας πιο πιπεράτης, με πρωταγωνίστρια (Δήμητρα Στογιάννη) την ίδια ατάλαντη πλην όμως 'φυτευτή' επιλογή του Πανουργιά για τον πρώτο ρόλο στην κανονική ταινία.

Το δίδυμο των σύγχρονων επιτυχιών του ελληνικού σινεμά, Ρέππας-Παπαθανασίου, επιστρέφει με μία ακόμα φιλόδοξη εισπρακτικά παραγωγή, αυτοβιογραφικών αναφορών και σατιρικών διαθέσεων. Οι άνθρωποι που σηματοδοτούν ανάγλυφα τη σχιζοφρενική κατάσταση της ελληνικής κινηματογραφίας του καιρού μας διαγράφουν ανάλογη πορεία στο χώρο. Έχουν φέρει αναρίθμητο κόσμο στις αίθουσες με τα «Safe Sex» και «Το Κλάμα Βγήκε Από Τον Παράδεισο», όταν στην ουσία αυτό που έκαναν - και ξέρουν καλά να κάνουν - είναι τηλεόραση. Και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν πανομοιότυπους διαλόγους σε δύο διαφορετικές τηλεοπτικές σειρές τους 'εξαπατώντας' το κοινό. Αλλά στην Ελλάδα τόσο σινεμά ξέρουμε, τόσο μας αξίζει. Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση και λίγη γκρίνια που αν προβληθεί κατάλληλα στα μέσα μπορεί να επιφέρει επιείκεια.

Ξεκαθαρίζοντας μερικά πράγματα, το «Αυστηρώς Κατάλληλο» έχει όλα τα φόντα να σπάσει εγχώρια ρεκόρ, να γεμίσει αίθουσες, να αγαπηθεί απ' το κοινό και διάφορα άλλα τέτοια χαριτωμένα. Είναι ακόμα μία κωμωδία που ρέπει προς την παρωδία, γεμάτη απ' όλα αυτά που ο νεοέλληνας έμαθε να λατρεύει καθισμένος έναντι της tv του: υστερικές φωνές, βρισιές, σεξισμό τάχα απελευθερωμένο και χιούμορ περιστρεφόμενο γύρω απ' όλα αυτά. Μόνο που εδώ προστίθεται κάτι ακόμα. Μία διάχυτη διάθεση αυτοσαρκασμού ως προς καλλιτεχνικές ανησυχίες των δημιουργών (κυρίως παρμένες απ' το χώρο του σινεμά και του θεάτρου) αλλά και (ασφαλώς καλοδεχούμενες) σατιρικές τάσεις ως προς την κοινότητα των κριτικών.

Όμως αυτό που προτείνουν και πάλι οι Ρέππας-Παπαθανασίου δεν είναι σινεμά. Είναι ένα προϊόν τηλεοπτικό, άμεσα αναγνωρίσιμο απ' το κοινό επειδή αυτό έχει συνηθίσει να καταναλώνει εδώ και χρόνια. Είναι τηλεόραση, διότι αγνοεί τι εστί πλάνο που δεν εστιάζει σε πρόσωπα, διότι χρησιμοποιεί υπερφορτωμένα, έντονα τηλεοπτικά χρώματα και γιατί αδυνατεί να αποκολλήσει τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών απ' τις συνηθισμένες τηλεοπτικές τους περσόνες. Κοινώς, οι άνθρωποι που βάσει αριθμών κάνουν εμπορικό σινεμά στην Ελλάδα, απλώς δεν κάνουν σινεμά. Είτε επειδή δε θέλουν είτε επειδή δε μπορούν.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-10-2008  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.