Αθήνα - Κωνσταντινούπολη

Αθηνα - Κωνσταντινουπολη

Σινεφίλ  |  Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Λευτέρης Βογιατζής, Αλεξία Καλτσίκη, Δημήτρης Πουλικάκος,

Κριτική: Αγγέλα Αϊδίνη

Ένας μεσήλικας ξεκινά με το αυτοκίνητό του από την Αθήνα για να φτάσει τελικά μέχρι την Πόλη. Ο Λευτέρης Βογιατζής στον πρωταγωνιστικό ρόλο φεύγει για την Θεσσαλονίκη μετά το διαζύγιό του, προφασιζόμενος επίσκεψη στον άρρωστο πατέρα του. Έχοντας πέσει ουσιαστικά σε κατάθλιψη μπλέκεται σε μια ιστορία με πολλούς σταθμούς και ανατροπές που θα τον βγάλει εκτός πορείας. Συνοδοιπόρος του σ' αυτό ταξίδι είναι η «γυναίκα δηλητήριο» Αλεξία Καλτσίκη, που γοητεύει τον ήρωα στην διαδρομή και γίνεται η εμμονή του. Κάπου σ' όλ' αυτά εμπλέκεται κι ο Δημήτρης Πουλικάκος που μας μαγεύει με τον ήχο του κλαρίνου του (σε εκτέλεση Πετρολούκα Χαλκιά) και συμπληρώνει το αταίριαστο τρίγωνο.

Η τελευταία ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι μια ταινία δρόμου με πρωταγωνιστές δύο άντρες και μια νεαρή κοπέλα που ταξιδεύουν ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Επιβεβαιώνοντας τα απωθημένα του μεσήλικα μποέμ καλλιτέχνη (σκηνοθέτη, ηθοποιού κ.ο.κ.) η κοπέλα γίνεται αντικείμενο του πόθου μιας προχωρημένης ηλικίας που δεν έχει άλλο τρόπο να βιώσει τον νεανικό έρωτα παρά μόνο ως αυτοκαταστροφική επιλογή, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει σε μια μικρή τραγωδία. Όλη αυτή η ιστορία αναδεικνύει αφενός ένα τετριμμένο σενάριο και αφετέρου την αδυναμία του σημερινού ελληνικού κινηματογράφου να συγχρονιστεί με την εποχή του.

Μετά το «Delivery» ο άνθρωπος που έκανε τους «Οι Τεμπέληδες Της Εύφορης Κοιλάδας» και το «Αυτή Η Νύχτα Μένει», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, γεμίζει δύο ώρες με χειμωνιάτικες και νοσταλγικές εικόνες από την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη αναζητώντας την λύτρωση μέσα από την επιστροφή στις ρίζες. Αυτό που δεν τολμά αν και επιλέγει το τολμηρό είδος του road movie είναι η πρωτοτυπία. Δυστυχώς ούτε οι υπέροχες μελωδίες του παραδοσιακού ηπειρώτικου κλαρίνου και των Αμερικάνικων μπλουζ δεν είναι ικανές να σώσουν την κατάσταση, αφού και η ερμηνεία του θεατράνθρωπου Λευτέρη Βογιατζή μας δίνει την εντύπωση πως ο μεγάλος ηθοποιός αισθάνεται αμήχανα ερμηνεύοντας μπροστά στον κινηματογραφικό φακό (αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τον Ν. Παναγιωτόπουλο). Η 'Γλύκα' Αλεξία Καλτσίκη κλέβει την παράσταση με την ομορφιά και φρεσκάδα της. Ίσως το μόνο ίχνος αυθεντικότητας σ' ένα μελαγχολικό τοπίο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-10-2008  |  Διανομή: Master

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.